Otok Prvić – nerazvikani biser Mediterana koji će osvojiti vaša srca

Otok Prvić
piše Lara Žučko

Prekriven mediteranskim biljem, maslinicima i vinogradima, otok Prvić je okružen čistim morem i šarmantnim uvalama, a to ga čini idealnim mjestom za odmor u mirnoj i tihoj prirodi. Bez automobila, gradskog nadglasavanja i svakodnevnog stresa, na ovom otoku uronit ćete u apsolutni morski zen. Uz simpatične mještane, kamene uličice, obiteljske restorane i zanimljive povijesne priče, odmor na Prviću bit će baš ono što vam je trebalo nakon napornih zimskih mjeseci.

FAUSTOV OTOK: MJESTO NA KOJEMU JE HRVATSKI DA VINCI CRPIO INSPIRACIJU ZA SVOJE IZUME

Otok Prvić, odnosno Faustov otok kako ga zovu zbog poznatog izumitelja Fausta Vrančića koji je jedno razdoblje svog života proveo na njemu, ime je dobio jer je najbliži i ujedno prvi otok do kopna od kojeg je udaljen samo 1000 metara. Prirodni je nastavak otoka Zlarina s kojim je spojen koraljnim i pješčanim grebenima, a za razliku od okolnih otoka koji su građeni od vapnenca, Prvić je građen od krednih dolomita.

Ovo su najljepša i najslikovitija europska sela koja i uživo izgledaju poput razglednice

Nijedan hrvatski otok nema dva naselja na tako maloj površini, a njih dijele čarobni maslinici, lijepi vinogradi, plodna polja i borova šuma. Prvić Luka i Šepurine su zbog svojih ljepota i bogate povijesti pod strogom zaštitom kao kulturno-spomenička baština. I danas tamo stoje kamene kuće i uličice nadsvođene lukovima bugenvilije, a s divljih i šljunčanih plaža pruža se pogled na beskrajno plavo more. Oba naselja prekrasne su oaze mira koje dijeli samo 10 minuta ugodne šetnje ili pak nekoliko minuta vožnje biciklom, budući da su automobili na otoku zabranjeni. Šetajući od jednog naselja do drugog, po putu možete uživati u pogledu na susjedni Tijat i Kornatsko otočje, a zanimljivo je to da su Šepurine nekada brojale više stanovnika nego Vodice, dok je danas na cijelom otoku tek 250 stalnih stanovnika.

Ljeti otok u potpunosti oživi uz mnoštvo sadržaja i posjetitelja, no cvrkut ptica i opuštajući šum valova su jedini zvuci koje ćete slušati tijekom cijelog vašeg odmora. Uz idiličnu ljetnu atmosferu i mediteranski ugođaj, na Prviću ćete imati osjećaj da ste zapeli u nekom davnom vremenu, a tome svakako pridonose mnogi spomenici i podsjetnici na povijest koja je ovdje ostavila duboki trag.

ZNAMENITOSTI KOJE SU GRADILI FRATRI GLAGOLJAŠI I NASLIJEĐE PLEMIĆKE OBITELJI VRANČIĆ

Kao i mnoga mjesta u Šibenskom arhipelagu, na Prviću i danas lutaju duhovi bogate prošlosti koji žive u baroknim i ranokršćanskim znamenitostima otoka. Fratri glagoljaši zaslužni su za jedan od najvažnijih lokaliteta, a to je Crkva Svete Marije uz koju je izgrađen i samostan. U naselju Šepurine nalaze se dvije sakralne građevine: župna crkva Velike Gospe iz 19. stoljeća te crkva Svetog Roka s početka 17. stoljeća koja je poznata po svom jedinstvenom baroknom oltaru s venecijanskim ukrasnim motivima. Uz crkvu je otkriveno i starohrvatsko groblje, a na tim su ostacima iz 9. i 10. stoljeća pronađeni ulomci pletene ornamentike.

Najmanje kraljevstvo na svijetu nema cesta ni hotela, a kralj vodi restoran i vlada nad 11 stanovnika i 100 koza

Nakon povijesne izgradnje sakralnih građevina i tipičnih kamenih kuća, značajnije naseljavanje otoka krenulo je bijegom stanovništva Srime i Vodica od Turaka. Nakon toga Prvić postaje popularno odredište šibenskih plemića koji su gradili vile i ljetnikovce, a među njima je najznačajnija bila obitelj Vrančić. Veliki književnik, svećenik, biskup i izumitelj Faust Vrančić, svoje genijalne ideje, od kojih je svakako najpoznatiji padobran, razvijao je provodeći vrijeme i šetajući borovim šumama otoka Prvića, a njemu u čast osnovan je i muzej u kojem možete upoznati njegov život i bogat stvaralački opus.

U muzeju se nalazi zbirka minijaturnih replika izuma te multimedijalni prikaz bogate ostavštine hrvatskog Da Vincija. Bez obzira na svoje plemićko porijeklo i ugled koji je imao u tadašnjem društvu, Vrančić je kao svoje posljednje počivalište odabrao upravo ovaj otok i to u crkvici Gospe od Milosti u Prvić Luci.

MEDITERANSKA LJEPOTA U ZAGRLJAJU NETAKNUTE PRIRODE I VRHUNSKE GASTRONOMIJE

Prvić je otok koji će vas šarmirati svojim opuštenim životnim ritmom, prekrasnim otočnim okruženjem i zavodljivom gastronomijom. Na samoj rivi, u konobi Bare svakako omastite brk domaćim specijalitetima, među kojima je najpoznatija palamida u savuru. Radi se o ribi koja se prelijeva marinadom na bazi maslinovog ulja, octa, peršina i češnjaka, a poslužuje se s domaćim vinom. Tijekom cijele sezone, od prvih toplih proljetnih dana pa sve do kraja ljeta, terasa ove konobe je puna jer se s nje pruža pogled na more i na sve što se događa u blizini.

Na terasi samog muzeja Fausta Vrančića nalazi se nekoliko restorana, a nećete pogriješiti ako se odlučite degustirati specijalitete konobe Maslina. No, ako najviše uživate u samostalnoj pripremi hrane i to od domaćih namirnica, svakako se zaputite na tržnicu uz mul gdje lokalni proizvođači prodaju svoje voće i povrće.

UTOČIŠTE ZA SVE LJUBITELJE MIRNOG ODMORA I PJEŠAČENJA

Neovisno o tome volite li šljunčane ili pak divlje plaže, na Prviću se sve nalazi nadohvat ruke pa tako do mora imate doslovce par koraka. Osim betoniranih ulaza ispred kuća i divljih kupališta u intimi otoka, najpoznatija je plaža Trstevica koja se nalazi u istoimenoj uvali, u Šepurinama.

Otoci bez automobila idealni su za ljubitelje hodanja i čistog zraka, a bez svakodnevnog stresa i gradske buke, odmor na Prviću neće razočarati čak i one najzahtjevnije. Prepustite se otočnim čarima i odmorite u malom morskom raju, uz mediteranske mirise i zvukove koji dolaze iz okolne prirode i ljupkih obližnjih konoba.

Naslovna fotografija: Monika Kastrapeli (IG @kastrapelim)

PODIJELI: