Jedna od najstarijih europskih ljekarni nalazi se u Hrvatskoj, a i danas radi kreme po franjevačkim recepturama starim 700 godina

Foto: Lana Mindoljević
piše Putni Kofer

Unutar gradskih zidina, nedaleko od samog ulaza u staru gradsku jezgru Dubrovnika, smjestila se atrakcija ovog grada koja u naletu brojnih posjetitelja nije podlegla promjenama, Igri prijestolja i instant turizmu. To je ljekarna Male braće smještena u franjevačkom samostanu, jedna od najstarijih u Europi koja i danas radi. Pretpostavlja se da je osnovana kad i samostan, 1317. godine, a u njoj se i danas radi po starim franjevačkim recepturama. Nerijetko se može čuti da su upravo kreme iz ove ljekarne zaslužne za blistav izgled dubrovačkih dama.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

NAJSTARIJI SAČUVANI DOKUMENT KOJI SPOMIJE LJEKARNU JE IZ 1357. GODINE

Samostan i crkva unutar gradskih zidina počeli su se graditi 1317. godine, a glavnina radova dovršena je u 14. stoljeću. Najstariji pak sačuvani dokument koji spominje ljekarnu nosi datum 18. srpnja 1357. godine. Franjevci su u Dubrovnik stigli najmanje sto godina prije, a djelovali su izvan stare gradske jezgre. Ratne opasnosti u 14. stoljeću natjerale su ih da se sklone unutar zidina i počela je gradnja samostana na današnjoj lokaciji. Pojedini dijelovi samostana stradavali su tijekom vremena, pogotovo 1667. godine kad je grad pogodio razarajući potres, no dio nekadašnje ljepote jasno je vidljiv i danas.

LJEKARNA JE U POČETKU BILA SAMO ZA POTREBE REDOVNIKA, NO UBRZO JE OTVORENA ZA SE GRAĐANE

Sama je ljekarna treća po starosti u Europi, no ima najdulji kontinuitet neprestanog rada što ju čini zaista posebnom. U početku se koristila samo za potrebe redovnika, no ubrzo je otvorena za cijelu javnost jer je u franjevačkom redu postojao propis da “zdravi brinu za potrebe bolesnih”. Do 1901. godine nalazila se u malom klaustru sjeverno od ulaza, a danas ćete ju pronaći lijevo od ulaza u samostan. Ako ju želite razgledati i nešto kupiti, a u Dubrovniku ste samo za vikend, pripazite na radno vrijeme. Otvorena je od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati, subotom radi od 7:30 do 13, a nedjeljom je zatvorena.

LJEKARNA ČUVA BROJNE VRIJEDNE DOKUMENTE I OKO 2000 STARIH RECEPATA

Interijer ljekarne oduševljava uređenjem kojim je maksimalno zadržan stari štih. Impresioniraju stare epruvete, posudice za miješanje lijekova i keramičke kutijice u kojima su se nekad držale. Tu su i stari dokumenti i vrijedni predmeti iz povijesti franjevaca i njihovog ljekarničkog djelovanja. Portal povijest.hr piše kako je važnost ljekarne i u mnogobrojnim sačuvanim povijesnim dokumentima poput recepata ili knjiga iz područja medicine i farmakologije.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Arhiv samostana danas posjeduje dragocjene knjige iz farmakologije i medicine te oko 2000 recepata. Tek je manji dio izložen u muzeju. Sačuvano je i mnoštvo ljekarničkih predmeta iz 15. i 16. stoljeća, a u muzeju su izložene različite preše, mužari, uređaj za destilaciju vode, vage, mjerice…. Među izlošcima posebno se ističu farmaceutske vaze iz Siene i Firence.

Više od životu ovog svećeničkog reda, koji je ostavio velik trag na Dubrovnik, možete saznati u Muzeju franjevačkog samostana čiji je ljekarna dio. U muzejskoj zbirci nalaze se i brojni vrijedni predmeti, poput slika starih dubrovačkih slikara, rukopisi domaćih pisaca, zlatarski predmeti… Tu su i posljednja počivališta brojnih poznatih Dubrovčana.

PODIJELI ČLANAK