Nije za klaustrofobične: čudesni španjolski grad pod stijenama u kojem živi 3000 ljudi

Setenil de las Bodegas, čudesni grad pod stijenama u kojem živi 3000 ljudi
Foto: Pixabay
piše Ivan Šaravanja

Smješten na pola puta između Seville i Malage, Setenil de las Bodegas jedan je od najupečatljivijih gradova na Mediteranu koji je poznat po isključivo bijelim kućama koje su izgrađene u strmim stijenama. Broji tek nekoliko tisuća stanovnika, a do njega vode ceste koje prolaze kroz predio Andaluzije s potencijalno najljepšom prirodom, često zasjenjenom pretjeranom izgradnjom u toj turističkoj regiji na jugu Španjolske. Setenil je jedan od takozvanih “bijelih gradova” (pueblos blancos) Andaluzije, poput obližnjih Zahara de la Sierre i Arcos de la Frontere, no svakako je najkarizmatičniji i trebao bi se naći na vašoj „bucket listi”!

STANOVNICI STIJENE KORISTE KAO PRIRODNI KLIMA UREĐAJ

Vjeruje se da su to područje i okolne spilje bile nastanjene već u neolitiku, no počeci njegove današnje vizure, s bijelim kućama pod prijetećim gromadama, kreću s Maorima koji su ga naselili u 12. stoljeću nad rječicom Trejo. Arapsko stanovništvo odlučilo se preseliti u takav krajolik iz praktičnih razloga – prirodne spilje bile su idealne zbog lake izgradnje kuća koje su po ljeti stanovnike čuvale od vrućine, a po zimi od hladnoće. Sve što su trebali izgraditi bila je fasada.

Kršćani grad osvajaju iz arapskih ruku krajem 15. stoljeća, a legenda govori da je po tome dobio i ime – „septem nihil“, što na latinskom znači „sedam puta ništa“ jer je toliki bio broj neuspješnih pokušaja njegovog osvajanja. Osim što je jedan od čuvenih Bijelih gradova Andaluzije, u njemu danas živi oko 3000 stanovnika koji stijene koriste kao prirodni klima uređaj. Turistima je posebno zanimljiva informacija da su ljudi u prošlosti upravo hladnije dijelove kuća koristili za čuvanje svježe hrane i pića, baš kao i u Dalmatinskoj zagori i konobama koje obožavamo posjećivati.

GRAD JE POZNAT PO VRHUNSKOM VINU I MESNIM PROIZVODIMA

Riječ bodega odnosi se pak na tamošnje mnogobrojne vinske podrume i vinogradarsku tradiciju, prekinutu najezdom nametnika krajem 19. stoljeća koja je pogodila cijelu Europu. Ipak, u ovom mjestu poznatom i po svojoj gastronomiji danas se lako može pronaći vrhunsko vino poput merlota i cabernet sauvignona, ali i domaće maslinovo ulje, med, pekmez i brojni drugi autohtoni proizvodi.

Setenil je poznat i po svojim mesnim delicijama, prvenstveno kobasicama chorizo i lokalno uzgojenoj svinjetini, a okružen je i veličanstvenim farmama svježeg i kvalitetnog voća i povrća. Njegovi restorani i kafići smatraju se najboljima u regiji, nudeći pritom jedinstveni ambijent uskih kamenih uličica pod stijenama i ostacima maorske tvrđave, kao i nizom crkvica i kapelica.

POSJET SE ISPLATI KOMBINIRATI S RONDOM, GRADOM KOJI LEŽI NA FASCINANTNIM STIJENAMA I U KOJEM JE NASTALA KORIDA

Setenil de las Bodegas najlakše je posjetiti automobilom, ostavljajući vozilo u gradskom podzemnom parkiralištu koji ima pristupačnu cijenu, a obilazak se isplati kombinirati s obližnjom Rondom. Poznat po borbama s bikovima, ovaj prekrasni gradić prepun je živopisnih ulica koje su poslužile kao inspiracija velikim svjetskim umjetnicima poput Ernesta Hemingwayja i Gustava Doréa, koji su u Rondi proveli najljepše dane svog života.

Ronda je jedno od najstarijih mjesta u Španjolskoj, a osim nesvakidašnje pozicije u sredini planinskog lanca koji grad razdvaja na dva dijela, ovaj impresivni krajolik krasi i nevjerojatna arhitektura. Nalazi se 750 metara iznad mora te je okružena zidinama i planinama.

Sentinel je od Ronde udaljen tek pola sata vožnje, do Seville je sat i 45 minuta, a do Malage, povezane sa Zagrebom Ryanairovim letovima, sat i 20 minuta automobilom. Za put Andaluzijom preporučuje se i španjolska aplikacija Amovens koja nudi iznajmljivanje automobila već za nekoliko desetaka eura dnevno.

PODIJELI: