S Talijanima nema šale kada je u pitanju kuhinja! Ove stvari ne smijete raditi (i tražiti) ako putujete u ovu zemlju

Fotografije: Unsplash
piše Putni Kofer

Od Lombardije na sjeveru pa sve do Sicilije na jugu, ne postoji puno zemalja na svijetu koje mogu konkurirati Italiji u romantičnoj atmosferi i zanosnim okusima koji su vječna inspiracija putnicima. Talijani su mađioničari kada je riječ o pripremi hrane i ne postoji čovjek na svijetu koji ne zna da se na Apeninskom poluotoku najbolje jede. Recepti baka i mama prenose se posebnom pažnjom i ponosom, a povijest talijanske trpeze duga je i bogata koliko i sama povijest zemlje. No, s Talijanima nema šale kada je u pitanju kuhinja! Pokazao je to i video popularne domaće travel blogerice, Sandre Petrač, koja je na zanimljiv način objasnila koje stvari ne smijete raditi (i tražiti) ako putujete u ovu zemlju. Video je u samo nekoliko sati pregledan više od 200.000 puta na Instagramu i TikToku te je izazvao brojne reakcije korisnika. Evo što je sve grijeh raditi po pravilima talijanske kuhinje!

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište
@putni.kofer Koju od ovih stvari niste znali o Italiji? ??? @take.you.to #putnikofer #italija #putovanja #hrana #traveltiktok ♬ Tarantella Napoletana (traditional italian song) – HobbyHorseAudio

VEĆINA TALIJANA SE BOJI IZGOVORITI “PIZZA S KEČAPOM”

Napuljska pizza je omiljeno jelo milijunima ljudi diljem svijeta, a njena inačica danas postoji u bezbroj oblika, izdanja i kombinacija. Poslužuje se na gotovo svakoj rođendanskoj proslavi, druženjima u dvorištu, dječjim zabavama pa čak i svečanostima. Ovaj vječni talijanski spoj okusa kojeg vole i mali i veliki iza sebe krije pravu malu riznicu zanimljivosti, no jeste li znali da stavljanje kečapa na pizzu Talijani smatraju pravim gastronomskim grijehom?

Većina Talijana se boji čak i izgovoriti “pizza s kečapom”, kažu da kečap uništava okus pizze, a ako ga ipak zatražite u njihovim restoranima – pripremite se na čudne poglede. Ako želite prigrliti pravu talijansku pizzu, držite se sastojaka na jelovniku. Talijani ozbiljno razmišljaju o svojoj pizzi. Ne koriste niti majonezu, BBQ umak ili nešto slično. Najčešća je ona s rajčicama i “mozzarellom”.

NAKON RUČKA NIJE PRIHVATLJIVO NARUČITI CAPPUCCINO

Ona je crna ko’ vrag, vrela ko’ pakao, nježna poput anđela i slatka poput ljubavi! Povijest kave seže daleko u prošlost, a iako je nekad bila zabranjena, danas je jedno od rijetkih pića koje se konzumira baš na svakom kontinentu. No, u jednoj se državi ritual ispijanja kave gotovo poistovjećuje s lokalnim stanovništvom. Naravno, radi se o Italiji, zemlji u kojoj je naručivanje kave pravi mali izazov!

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

Talijani kavu popiju brzo, za šankom, prije odlaska na posao, prepuštajuće stolove turistima. No, postoji jedno pravilo od kojeg ne odstupaju! Lokalni stanovnici izuzetno su strogi kada je u pitanju vrijeme u koje konzumiraju svoje kave pa je tako nakon ručka neprihvatljivo naručiti cappuccino! Mlijeko se u Italiji pije samo ujutro, a nakon određenog doba dana prihvatljiv je jedino espresso.

NE REŽITE TJESTENINU NOŽEM

Istraživanja su pokazala da prosječni Talijan pojede oko 28 kilograma tjestenine godišnje, a ova zemlja proizvodi nevjerojatnih 1.700.000 do 3.300.000 tona. Tom brojkom prednjači u svijetu kada je proizvodnja tjestenine u pitanju. Najpoznatiji oblik su bez sumnje duguljasti rezanci zbog kojih se toliko filmskih parova na našim malim ekranima poljubilo po prvi put. Naravno, riječ je o svjetski popularnim špagetima koji se, prema Talijanima, jedu isključivo tako da na vilicu namotaju količinu koja im je dovoljna za jedan zalogaj.

Dakle, još jedan grijeh prema pravilima talijanske kuhinje je rezanje tjestenine nožem. Sve što trebate učiniti je nabosti vilicu u tanjur i uredno kružnim pokretima namatati njihovu punu dužinu. Vilica i nož prihvatljivi su samo za djecu koja još uvijek uče pravila bontona!

JE LI DOZVOLJENO STAVITI SIR ILI PARMEZAN U MORSKA JELA?

Ne! Sir ili parmezan u kombinaciji s morskim delicijama poput rižota ili tjestenine s plodovima mora veliki je promašaj za Talijane. Plodovi mora sami po sebi imaju bogat okus koji se jednostavno uništi kada po njima dodate sir ili parmezan. Nijedan vam konobar neće uskratiti pravo na to, ali nemojte se iznenaditi ako budu poprilično zbunjeni.

ZABORAVITE NA SLANI DORUČAK

Talijanska kuhinja jedna je od najomiljenijih u svijetu, no ako obožavate bogati doručak prepun jaja, špeka, pečene šunke, sireva, peciva i slanih štrudli – s talijanskim doručkom zasigurno ćete ostati razočarani. On je sve samo ne takav! Ovaj obrok im nije najvažniji u danu pa će se ujutro najčešće zadovoljiti kavom i slatkim pecivom kojeg mogu pojesti u dva zalogaja.

ČAŠICE ZA SLADOLED SMATRAJU SE TURISTIČKOM IZMIŠLJOTINOM

Italija je zemlja koja ima gotovo 40 tisuća sladoledarnica koje zapošljavaju više od 150 tisuća ljudi, a godišnje prodaju sladoleda u vrijednosti od 2,8 milijarde eura. Istraživanja pokazuju da svaki Talijan godišnje u prosjeku pojede više od šest kilograma sladoleda, ali isključivo onaj u kornetu! Plastične i kartonske čašice smatraju turističkom izmišljotinom pa, ako se odlučite na kuglicu ili dvije, svakako pripazite na to kako ćete naručiti.

PODIJELI ČLANAK