Manastir uklesan u stijenu na klisuri iznad rijeke bajkovito je mjesto koje djeluje kao da je s druge planete

Foto: Dimitris Triantafillos, Flickr
piše Putni Kofer

Manastiri u Grčkoj predstavljaju posebnu kategoriju iskustava za posjetitelje koji se upute na putovanje u tu svrhu. Svaki od njih ima svoju jedinstvenu priču i često se nalaze na nevjerojatno spektakularnim lokacijama. Neki su smješteni uz obalu, drugi se uzdižu iznad jezera, treći vise na rubu stijena, dok su neki tako strmi da pristup njima zahtijeva iznimnu hrabrost i napor. A jedna od najimpresivnijih takvih građevina svakako je grčki manastir Kipina! Ova fascinantna građevina i slike koje se u njoj mogu pronaći pružaju nevjerojatno zadovoljstvo i ostavljaju dubok dojam na svakoga tko se odluči posjetiti ovaj jedinstveni kutak Grčke.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

MANASTIR KIPINA: JEDAN OD NAJIMPRESIVNIJIH SAKRALNIH OBJEKATA U GRČKOJ

Manastir Kipina, koji datira iz 13. stoljeća, smješten je nedaleko od sela Kalarites, u blizini grčkog grada Ioanina, na sjevernim padinama planine Tzoumerka. Kada se uputite prema ovom mjestu, odmah ćete primijetiti nevjerojatnu karakteristiku koja čini njegovu izgradnju iznimnom. Ova jedinstvena građevina doslovno je uklesana u stijenu na strmoj padini, a ispod nje teče rijeka Kalarrytikos, što cijelom krajoliku daje bajkovitu notu.

SAVRŠENO UTOČIŠTE ZA MIR I TIŠINU

Unutar manastira danas možete uživati u divnim freskama koje potječu iz 17. stoljeća. Posjetitelji često opisuju kako se svaki put kada dođu ondje osjećaju kao da su se udaljili od svakodnevnog svijeta. Impresionirani su tehnikom i vještinom koja je korištena za izgradnju ovog nevjerojatnog mjesta.

DO MANASTIRA VODI MOST KOJI SE MOŽE PODIĆI RADI ZAŠTITE OD NAPADA

U ranom 13. stoljeću, skupina redovnika iz obližnjeg samostana Vyliza odlučila je osnovati novi red nakon neslaganja sa svojim opatom. Dok su tražili prikladno mjesto za svoj novi dom, naišli su na zanimljivu rupu u planini koja se kasnije pokazala kao špilja. Redovnici su se hrabro uspeli uz strmu padinu, ali kad su stigli do ulaza u špilju, suočili su se s velikom provalijom širine veće od šest metara.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

Bez obzira na prepreku, redovnici su smjelo upotrijebili svoje štapove kako bi premostili tu provaliju i stigli na drugu stranu. Tamo su otkrili da se špilja nastavlja duboko u unutrašnjost goleme stijene. Nekada je to bilo korito podzemne rijeke. No, potres ili slijeganje tla promijenilo je njezin tok, ostavljajući iza sebe ovo čudesno otkriće.

Kada je ovaj samostan bio izgrađen, jedna od najvećih prijetnji koje su redovnici morali savladati bili su česti pljačkaški napadi. Kako bi se zaštitili od tih opasnosti, redovnici su poduzeli nekoliko važnih koraka. Prvo su sagradili visok zid oko samostana, instalirali čvrsta vrata i premostili provaliju preko klanca kliznim drvenim mostom. Kada bi se opasnost približila, oni bi brzo povukli most u unutrašnjost špilje.

SPOJ VJERE, INOVACIJE I PRIRODNE LJEPOTE

U jednom zapisu u knjizi gostiju, jedan posjetitelj je zabilježio svoje dojmove riječima: “Rečeno mi je da je Bog izabrao najljepša mjesta na svijetu za život. Mislim da je to istina.” Ovo sveto mjesto, s njegovom nevjerojatnom arhitekturom i poviješću, zaista ostavlja dubok utisak na sve koji ga posjete.

PODIJELI ČLANAK