Ovaj slikoviti izvor jedinstveno je mjesto na kojem se susreću priroda i stoljetno djelovanje čovjeka

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Potpuni mir, zelenilo drveća i livada koje se stapa s plavetnilom rijeke, umirujući šum vode i klopot starog mlinskog kamena… Kad stignete na Majerovo vrilo učinit će vam se da ste ušli u neku drugu dimenziju, zakoračili u prošlost, pojavili se u nekom svijetu gdje je sve mirnije, a priroda vodi glavnu riječ. Majerovo vrilo jedan je od izvora rijeke Gacke, mjesto na kojem se susreću priroda i stoljetno djelovanje čovjeka, te jedna od najvećih atrakcija okolice Otočca i cijele doline Gacke.

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

NA MAJEROVU VRILU VODA IZVIRE S DUBINE OD STOTINU METARA I TOLIKO JE ČISTA DA JU SLOBODNO MOŽETE PITI

Na izvoru je kristalno čista voda formirala jezerce, na kojem leže stari drveni mlinovi čije je kamenje stoljećima hranilo cijeli ovaj kraj. Pod mlinicama Gacka ubrzava i nastavlja svoje putovanje dugo 60-ak kilometara. To je njezina dužina sa svim pritokama, na dijelovima ponire po zemlju, a na cijelom je toku spora, čista i vrlo hladna tijekom cijele godine. Ova čarobna i umirujuća rijeka ima nekoliko izvora. Osim ovog, najpoznatijeg, na kojem voda izvire s dubine od stotinu metara, tu su i Tonkovićevo vrilo i Klanac vrilo.

NA STARIM, DRVENIM MLINOVIMA I DANAS SE ŽITARICE MELJU KAO NEKAD, SNAGOM RIJEKE

Majerovo vrilo nalazi se u mjestu Sinac, desetak kilometara udaljenom od Otočca. Danas je to najuređeniji i najposjećeniji izvor Gacke. U jednom od tri stara, drvena mlina posjetitelji iz prve ruke mogu kako se žitarice melju na 170 godina starom kamenu. U rustikalnom interijeru mlinice brašna OPG-a Mayer mogu se i kupiti. Na rijeci Gackoj i njenim pritocima tijekom 20. stoljeća radilo je oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrelima u Sincu još obavlja svoju prastaru funkciju mljevenja žita koristeći pogonsku snagu ove rijeke.

Kako biste bili sigurni da ćete prilikom posjeta imati priliku vidjeti tradicionalnu metodu mljevenja žitarica, stupanja sukna i valjanja biljaca, na stranici TZ Ličko-senjske županije preporučuju da se ranije najavite. Na Majerovu mlinu možete kupiti i druge ličke proizvode, poput meda i likera, te tako djelić ovog kraja ponijeti sa sobom kući.

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

GACKA PASTRVA POZNATA JE MEĐU RIBIČIMA U CIJELOM SVIJETU, EVO GDJE JU PROBATI

S obzirom na to da je Gacka izvanredno čista rijeka, s njezinog izvora slobodno možete zagrabiti vodu i napiti se. Ne propustite ni kušati jela od ribe ulovljene u njezinim bistrim vodama. Kraljica među njima je pastrva. Posebnost gackih pastrva je što izrazito brzo rastu, oko pet puta brže nego u drugim krškim rijekama. Zbog toga su poznate među ribičima diljem svijeta.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Miroslav Brnjak (@iamiro)

Pastrvu možete probati u više restorana. Među njima su, primjerice, bistro Vrilo Gacke na Tonkovića vrilu ili restoranu Ribič u Otočcu. Dimljenu gacku pastrvu na pizzi probajte u obližnjoj pizzeriji Ruspante. Nalazi se u Sincu, nedaleko od Majerova vrila, i po mnogima je jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj. Osim pastrve, koriste i druge lokalne ličke specijalitete, poput base i dimljenih ličkih kobasica, a sve ih poslužuju na vrhunskom, prozračnom tijestu.

PODIJELI ČLANAK