Prirodni fenomen koji do danas nije potpuno objašnjen: doznajte gdje se u Hrvatskoj nalazi ova misteriozna močvarna oaza

Fotografije: virovi.hr
piše Putni Kofer

Priča o čarobnom istoku Hrvatske gotovo uvijek započinje s gostoprimstvom domaćina koji zrače posebnom toplinom i smirenošću. Tamo se obitelji još uvijek druže za stolom, nazdravljaju na svakom druženju domaćom rakijom, susjedi se časte u svakoj prigodi, vrijeme ima drugačiju dimenziju pa bi vam se moglo učiniti da sporije teče… Tu je i prekrasna, netaknuta priroda koju možete pronaći samo u ovom dijelu Lijepe naše, a posebno se ističe mistična Spačva u Vukovarsko-srijemskoj županiji koju krasi najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi i više od 18 kilometara vodenog toka kojeg mnogi nazivaju „mali Kopački rit”. Otočki virovi, dugo čuvana tajna Srijema i Slavonije, idealna su destinacija za sve ljubitelje prirode, aktivnog odmora i neopisivog mira koja će vas u potpunosti odmoriti i napuniti baterije za novi radni tjedan!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

OTOČKI VIROVI U SRCU SPAČVANSKE ŠUME

U srcu Spačvanske šume, u blizini Otoka, nalazi se mala oaza prekrasne prirode. Spačva, najveća cjelovita šuma hrasta lužnjaka u Europi koja se prostire na površini od 40 tisuća hektara, stoljećima je oblikovala način života ljudi u njezinoj blizini. A usred te guste šume smjestili su se virovi, prirodni fenomen koji do danas nije potpuno objašnjen. Virovi, naime, nisu ni jezero, ni potok, a ni rijeka. Njihov se vodostaj mijenja, a pune se vjerojatno nekom podzemnom vezom s Bosutom i Savom.

View this post on Instagram

A post shared by maja ferlin (@maja.ferlin)

Ova misteriozna močvarna oaza prostire se na površini od 79 četvornih kilometara, duga je više od 18 kilometara, široka od 60 do 100 metara i duboka do četiri metra. Ni najstariji stanovnici ne sjećaju se da su Virovi ikad presušili, a zbog iznimne ljepote i bogate bioraznolikosti nerijetko ih nazivaju malim Kopačkim ritom i dio su ekološke mreže Natura 2000.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

MULTIMEDIJALNI CENTAR I POUČNE STAZE

Na ovom interesantnom mjestu nalazi se i Bioekološko-edukacijski centar Virovi u kojem možete saznati sve o tamošnjoj flori i fauni, uređene su sobe za smještaj, a otvoren je i restoran s autentičnom slavonskom kuhinjom gdje možete probati jela poput divljači, soma, šarana i smuđa.

Za ljubitelje hodanja tu su i dvije poučne staze, Virovi i Lože, koje će vas provesti kroz prekrasne krajolike. Uz staze za šetnju, možete iznajmiti i bicikle te kanue za veslanje po površini vode, ali i posjetiti srednjovjekovno arheološko nalazište Virgrad koje je desetljećima bilo skriveno od očiju javnosti. Udaljeni od Osijeka oko sat vremena vožnje, Otočki virovi imaju sve za savršen cjelodnevni izlet!

AKO SE NALAZITE NA OTOČKIM VIROVIMA I POŽELITE UPOZNATI GRADIĆE NA ISTOKU HRVATSKE, POSJETITE VINKOVCE I VUKOVAR

Ako poželite uživanje u prirodi upotpuniti kratkim „city breakom”, predlažemo da posjetite Vinkovce i Vukovar, dva prekrasna gradića prepuna povijesti i bogate kulturne baštine. Vinkovci su grad s najduljim kontinuitetom života u Europi, arheološki eldorado i mjesto rođenja čuvenih rimskih careva – Valentinijana i Valensa. Prošetajte vinkovačkim ulicama, upoznajte šarmantnu baroknu jezgru grada i obiđite Gradski muzej Vinkovci koji čuva najstariji indoeuropski kalendar – Orion. Jedan dio povijesti ispričat će vam sam ban Josip Šokčević – u obliku holograma! Iskustvo je to koje bi zaista bilo šteta propustiti.

U posjetu Vukovaru odvojite dio vremena i obiđete sva mjesta koja su postala simbol obrane i stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu: Vukovarska bolnica, Ovčara – Spomen-dom i Masovna grobnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Središnji križ na ušću Vuke u Dunav, Memorijalni centar Domovinskog rata u vukovarskoj vojarni te Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva. Sva ova mjesta ispunit će vam srce tugom, ponosom i nezaobilazan su dio priče o ovom gradu. No, nemojte nakon obilaska krenuti kući bez da ste upoznali ono drugo lice grada, današnje, koje je spremno osvojiti vas i pokazati vam gostoljubivo srce!

View this post on Instagram

A post shared by Visit Vukovar (@visit_vukovar)

PODIJELI ČLANAK