Budimpešta kakvu još niste upoznali: neobične atrakcije grada na Dunavu

Neobične atrakcije u Budimpešti koje će vaš boravak učiniti još posebnijim
piše Putni Kofer

Udaljena svega nekoliko sati autobusom ili vlakom od Zagreba, Budimpešta je oduvijek bila omiljeno vikend odredište Hrvata. Istina je, zapravo, da bi vam trebalo mnogo vikenda da upoznate ovaj dragulj Dunava, a i nakon toga imali biste dovoljno razloga da se vraćate uvijek i iznova. Budimpešta omamljuje sva čula već na prvu: glasovita zgrada Parlamenta, šetnice uz moćnu rijeku, Budimski dvorac i njegov Ribarski bastion s očaravajućim pogledom na grad te čašica palinke nakon ukusnog langoša samo su neke od poznatih senzacija u kojima ćete uživati. No, osim ovih dobro znanih mjesta i iskustava, mađarska prijestolnica nudi i niz neobičnih doživljaja koji će vaš boravak učiniti još posebnijim. Upoznajte manje poznate atrakcije u Budimpešti!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

BEER SPA – UŽIVAJTE U LJEKOVITIM SVOJSTVIMA PIVA

Terme su jedan od simbola Budimpešte i u gradu ih je čak 9. Iako se razlikuju po svojoj arhitekturi, veličini i ponudi, svaka od termalnih kupelji ima specifična ljekovita svojstva i nudi opuštanje, regeneraciju i meku kožu kao rezultat. Beer spa je novitet koji nudi sve to, ali pristupa opuštanju na jedan posve drugačiji način. Uronite u prave drvene bačve napunjene toplom vodom i ljekovitim sastojcima piva. Slad, hmelj i kvasac oslobađaju opuštajuću biljnu aromu, a voda prepuna minerala i vitamina B dat će vam blistav ten, sniziti krvni tlak ili čak izliječiti mamurluk. Iskustvu svakako pridonose i neograničene količine piva. Naime, svaki posjetitelj dobiva na korištenje veliku kriglu i može ju puniti iz male točionice kad god to poželi.

View this post on Instagram

A post shared by Thermal Beer Spa Budapest (@beerspa)

Postoje dvije Beer Spa lokacije: jedna unutar Lukács termi, a druga unutar Széchenyi termi. Potonje su jedne od najpoznatijih i najvećih u Europi. Preporučujemo upravo Széchenyi zbog impozantne građevine nalik muzeju i velikih outdoor bazena ukrašenih stupovima i kipovima koji doživljaj čine još posebnijim.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

RUIN BAROVI – UŽIVANJE U NOĆNOM ŽIVOTU MEĐU RUŠEVINAMA NEKADAŠNJEG GETA

Nekada napuštene zgrade koje čekaju svoje rušenje danas su jedna od najpoznatijih mjesta za izlazak u Budimpeštu. Radi se o Ruin barovima koji su posljednjih godina postali pravi mamac za turiste. U njima možete popiti piće, pojesti nešto na brzinu ili jednostavno plesati do dugo u noć.

Povijest ruin barova seže daleko u vrijeme Drugog svjetskog rata, budući da se većina njih nalazi u ruševinama četvrti koja je nekoć bila židovski geto. Po završetku rata, mnoge su zgrade napuštene i ostavljene da propadaju. Tako su stajale sve do ranih 2000-ih, kada je grupa studenata zaključila da im treba kreativno mjesto za druženje s prihvatljivim cijenama. Prikupili su odbačeni namještaj, a umjesto oličenih zidova i modernih ilustracija, prostor su dali grafiterima i drugim umjetnicima da ga urede. Tako je nastala Szimpla, čiji su primjer kasnije slijedili i drugi ruin pubovi.

Odvojite malo vremena i dobro istražite neobične mađarske barove te osim dobre zabave pronađite nevjerojatne dekore – od šarenih lampiona, preko napuštenih automobila pa sve do prometnih znakova u vrtu. 

KUĆA STRAHA – PODSJETNIK NA MRAČNO DOBA MAĐARSKE

Iako je današnja Budimpešta vesela i živopisna, njena je povijest obilježena mračnim razdobljima. Pogledate li malo bolje, još uvijek možete vidjeti prisutnost nekih od užasa koji su se dogodili na njenim ulicama i u njenim zgradama. Kuća straha naziv je muzeja posvećen obilježjima i žrtvama nacizma, fašizma i komunizma te ujedno podsjetnik na sablasne dane i spomenik onima koji su stradali.

Smještena usred lijepog Andrassy Bulevarda, Kuća straha prikazuje razdoblja mađarskih ideologija zbog koji su mnogi izgubili živote. Zbog atraktivne lokacije, nitko ne bi ni pomislio da su u njenom podrumu nacisti ubili stotine ljudi. Nakon nacista, došli su komunisti koji su podrum u kojem su ubijali dali i proširiti. Kad napustite ugodni Bulevard i uđete u Kuću strave, osjetit ćete naglu promjenu energije i jednostavno ćete znati da su se u njoj događale stravične stvari za čovječanstvo.

Proučite ambleme opresivnih režima i posebnu pažnju poklonite svjedočanstvima koja se prikazuju na ekranima i fotografijama žrtava koje prekrivaju čitave zidove. Njihove su priče strašne i bolne, ali ujedno i važna lekcija iz povijesti.

NEW YORK CAFFE  – KOLAČ I KAVA U NAJLJEPŠEM CAFEU NA SVIJETU

Teško je reći tko je New York cafe prozvao najljepšim cafeom na svijetu, a još teže doznati tko je tu titulu odobrio. Činjenica je, doduše, da ju nitko ne pokušava osporiti. Građen u renesansnom stilu, s prekrasnim freskama i mramornim stupovima, New York više podsjeća na kazalište, crkvu ili palaču nego na ugostiteljski objekt. Iako nudi odlične deserte, sjajnu kavu i pitka vina, vašu će pažnju zaokupiti magična atmosfera i glamurozni interijer. Nerijetko će iz gornje lože dopirati zvuci klavira te poznate melodije poput teme iz Disneyjeve Ljepotice i zvijeri.

View this post on Instagram

A post shared by New York Café Budapest (@newyorkcafebudapest)

Redovi ponekad znaju biti dugi pa preporučujemo da prethodno napravite rezervacije, naročito u večernjim satima. U svakom slučaju, zaboravit ćete na čekanje onog trena kad ugledate osvjetljenju i raskošnu unutrašnjost New Yorka.

MONYO LAND – DISNEYLAND ZA LJUBITELJE PIVA

Popularna pivovara Monyo otišla je korak dalje i ove godine otvorila Monyo Land. Riječ je o atrakciji na otvorenom koja će cijelo ljeto nuditi koncerte, finu festivalsku hranu i odlično craft pivo – zaista pomalo nalik Disneylandu za ljubitelje craft piva.

Probajte Fat cat, Flying Rabbit, Američku ljepoticu ili neko drugo od njihovih kreativnih piva i uživajte u dobroj glazbi svakog vikenda. Čak i ako niste ljubitelj piva, zabaviti se možete uz koktele i vino.

Monyo Land još je uvijek dijelom nedovršen i u skorijoj će budućnosti zasigurno zasjati u svom punom sjaju. No, budući da je lokacija otvorenog tipa i prilično prostrana, već sad ima sve što vam treba za dobru zabavu.

PODIJELI ČLANAK