Usponi koji se isplate: pet planinskih vrhova na hrvatskim otocima s najljepšim pogledima

Planinski vrhovi na otocima
piše Putni Kofer

Kad pomislimo na more i otoke, većina nas pomisli na kupanje, ležanje na plaži i uživanje u ljetnim  radostima. No hrvatski su otoci odlična destinacija za aktivni odmor, kako ljeti, tako i u proljetnim i jesenskim mjesecima. A upravo tijekom proljeća koje je pred nama savršen izlet na neki od hrvatskih otoka predlažemo da upotpunite planinarenjem do najvišeg vrha tog otoka. Usponi na otocima u pravilu nisu jako strmi i teški, a pogledi koji će vas dočekati na vrhu vrijedni su svake kapi znoja! Izdvojili smo pet atraktivnih otočkih vrhova, što ne znači da i usponi na Hvaru, Krku, Pagu, Mljetu i ostalim otocima nisu jednako zanimljivi i uzbudljivi.

VIDOVA GORA (778 M), BRAČ

Najviši hrvatski otočni vrh ime je dobio po crkvici Svetog Vida iz 13. ili 14. stoljeća, od koje su danas nažalost ostale samo ruševine. Ovaj je vrh jedan od najpoznatijih vidikovaca u zemlji jer se s njega pruža prekrasan pogled na najpoznatiju hrvatsku plažu – Zlatni rat. Najpopularniji je uspon od Bola, koji traje oko dva sata, a ide se lijepo uređenom stazom koja se još naziva Vela ili Rimska staza.

TELEVRIN (589 M) I SVETI MIKULA (557 M), LOŠINJ

Na ovom otoku navodimo dva vrha jer jedan je najviši, a drugi, slaže se većina planinara, najljepši i s najčarobnijim pogledom. Ako ste u dobroj formi, u istom izletu bez problema možete obići oba. Ako imate volje i vremena samo za jedan, neka to bude vrh Sveti Mikula, a uspon počnite iz Nerezina. Nakon nešto više od sat vremena prekrasne staze, izaći ćete na čistinu na kojoj se nalazi kapelica svetog Nikole (Mikule), a pred vama će se otvoriti pogled prema moru, otočićima lošinjskog arhipelaga i biserima Kvarnera.

David protiv Golijata: bajkovitu njemačku prijestolnicu veganstva i ekologije pokušava zaustaviti McDonald's

KAMENJAK (408M), RAB

Rab je poznato odredište za aktivni odmor, a njegove planinarske staze ubrajaju se među najljepše na hrvatskim otocima. Što i ne čudi, s obzirom na to da je neke od njih radio Ante Premužić, projektant najpoznatije hrvatske planinarske staze, one na Velebitu. Do Kamenjaka možete doći iz više smjerova, najpopularnija i najkraća je rapska Premužićeva staza od Mundanija od koje će vam do vrha trebati manje od dva sata.

HUM (587M), VIS

Do najvišeg vrha otoka moguće je doći iz više smjerova, od čega je kraći onaj iz Podšpilja, dok je nešto duža ruta iz Visa, preko Žene Glave i Titove špilje. Na samom vrhu nalazi se radarska postaja, no pogled ostavlja bez daha: dobro se vidi Biševo, a za lijepog vremena pogled seže čak i do Jabuke.

Budimpešta kakvu još niste upoznali: neobične atrakcije grada na Dunavu

GORICE (648M) I SIS (639M), CRES

Kao i kod Lošinja, otok Cres krije dva vrha, a navodimo oba jer najviši nije ujedno i najatraktivniji i za svoju otočnu planinarsku avanturu preporučujemo da se popnete na nešto niži Sis. Uspon kreće s prijevoja Križići, odakle se po hrptu kreće dobro označenom stazom uz suhozid prema samom vrhu. Duž cijele staze otvaraju se pogledi na more, prema riječkom zaljevu i Gorskom kotaru u pozadini.

Svjetska prijestolnica kremšnita krije zanimljive priče o razuzdanim zabavama na dvorcu i okruglim prozorima
PODIJELI: