Tradicionalna slavonska jela čvarci

Hrana i piće

Od čvaraka do čobanca: tradicionalna slavonska jela zbog kojih ćete htjeti otputovati u Slavoniju

Jedno je sigurno, iz Slavonije nitko ne odlazi gladan! U redu, osim, možda, vegana. Hrana kojom se i danas tamo ponose tradicionalna je težačka hrana koja je morala napuniti trbuhe i dati energije za dan u polju. Vjerojatno ste čuli onu: “Nema ptice do prasice”, no znate li da postoji i nastavak: ”Još da su joj od kupusa krila, i na svakom dvije litre vina”. Dakle, što probati u Slavoniji? Sve! A za početak, ovih pet jela.

Staza Stjepana Hausera
OBITELJSKI IZLETOva lagana istarska šetnica uz more prikladna je za cijelu obitelj, čak i zimi: prolazi uz divne plaže, a naići ćete i na misterioznu olupinu broda
Nastavi čitati

ČVARCI

Rade se od topljene svinjske masti i omiljena su “grickalica” na istoku Hrvatske. Neki rade i vole one deblje, drugi ih jako isprešaju da budu hrskavi poput čipsa. Jedu se uz fini domaći kruh, obavezno posoljeni.

KULEN

Za kulen se čuva najbolji komad mesa. Neki znalci kažu: od iste svinje ne može se dobiti i šunka i kulen, jer se upravo od finog mesa buta rade najbolji kuleni. Mesu prve kategorije dodaje se leđna slanina, sol, papar, češnjak i obavezna ljuta crvena paprika. Kulen se dimi puno duže od kobasica jer je deblji i čuva se za posebne prilike. Tako da, kad vam ga netko ponudi, znate da ste poseban gost!

KAO IZ BAJKETop 5 najfotogeničnijih sela u Europi koja izgledaju kao s razglednice: jedno od njih nalazi se u blizini Hrvatske
Nastavi čitati

FIŠ

Jušno jelo koje se kuha u kotliću od više vrsta riječne ribe, obično su to smuđ, som, šaran… U kućnim varijantama riba je s kostima, dok neki restorani poslužuju fiš od otkoštene ribe. Pikantno jelo, začinjeno naravno crvenom ljutom paprikom, jede se s domaćom tjesteninom – najčešće širokim rezancima.

ČOBANAC

Jušno jelo, obično pikantno i začinjeno crvenom paprikom, ali od mesa. Koristi se nekoliko vrsta mesa u različitim omjerima, svinjetina, junetina, neka divljač, kuha se dugo kako bi meso bilo meko, a jede bez priloga, na žlicu, s kriškom kruha. Iako se u Zagrebu danas mogu naći svakakve inačice gableca koje nazivaju čobancem, napominjemo da u njega ne ide ni krumpir ni tjestenina ni njokice… Samo meso i fina, ljuta juha.

TAČKE I SALENJACI

Slavonci jako vole kolače, rade ih za nedjeljna okupljanja, za blagdane svaka kuća mora imati barem deset vrsta (ili barem jednu više od susjeda). Od tradicionalnih slavonskih slastica svakako bismo spomenuli salenjake, koji su bili gotovo nestali sa stolova, a sada se srećom polako vraćaju (otkad se svinjskoj masti popravljena nutricionistička reputacija). Tačke ili tačkrle jastučići su od krumpirova tijesta, a oba ova kolača obično se pune nekim domaćim pekmezom.

Aktualno

Pročitajte još