Jeste li čuli za Fenoligu? Ovaj maleni hrvatski otočić jedno je od najvrednijih nalazišta stopa dinosaura u Europi, evo gdje se nalazi

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Nenaseljeni otočić Fenoliga kod najjužnijeg istarskog rta Kamenjaka, lako bi se dao izgubiti ‘u moru’ ostalih, brojnih hrvatskih otoka… No, bila bi to velika pogreška jer je on doista poseban. Ne po dužini svoje obale, dugačka je svega 614 metara. Ni po visini, visok je šest metara. A isto tako ni po izgledu, iako je pogled na njega iz zraka naprosto divan – tamno plavetnilo, pa sve svjetlije dok se ne sudari sa sivo-bijelim stijenama i onda izgubi u zelenoj srčiki. Ne, nije čak ni to… Fenoliga je poznat po nečemu sasvim drugačijem – na njemu se naime nalazi jedno od najbogatijih i najvrednijih nalazišta stopa dinosaura u Europi!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

NA ‘OTOKU DINOSAURA’ OTKRIVENO 150 OTISAKA STOPA DINOSAURA

Poluotok Kamenjak, pod koji Fenoliga ‘spada’, upisan je na popis lokacija od velike paleontološke vrijednosti. Naime, stvar je u tome da su na tamošnjem rtu Grakalovac, a prvenstveno na Fenoligi, pronađeni iznimno rijetki otisci stopala dinosaura. Na Fenoligi, koja se zbog toga naziva i otokom dinosaura, pronađeno je njih 150, a otkrili su ih 1975. godine slovenski biolog Matjaž Gogala i geolog Rajko Pavlovec.

View this post on Instagram

A post shared by Bojan Širola (@bojansirola)

To je nalazište, osim po broju otisaka, specifično i po tome što su tamo, dakle na istom mjestu, pronađeni i ostaci mesojednih i biljojednih dinosaura. Većina je otisaka grupirana u ‘staze’ koje stručnjacima daju detaljni uvid u davno minulu svakodnevicu tih stvorenja – primjerice, kako su se točno kretali, koliko su bili veliki ili brzi te ostale značajke njihova ponašanja. Na rtu Grakalovcu dinosaurske su stope pronađene mnogo kasnije, 2001. godine. Riječ je o 12 otisaka.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NA PODRUČJU HRVATSKE OTKRIVENA 23 NALAZIŠTA OTISAKA STOPA DINOSAURA

U svakom slučaju, zbog svoje rijetkosti, brojnosti te znanstvene važnosti i otisci na Fenoligi i otisci na rtu Grakalovac, kao i pripadajuća nalazišta, proglašeni su zaštićenim dijelovima prirode. To inače nisu ni približno jedine stope dinosaura u Hrvatskoj. Na području Hrvatske dosad su otkrivena i istražena 23 nalazišta otisaka stopa dinosaura te jedno nalazište s okamenjenim kostima. Od toga, hrvatske su vlasti zaštitile ukupno 22 lokaliteta na području cijele zemlje, od toga 19 na području istarske županije. Najstariji nalazi otisaka datiraju iz razdoblja gornje jure, a najmlađi iz gornje krede.

View this post on Instagram

A post shared by ΛV BOSS | ΛV photography (@a.v_b.o.s.s)

KAMENOLOM KIRMENJAK NAJBOGATIJE NALAZIŠTE S 971 OTISKOM

Prvi otisci pronađeni su 1925. godine na Velikom Brijunu, a uočio ih je austrijski paleontolog A. Bachofen – Echtna. Inače, na području Nacionalnog Parka Brijuni otkrivena su ukupno četiri nalazišta. No, najbogatije u ovom dijelu Europe nalazi se u zapadnoj Istri, u kamenolomu Kirmenjak. Radi se o čak 971 otisku, od kojih je 161 otisak grupiran u 23 staze kretanja.

EDUKATIVNO-REKREACIJSKA STAZA PUTOVIMA DINOSAURA

Do Fenolige se, doduše, može samo brodom, no oni koje zanima dinosaurska prošlost šireg područja mogu se otisnuti na poučno tematsku stazu Putovima dinosaura na Donjem Kamenjaku. Staza je dugačka kilometar i pol, lagana i prikladna za sve uzraste, a na njoj će prolaznike dočekati davni stanovnici tog područja, i to u prirodnoj veličini – od amonita, do rudista do terapodova. Staza završava na obali, rtu Grakalovac, i tamošnjim stijenama gdje je pronađeno spomenutih 12 stopa dinosaura.

FENOLIGA JE I MJESTO UBOJSTVA KONSTANTINOVA PRVOROĐENOG SINA, KRISPA?

Osim po stopama dinosaura, otočić Fenoliga je poznat i kao potencijalno mjesto ubojstva Krispa, prvorođenog sina rimskog cara Konstantina i to 326. godine prije Krista. Krispo je inače bio poznat kao dobar vojskovođa, kojeg su voljeli ne samo njegovi vojnici, nego i obični ljudi. Ne zna se gdje je i kada točno rođen, no njegova se majka zvala Minervina i bila je ili prva Konstantinova supruga ili pak njegova priležnica.

U svakom slučaju, Konstantin se naknadno oženio Faustom, koja pak je Krispa optužila za silovanje te da je planirao oca svrgnuti s prijestolja, Na tragu tih optužbi, Konstantin je dao ubiti svog sina, samo da bi kasnije doznao da se ipak radilo o spletki. Kako bi se osvetio, Faustu je dao ugušiti u vrućoj kupelji, nakon što mu je rodila kćer. Prema nekim drugim izvorima, Krispo je potencijalno ipak ubijen u carskoj vili nedaleko od Pule.

PODIJELI ČLANAK