Najbolje čuvana tajna Istre: nerazvikani gradić okružen maslinicima svojom ljepotom oduševljava posjetitelje i inspirira umjetnike

Foto: Putni Kofer
piše Putni Kofer

Posjetili ste Rovinj, razgledali Amfiteatar u Puli, prošetali Stazom sedam slapova, uživali u prekrasnim vizurama Motovuna, Grožnjana i Huma? Istra je predivna, svatko tko ju je posjetio će se složiti, no jeste li znali da u neposrednoj blizini njene zapadne obale leži jedan kameni gradić koji je toliko šarmantan da se je u njega čak nekoliko puta vraćao i poznati svjetski ljubavnik Casanova. Bale, ili talijanski Valle, mjesto je za koje kažu da je „najbolje čuvana tajna istarskog poluotoka”, i zaista, jednom kad zakoračite ulicama ovog čarobnog grada – vraćat ćete mu se zauvijek! Iskoristite lijepo rujansko vrijeme i već ovog vikenda otiđite na izlet u Bale i upoznajte kraj u kojem ćete se osjećati kao kod kuće.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

BALE: SKRIVENO BLAGO ISTARSKOG POLUOTOKA

Da biste doista upoznali Istru, treba malo zagrebati ispod površine. Smješten nedaleko od grada Rovinja koji iz godine u godinu privlači sve više turista iz cijelog svijeta, Bale kao da i dalje živi u nekom prošlom stoljeću. Okružuju ga zeleni pašnjaci, nepregledni maslinici, prekrasne rimske ceste, a u njemu caruju bajkovite kamene kuće ukrašene s mnoštvom detalja, velebne vile i palače, brojne crkvice i stara tradicija koju nije uspjelo pregaziti užurbano, moderno doba.

ŠARMANTNA STARA JEZGRA GRADA SKRIVA BROJNE ATRAKCIJE

Stara jezgra ovog malenog gradića uživa poseban status zaštite, zbog bogate povijesti i iznimnih arhitektonskih dragulja, među kojima se ističu sakralni spomenici poput crkve Svetog Julijana, čija povijest datira iz 8. stoljeća i koja čuva izvanredan sarkofag, i župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije iz 1882. godine. Osim toga, u ovoj slikovitoj staroj jezgri možete pronaći impresivna gradska vrata, toranj iz 19. stoljeća koji dominira vizurom grada, kružne kamene uličice koje odišu autentičnim šarmom, te zgradu s prepoznatljivim elementima venecijanske gotike – obnovljenu palaču Bembo.

LEPTIRI VODE GLAVNU RIJEČ

Bale je i grad leptira! Naime, na ovom nevjerojatno čistom i netaknutom području obitava čak 390 različitih vrsta. Nisu to obični leptiri, već prava čuda prirode koja krase livade ispunjene šarenim cvjetovima. Ono što ovu priču čini još posebnijom jest činjenica da mnogi od ovih prekrasnih bića uživaju poseban status zaštite. Pripadaju visoko ugroženim vrstama koje su rijetkost ne samo u našem kraju, već i u cijelom svijetu. Stoga, ako se odlučite posjetiti Bale, svakako neka vam fotoaparat bude pri ruci. Možda ćete upravo vi imati privilegiju zabilježiti let nekog od ovih leptira koji će vam oduzeti dah svojom jedinstvenom ljepotom.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

SAVRŠEN IZLET U ISTRU

Bale nisu samo dom impresivne kulture i čarobnih leptira, već i mjesto gdje kultura cvjeta na svakom koraku. Grad nudi izvanredna događanja i manifestacije, kao što su jazz koncerti i raznolike izložbe koje se odvijaju u nekoliko lokalnih galerija. Jedno od najznačajnijih kulturnih događanja je Castrum Vallis, međunarodna izložba slika renomiranih umjetnika koja se održava tijekom ljetnih mjeseci. Tu su i brojne vinarije, mali OPG-ovi koji prodaju maslinova ulja, restorani i kafići iz kojih nećete htjeti otići satima… Sve što vam treba za savršen vikend izlet u Istru!

PODIJELI ČLANAK