Mjesta mira, sjećanja i poštovanja koja oduševljavaju svojom arhitekturom i čuvaju one koji su nas napustili

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Za mnoge je ljude posjet groblju dragocjeno vrijeme iscjeljenja, tišine, razmišljanja, dijeljenja sjećanja, izgovaranja molitava i oproštaja… No, u danima koji prethode blagdanima Svih svetih i Dušnog dana, kada se cijeli svijet prisjeća svojih najmilijih, mnogi građani se odlučuju za šetnju grobljima koji, sigurno ćete se složiti, tih dana izgledaju zaista veličanstveno. U nastavku vam otkrivamo najpoznatija i arhitektonski najljepša groblja na svijetu, mjesta koja čuvaju sjećanja i pričaju priču o ljudskoj duši i kreativnosti koja se ogleda u njihovoj arhitekturi.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

MONUMENTALNO GROBLJE U MILANU

Iako se turistički obilazak groblja može učiniti neobičnom idejom, svi oni koji su posjetili Milano znaju da je njihovo Monumentalno groblje (Cimitero Monumentale) zaista impresivno! Promatrajući ga samo izvana, zadivit će vas svojim ogromnim dimenzijama, svojevrsnom velikom oazom mira, tišine i spokoja. A kada zakoračite unutra, vidjet ćete zašto se smatra mjestom koje morate posjetiti. Groblje u Milanu je poput muzeja na otvorenom, s velikim brojem grobnica sa značajnim umjetničkim vrijednostima.

Zbog velikog broja skulptura, pogrebnih hramova i drugih vrijednih djela, milansko Monumentalno groblje jedno je od umjetnički i povijesno najvažnijih groblja u Europi. Među impozantnim spomenicima nalazimo djela velikih arhitekata i kipara, kao što su Adolfo Wildt, Giò Ponti, Arturo Martini, Agenore Fabbri, Lucio Fontana, Medardo Rosso, Giacomo Manzù, Floriano Bodini i Giò Pomodoro.

GROBLJE PERE-LACHAISE U PARIZU

Najprepoznatljivije atrakcije Pariza zasigurno su Muzej Louvre, Eiffelov toranj, rijeka Seine i Slavoluk pobjede, no mnogi turisti ne propuštaju posjetiti i pariška groblja, ponajviše Pere-Lachaise koje se smatra jednim od najpoznatijih groblja na svijetu te najvećim u Parizu. Gradsko groblje Pere-Lachaise proteže se na površini od 44 hektara, godišnje ga posjeti oko 3,5 milijuna ljudi, a na njemu su posljednje počivalište pronašli neki od velikana kao što su Oscar Wilde, Edith Piaf, Jim Morrison, Frédéric Chopin i Marcel Proust.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

GROBLJE LA RECOLETA U BUENOS AIRESU

Groblje La Recoleta, smješteno u srcu Buenos Airesa, ima bogatu povijest koja seže unatrag u 1822. godinu. Naime, njegova priča započinje kao idiličan vrt za fratre, no s vremenom je preoblikovan u jedno od najpoznatijih groblja u Argentini. Očaravajuće uređen, nalik na malo selo s pitoresknim ulicama i šarenim kućicama, ovo groblje se ponosi statusom najekskluzivnijeg zemljišta u cijelom Buenos Airesu.

Svaka staza i svaki spomenik unutar groblja La Recoleta krije jedinstvenu priču. To je mjesto gdje su našli svoj vječni mir mnogi argentinski političari, umjetnici te drugi velikani. Ovdje leže ljudi čije su sudbine oblikovale povijest Argentine, što ga čini mjestom dubokog nacionalnog značaja.

GROBLJE MIROGOJ U ZAGREBU

Najpoznatije i najveće groblje u Zagrebu spomen je hrvatske prošlosti, ali i predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Mirogoj je oduvijek bio zanimljiv turistima zbog velikog broja poznatih osoba iz povijesti koje su pokopane upravo ovdje, poput Marije Jurić Zagorke, Ljudevita Gaja, Augusta Šenoe, Stjepana Radića, Dražena Petrovića i mnogih drugih.

View this post on Instagram

A post shared by Beli Zagreb Grad (@beli.zagreb.grad)

Najpoznatija slika Mirogoja definitivno su veličanstvene arkade. Njihov autor je Herman Bollé, koji je uvelike utjecao na izgled grada Zagreba. Groblje je otvoreno 1879., a graditelj Bollé ubrzo nakon toga počeo je raditi na arkadama, čija je gradnja dovršena 1917. godine. Iako je prvotna zamisao graditelja bila da se arkade protežu oko cijeloga groblja, završeno je samo 20 kupola.

HIGHGATE CEMETERY U LONDONU

Za Highgate Cemetery u Londonu kažu da nije još samo jedno obično groblje. To je, navodi se na službenim stranicama, sveto mjesto koje čuva mnoštvo važnih priča za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Naime, ovdje počiva preko 170.000 ljudi. Među njima se ističu neka poznata imena koja su pridonijela kulturi i povijesti, kao što su Karl Marx, George Eliot, George Michael i boksački junak Tom Sayers. Ovo vrijedno zdanje uvršteno je u registar Parkova i vrtova koji se izdvajaju po svojoj povijesnoj važnosti za Englesku.

PODIJELI ČLANAK