Kako je legendarni hotel u kojem je odsjedao James Bond postao žrtva globalnog zatopljenja

Hotel Belvédère – utočište zaljubljenika u nevjerojatne prirodne ljepote
piše Tin Huzek Kitan

Znate li onaj trenutak kada posjetite neko mjesto i u isto vrijeme osjećate sreću, uzbuđenje i tugu? Sreću, jer se nalazite na tom predivnom mjestu. Uzbuđenje, jer ćete sva svoja osjetila počastiti s nevjerojatnim stvarima. I na kraju tugu, jer znate da ćete jednom morati i otići. Sve je to bio Hotel Belvédère – utočište zaljubljenika u nevjerojatne prirodne ljepote, ali i svih onih koji su automobile i kulturu vožnje doživljavali na jedan drugačiji način.

TIK UZ NAJPOZNATIJU VOZAČKU CESTU NA SVIJETU JOSEF SEILER SAGRADIO JE HOTEL KOJI JE UGOSTIO BROJNE ZVIJEZDE

Furka Pass je planinski prolaz kroz švicarske Alpe i ujedno najpoznatija vozačka cesta na svijetu. I sa svakim pravom. Njezine serpentine, vozački mentalitet i prekrasna priroda okolnih Alpa jednostavno ostavljaju bez daha. A vrhunac te prekrasne i nevjerojatne prirode predstavlja Rhone ledenjak koji se nalazi na samo 200 metara od ovog zavoja gdje je gospodin Josef Seiler 1882. godine odlučio sagraditi hotel.

I kakva je to odluka samo bila. Hotel nadomak prirodnog čuda u obliku Rhone ledenjaka, okružen najboljom vozačkom cestom na svijetu i s balkonima koji su pružali pogled kakvog nema ni na wallpaperima. Svi su ovdje dolazili. Najbolji vozači svijeta, obitelji, poznati glumci, karavane sportskih automobila, a i James Bond je ovuda prošao 1964. godine u filmu Goldfinger.

Odisejev otok užitak je za sva osjetila i ima baš sve: zelenilo, kristalno čisto more i bogatu kulturnu baštinu

LEGENDARNI HOTEL BELVÉDÈRE JE ZATVORIO SVOJA VRATA ZBOG OTAPANJA LEDENJAKA

A onda su nažalost na snagu stupili kapitalizam i globalno zatopljenje. Dok je s jedne strane broj hotela koji su otvarali svoja vrata sve više rastao, s druge strane je globalno zatopljenje uzimalo sve više i više maha. Odjednom ste imali situaciju gdje je konkurencija prevelika, a glavna prirodna atrakcija (Rhone ledenjak) skoro u potpunosti nestala. Na kraju je Belvédère morao zatvoriti svoja vrata i danas ostaje samo kao postaja uz cestu na putu prema nekim drugim destinacijama.

Međutim, ostaju slike, ostaju sjećanja…. Ostaje nevjerojatna priroda koja i danas okružuje ovaj zaboravljeni hotel u obliku bijelih planinskih vrhova, zelenih beskrajnih pašnjaka, očaravajućih kanjona i Rhone ledenjaka koji je u zadnjih 10 godina ipak pokazao da nas ne misli samo tako napustiti. Belvédère možda ima zatvorena vrata, ali to ne znači da svoju „rezervaciju“ ne trebate napraviti već danas.

David protiv Golijata: bajkovitu njemačku prijestolnicu veganstva i ekologije pokušava zaustaviti McDonald's
PODIJELI: