Istarsko selo nestvarne ljepote u kojem bistra rijeka ljubi bijeli kamen: nekad je imalo više od 100 stanovnika, vrsnih mlinara i krojača, a danas je napušteno

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Koliko god puta posjetili najveći hrvatski poluotok, uvijek mu se rado vraćamo i otkrivamo nove ljepote, mala mjesta, fantastične konobe… Izlet u Istru zaista nikad ne razočara. “Terra magica” skriva toliko prirodnih i arhitektonskih bisera da bi ju mogli istraživati godinama. A postoje i mjesta na koja se uvijek rado vraćamo, samo da još jednom udahnemo njihovu ljepotu i odmorimo oči na bojama prirode i života kakav je nekad bio. Jedno od tih mjesta su Kotli, istarski biser na rijeci Mirni, koji oduševljava svakog tko ga posjeti. Evo zašto je selo Kotli zaista posebno, što tamo vidjeti i kako isplanirati posjet.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

NEZABORAVAN POGLED NA SLAPOVE I VODU KOJA PRESKAČE BIJELO KAMENJE

Čim ga ugledate, bit će vam jasno da su Kotli sasvim posebno selo. Poznato po “kotlima”, vodom oblikovanim, kotlastim udubinama u stijeni. Kako su stijene gotovo bijele, a Mirna na ovom dijelu čista kao suza, nastaju prizori koji mnoge podsjećaju na slavne turske Pamukkale. Cijelo je selo zaštićena ruralna sredina, najpoznatija po starom mlinu koji i danas odolijeva zubu vremena te sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima.

Selo pripada općini Buzet, pa je do njega moguće doći iz smjera tog grada ili obližnjeg Huma. Do mjesta vodi vijugava, uska cesta kojom se može doći automobilom, a šetači i planinari obilaze Kotle i u sklopu obilaska slavne Staze sedam slapova. Peti od sedam fascinantnih slapova na ovoj ruti se, naime, nalazi upravo ovdje.

U KOTLIMA SU ODMARALI DIVOVI, A POČETKOM 20. STOLJEĆA SELO JE IMALO VIŠE OD 100 STANOVNIKA

Prema legendi, slikovita mjesta u unutrašnjosti Istre gradili su divovi, koji su jedan drugome dodavali preko brežuljaka komade kamena i slagali slikovite gradove u kojima i danas uživamo. Kad su napravili Motovun, Buzet i druge gradove, ostatak kamenja bacilli su na brdašce na kojem se danas nalazi “najmanji grad na svijetu”, slikoviti Hum. Ti isti divovi, umorni od cjelodnevnom posla, spuštali su se nakon napornog dana u Kotle, gdje su odmarali okruženi njihovom ljepotom i opijeni netaknutim mirom.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

Tako kaže legenda, a povijest nas uči da je ovo naselje početkom 20. stoljeća imalo više od stotinu stanovnika! Prema popisu iz 2011., selo je imalo jednog stanovnika, a na popisu 2021. naselje je službeno ukinuto i priključeno Humu.

U SELU SU NEKAD RADILI NAJCJENJENIJI KROJAČI I MLINARI

Kotli, koji se nekad nazivaju i “Kotle”, nekad su bili gospodarski najjače selo na Humštini, navodi se na stranicama TZ Buzeta. U njemu su radili nadaleko poznati mlinari i krojači, a stari je mlin i danas očuvan i atrakcija je mjesta. U toplijim mjesecima u Kotlima radi i konoba, s čije se terase pruža lijepi pogled na igru vode i kamena. Nakon što odmorite na bijelom kamenu (i vjerojatno uslikate na desetke fotografija jer je prizor nezaboravan) svakako prijeđite most i razgledajte stare, tradicionalne kuće koje će vam približiti težački život u Istri prije više od stotinu godina.

IZLET UPOTPUNITE PJEŠAČENJEM ILI POSJETITE HUM I BUZET

Kotli su prekrasno mjesto koje morate posjetiti barem jednom, a velika je šansa da ćete mu se redovito vraćati. No, selo je malo, pa izlet upotpunite s obilaskom pješačkih staza ili posjetom obližnjim gradovima Buzetu i Humu. Hum je najpoznatiji kao “najmanji grad na svijetu” u kojem živi svega 30-ak stanovnika.

Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od poznatih rakija po kojima je poznat, posebice bisku. Možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava upravo u Humu. Za još ideja, provjerite naše preporuke za izlet u Istru i detaljan opis Staze sedam slapova.

PODIJELI ČLANAK