Kafić smješten u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise, poslužuje samo “etičnu” kavu, organizira jogu i meditaciju, a dozvoljen je i ulaz psima

Foto: Host Café
piše Putni Kofer

London je, bez sumnje, jedan od najfascinantnijih gradova svijeta. Moćan i živopisan, prepun povijesti i čudnovatih priča, ludih provoda, prelijepih šetnji, nevjerojatnih muzejskih eksponata i pogleda… Čak i kad mislite da ste vidjeli sve njegove znamenitosti i zanimljive lokacije, London je grad koji vas uvijek iznenadi nečim novim i neobičnim. Cijelo biste jedno putovanje, primjerice, lako mogli posvetiti njegovim restoranima, kafićima i barovima. Jedan od neobičnijih zove se Host Café i smješten je u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise!

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

JEDINSTVENA CRKVA JEDAN JE OD NAJBOLJIH PRIMJERA GOTIKE 17. STOLJEĆA

Crkva svete Marije (na engleskom St. Mary Aldermary) je anglikanska crkva smještena u londonskom Cityju, na križanju ulica Bow Lane i Watling St. Srednjovjekovnog je podrijetla, stara najmanje 900 godina, a obnova je započela u 16. stoljeću. Smatra se najstarijom crkvom u Londonu koja nosi Marijino ime. Nakon velikog požara 1666. obnovljena je u gotičkom stilu i jedan je od najboljih primjera gotike 17. stoljeća. Obnavljana je nekoliko puta kroz stoljeća, posebno nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu, a posljednju je veliku rekonstrukciju prošla 2005. godine.

U CRKVENIM KLUPAMA MOŽETE POPITI KAVU, POJESTI KOLAČ ILI OTVORITI LAPTOP I RADITI

Početkom 2010. londonski biskup i arhiđakon pozvali su kršćansku zajednicu Moot da upravo u crkvi svete Marije uspostave svoje sjedište. Članovi zajednice prate “ritam života” i prakticiraju duhovne prakse kao što su molitva, meditacija, ali i prihvaćanje, kreativnost i gostoprimstvo. Ne čudi stoga da su dvije godine kasnije, 2012., u crkvi otvorili Host Café, kafić u kojem u crkvenim klupama možete popiti kavu, smoothie, pojesti kolač, ili čak otvoriti laptop i završiti zaostatke koji vas čekaju na poslu. Poznati su po tome da prodaju samo “fair trade” kavu, odnosno etički uzgojenu i distribuiranu.

NEKAD SU POSLUŽIVALI VOLONTERI, NO SADA IMAJU PLAĆENE KONOBARE I BARISTE

Sve do danas ostala je aktivna crkva, u kojoj se vikendima održavaju mise, preko tjedna molitve i meditacije, ali dobrodošli su svi koji samo žele popiti kavu u prelijepom gotičkom okruženju. Kafić ne radi subotom i nedjeljom, kad se održavaju mise, a i sami preko tjedna organiziraju grupne molitve, meditacije, čak i satove joge. U početku su u kafiću radili isključivo volonteri iz zajednice.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

No, posao je rastao i danas imaju normalnu, plaćenu radnu snagu i profesionalne bariste. Nekad su dozvoljavali konzumaciju donesene hrane i pića, no, kako stoji na njihovoj stranici, taj im model nije bio više održiv pa možete sjesti u crkvu samo ako naručite kod njih hranu i piće ili ih donesete iz njihovih partnerskih lokala Burrito Jo i Souvlaki By.

VEČERNJEG OPIJANJA NEMA JER KAFIĆ RADI DO 16 SATI

Host Café jedinstveni je kafić u kojem možete preko dana popiti piće. U njega možete doći s kućnim ljubimcem i imate priliku sudjelovati u grupnoj molitvi ili meditaciji. Večernja druženja i alkohol nisu opcija: kafić se otvara u 7:30 i radi do 16 sati, a vikendom je zatvoren, tako da je uspio ostati mjesto za ugodna i mirna jutarnja i popodnevna druženja.

PODIJELI ČLANAK