Najduža ulica u Hrvatskoj spaja tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva, a čak 70 posto stanovništva ovog kraja živi u njoj

Foto: Facebook, Općina Strizivojna
piše Putni Kofer

U slikovitoj općini Strizivojna, smještenoj na raskrižju triju županija na istoku zemlje, nalazi se jedno zaista posebno mjesto – najduža ulica u Hrvatskoj. Ulica braće Radić, koja je dobila svoje ime još 1945. godine, ponosi se impresivnom dužinom od približno osam kilometara, više od 600 kućnih brojeva i oko 200 svjetiljki javne rasvjete. Štoviše, mnoge zapanjuje činjenica da čak 70 posto stanovništva cijele općine živi upravo u ovoj ulici.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

„NITKO NE ZNA ŠTO SU MUKE TEŠKE, DOK NE PROĐE STRIZIVOJNU PJEŠKE”

Ulica braće Radić kroz povijest je bila svjedokom brojnih promjena i transformacija. Asfaltirana je 1981. godine, što je značilo veliki korak prema modernizaciji i povećanju komfora za mještane. Međutim, njezina veličina nije ostala nezamijećena, te su se mještani počeli šaliti na račun svoje „beskrajne” ulice. Neki su čak napisali pjesmu koja je postala lokalni hit: „Nitko ne zna što su muke teške, dok ne prođe Strizivojnu pješke.”

View this post on Instagram

A post shared by Marko Ratkajec (@don_marco_zg)

Usprkos šali na račun njezine dužine, Ulica braće Radić ima duboko ukorijenjen značaj za lokalno stanovništvo. Ova ulica postala je simbol zajedništva i identiteta za mještane Strizivojne. Od ukupno oko 2000 stanovnika općine, gotovo 70 posto njih odabralo je život upravo u ovoj jedinstvenoj ulici. To stvara jedinstvenu atmosferu, gdje susjedi postaju obitelj, a svakodnevni život obogaćen je prijateljstvima koja traju generacijama.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Osim svoje impresivne dužine, ova ulica služi kao centralno mjesto za mnoge važne institucije i poslovne aktivnosti. Duž nje možete pronaći nekoliko autobusnih ugibališta koja povezuju Strizivojnu s okolnim područjima, školu, crkvu, ambulantu, poštu i veterinarsku stanicu. Ovdje se također nalazi općinska uprava, ljekarne, frizerski saloni, trgovine i različita obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) koja nude domaće i uvijek svježe proizvode.

OPĆINA STRIZIVOJNA SPAJA ČAK TRI HRVATSKE ŽUPANIJE

„Općina Strizivojna tek svojom sjevernom granicom graniči s prostorom Osječko-baranjske županije, odnosno gradom Đakovom, dok je na jugozapadu i jugoistoku okružena prostorom Brodsko-posavske županije, odnosno općinama Vrpolje, Velika Kopanica i Gundinci. Na istoku, odnosno sjeveroistoku općina Strizivojna okružena je područjem Vukovarsko-srijemske županije, odnosno općinom Stari Mikanovci”, objašnjavaju iz općine Strizivojna na svojim službenim stranicama.

MJESTO BOGATE KULTURE I POVIJESNE BAŠTINE

Bogata povijest općine Strizivojna oplemenjena je nizom značajnih događaja koji su obogatili ovo idilično mjesto na istoku Hrvatske. Davne 1830. godine, Strizivojna je stekla svoju prvu školu, koja nije bila samo izvor znanja generacijama, već i temelj zajednice, gdje su se oblikovali mladi umovi. Među najsvjetlijim zvijezdama Strizivojne ističe se ime Ivana Meštrovića, velikog hrvatskog kipara, koji je rođen na željezničkoj stanici Strizivojna-Vrpolje 15. kolovoza 1883. godine. Njegova umjetnička baština ostaje neizbrisiva, a njegova djela danas su prepoznatljiva diljem svijeta.

PODIJELI ČLANAK