Nestvarne “stepenice do raja” doslovno se stapaju s nebom, a turisti ih obilaze iako riskiraju ogromne kazne od 1000 dolara

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Naš planet skiva mnoga nevjerojatna mjesta, od kojih ih danas, u vrijeme društvenih mreža, malo može ostati skriveno turistima. Jedna od fascinantnih priča u kojoj se sukobljavaju lokalni sigurnosni propisi i želja turista da vide i dožive sve odvija se na havajskom otoku O’ahu. Tamo se nalaze stepenice Haiku, koje su poznate i kao “stube do raja” ili “Haʻikū ljestve”. Prekrasna je to i impresivna konstrukcija koja se sastoji od gotovo 4000 stepenica, proteže se duž planinskog lanca Ko’olau i pruža nestvarne prizore u kojima se čini da se stepenice doslovno stapaju s nebom.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

HAIKU STEPENICE NEKAD SU BILE REGULARNA PLANINARSKA STAZA, A ONDA SU PROGLAŠENE NESIGURNIMA

Haiku stepenice vjerojatno su najveća atrakcija otoka O’ahu. Čak 3992 stepenice vode do impozantnog grebena, ponekad i pod sasvim okomitim nagibom, a na trenutke je samo tanki rukohvat ono što vas dijeli od provalije. Njihova je dužina oko tri kilometra, a svladavaju nadmorsku visinu od oko 800 metara. S obzirom da su fizički jako zahtijevne, penjanje traje između dva i tri sata, a spuštanje sat i pol, do dva. Ranije su se koristile kao regularna planinska staza, no 1987. su proglašene nesigurnima. To ne sprečava brojne planinare i turiste da se svejedno upute na “stube do raja”, iako riskiraju strašno visoke kazne koje iznose čak 1000 dolara.

IZGRADILA IH JE AMERIČKA MORNARICA 1942. GODINE, A VODILE SU DO TAJNOG KOMUNIKACIJSKOG OBJEKTA

Ovu strmu, čeličnu konstrukciju izvorno je izgradila američka mornarica 1942. godine, kako bi omogućila pristup bivšim komunikacijskim objektima vojske na tom otoku. Vodile su do tajnog objekta koji se trebao koristiti za prijenos radio signala mornaričkim brodovima u Tihom oceanu.

Kako bi dobili visinu potrebnu za postavljanje antena, vojnici su razvukli stube preko prirodnog amfiteatra doline Haʻikū. Prve su stepenice bile drvene, i njihovi se ostaci mogu vidjeti i danas, no one su 50-ih zamijenjene metalnim stepenicama i rampama. Mornarica i obalna straža dozvolili su pristup javnosti u sedamdesetima, da bi krajem osamdesetih stepenice Haiku ponovo bile zatvorene.

KAZNA ZA HODANJE STEPENICAMA IZNOSI VRTOGLAVIH 1000 DOLARA

Prva velika rekonstrukcija, koja je stajala 875.000 dolara, napravljena je 2003. godine i stepenice su ponovo otvorene za posjećivanje. No, dodatnih sadržaja, poput dobrog pristupa, parkirališta i koševa za smeće nije bilo, pa su se stanovnici ubrzo počeli žaliti na turiste, gužvu i smeće. Ponovo su zatvorene 2018., službeno zbog sigurnosti, no to nije spriječilo planinare i posjetitelje da ih i dalje obilaze.

Znakovi “zabranjen prolaz” nisu bili učinkoviti, pa su lokalne vlasti počele naplaćivati kazne. Sa 600 dolara one su ubrzo narasle na 1000 dolara. Tih kazni ispiše se više od 130 godišnje. Na samim stepenicama ozljeda i ozbiljnijih nezgoda nije bilo, no tijekom 2021. i 2022. bilo je više ozljeda i spašavanja planinara koji su pokušavali pristupiti vrhu stepenica kroz planinarsku stazu preko grebena Moanalua.

LOKALNA VLAST ŽELI IH UKLONITI, ALI TO BI STAJALO VIŠE OD MILIJUN DOLARA

Budućnost ovih fascinantnih stepenica i dalje je neizvjesna. Gradske vlasti najavile su da će ih srušiti, jer obnovu smatraju neisplativom. Samo se trošak uklanjanja procjenjuje na vrtoglavih 1,3 milijuna dolara. Uz to, navode kako je popularna turistička atrakcija neprikladna, jer su do nje dolazi kroz stambenu četvrt koja nema kapaciteta za automobile i horde posjetitelja. Lokalne volonterske skupine se uklanjanju protive, jer vjeruju da je stepenice moguće urediti na način da lokalnoj zajednici s vremenom donose prihod.

PODIJELI ČLANAK