Spomenik dječaku s kišobranom simbol je nevinosti dječje dobi, kad je sve bezbrižna igra – pa čak i obična kiša

Foto: Putnikofer.hr
piše Putni Kofer

Nije tajna da je Šibenik jedan od najljepših gradova na jadranskoj obali. Posljednjih se godina mnogo ulaže u obnovu njegovih povijesnih atrakcija, kao i u turističku ponudu pa je sve češći izbor domaćih i stranih gostiju. Krešimirov grad jedan od rijetkih na svijetu koji ima čak dva spomenika na listi UNESCO-a: fascinantnu katedralu sv. Jakova i impresivnu tvrđavu sv. Nikole. Zatim, tu je i atraktivna ponuda aktivnog odmora, bogata festivalska tradicija i vrhunski restorani kojima je teško odoljeti. Šibenik je zaista grad koji vrijedi posjetiti tijekom cijele godine, a ako se uputite u turistički razgled stare gradske jezgre, pogled će vam zasigurno zastati na neobičnoj skulpturi nazvanoj „Dječak s kišobranom“.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

SIMBOL RADOSTI I KREATIVNOSTI: „DJEČAK S KIŠOBRANOM“ POSTAVLJEN JE POVODOM JUBILARNOG 60. MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA U ŠIBENIKU

„Dječak s kišobranom“ ideja je hrvatskog kipara, grafičara i profesora Kažimira Hraste, autora spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu koji je, zajedno s košarkaškim igralištem, otvoren 2001. godine. Ideja za skulpturu koja privlači poglede u šibenskoj staroj gradskoj jezgri došla je, kako navodi autor, sasvim slučajno, nakon što je ugledao sliku svog unuka koji mu je na kraju bio i inspiracija. U Šibeniku je postavljena povodom jubilarnog 60. Međunarodnog dječjeg festivala, a danas je možete vidjeti ispred crkve sv. Barbare.

„To je zapravo kip koji predstavlja dijete, dječaka i djevojčicu u jednom, u dobi od 3 do 5 godina kada su najslađi, kada se vidi radost tog doba i života. Napravljen je dosta uvjerljivo bez velikih pretenzija. To dijete jedva drži kišobran. Ali je to za njega igra, kao što je Međunarodni dječji festival (MDF) prostor igre i kreativnosti,” izjavio je Hraste prilikom otvaranja za lokalne medije.

ZAŠTO POSJETITI ŠIBENIK TIJEKOM MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA

Međunarodni dječji festival jedan je od najposebnijih festivala u Hrvatskoj koji je kroz desetljeća postao zaštitni znak i simbol Šibenika. Sljedeće izdanje popularnog događanja održat će se od 22. lipnja do 6. srpnja 2024. godine. Idealna je to prilika da planirate putovanje u Šibenik gdje će vaši mališani uživati u svakoj sekundi bogatog programa. Čak i ako nemate djecu, atmosfera u gradu tih dana zaista oduševljava na svakom koraku.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

Tijekom MDF-a, na stubama starog grada prikazuju se filmovi za djecu, diljem Šibenika održavaju se radionice stripa, filma i videa, ali i poezije, lutkarstva, glazbe i plesa. Cijeli grad u ta dva tjedna diše kao jedno i kroz različite izvedbene forme povezuje umjetnike iz cijelog svijeta s djecom.

PODIJELI ČLANAK