Uz bok Londonu i Berlinu: ovaj hrvatski grad jedan je od rijetkih na svijetu koji ima čak dva spomenika na listi UNESCO-a

Foto: TZGŠ
piše Putni Kofer

Krešimirov grad, kako se još naziva Šibenik, bio je prvi grad u svijetu s izmjeničnom strujom i prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio javnu rasvjetu, za što je zaslužna hidroelektrana izgrađena na Krki 1895. godine – prva u Europi i druga u svijetu. Šibenik je također jedan od najstarijih gradova na hrvatskoj obali, grad velikog Dražena Petrovića, grad sporta i kulture. Posljednjih godina mnogo se ulaže u obnovu njegovih najljepših povijesnih atrakcija, kao i u turističku ponudu pa je sve češći izbor gostiju koji stižu u Hrvatsku, no malo je onih koji znaju da je Šibenik jedan od rijetkih gradova na svijetu koji ima čak dva spomenika na listi UNESCO-a: fascinantnu katedralu sv. Jakova i impresivnu tvrđavu sv. Nikole.

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

KATEDRALA SVETOG JAKOVA: JEDNO OD NAJLJEPŠIH SAKRALNIH OBJEKATA U EUROPI

Razgledavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti u Šibeniku budi posebne emocije među posjetiteljima, a čim se približite zavodljivoj obali i ugledate impresivnu staru gradsku jezgru, zaboravit ćete na sve predrasude o tome da su povijest i kultura dosadni!

Katedrala sv. Jakova je jedno od najljepših sakralnih objekata u Europi, datira iz 15. i 16. stoljeća te je jedina katedrala iz tog doba koja je u potpunosti sagrađena od kamena. Danas je prepoznatljiva zbog neobičnih skulptura, ljudskih glava koje su uklesane na vanjskim zidovima i pročeljima. Iako nije poznato koga predstavljaju, vjeruje se da je Jurac Dalmatinac portretirao ljude iz različitih slojeva društva u vremenu kada je boravio u Šibeniku.

Ova prekrasna građevina poslužila je i kao kulisa za snimanje planetarno poznate serije „Game of Thrones” pa će se svi ljubitelji adaptacije književnog serijala „Pjesma leda i vatre” zasigurno prisjetiti čuvene glumačke postave koja je osvojila TV ekrane.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

TVRĐAVA SVETOG NIKOLE ZBOG KOJE ŠIBENIK NIKADA NIJE NAPADNUT S MORA

Druga UNESCO-va ljepotica, tvrđava sv. Nikole, fascinantno je zdanje zbog kojeg Šibenik nikada nije napadnut s mora. Poseban je doživljaj ovu autentičnu građevinu posjetiti organiziranim izletima i turističkim brodovima, a sa svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom odvest će vas daleko u povijest, u doba kada su Osmanlije osvajale dalmatinskim zaleđem i opasno prijetile obalnim gradićima.

Na putu do nje uživajte u opuštajućoj vožnji s prekrasnim pogledima na jednu od najljepših šetnica u Hrvatskoj i kanal sv. Ante, saznajte priču o morskom tunelu „Hitlerove oči” i pogledajte kako danas izgleda nekadašnja vojarna u uvali Minerska koja je poslužila za snimanje filma „Kako je počeo rat na mom otoku”.

PODIJELI ČLANAK