Skriveni dragulji: tri prekrasna mjesta u Dalmaciji za koja samo rijetki znaju

Grabske mlinice
Foto: Emil Škare, Visit Trilj
piše Putni Kofer

Najrazvedenija obala u Europi, stotine prekrasnih otoka, otočića i hridi, topla mediteranska klima, tradicionalna kuhinja, kristalno čisto i neodoljivo plavo more… Koliko samo uspomena i emocija stane u jednu riječ – Dalmacija. Ne postoji regija koja je toliko puta opjevana u pjesama svojih stanovnika i nigdje u svijetu ne postoje ljudi koji svom rodnom mjestu tepaju da je ‘centar svita’ kao u Splitu. Svi će se složiti, Dalmacija je uistinu prekrasna i ima sve što je potrebno za idiličan odmor iz snova, no krije ona i brojne dragulje za koje samo rijetki znaju. Izdvojili smo 3 skrivena mjesta u Dalmaciji idealna ako ste u potrazi za jednodnevnim izletom u okolici Splita!

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

SELO GRAB

Sjeverozapadno od Trilja, na obalama rječice Grab smjestilo se istoimeno selo, udaljeno samo nekoliko stotina metara od jednog od najljepših krških izvora u Hrvatskoj. Izvorište rječice nevjerojatno je lijepo, a okruženo je stijenama i čarobnim zelenilom koje kao da je izvirilo iz najljepše slikovnice iz svijeta bajki.

View this post on Instagram

A post shared by Sandra K (@sandrazgb27)

Tu ćete pronaći i stare mlinice sagrađene prije više od 600 godina, a od nekadašnjih šest sačuvano je i obnovljeno njih pet. U njima se još uvijek melje žito, a one su smještene unutar bajkovitog krajobraza koje je ujedno i zaštićeno područje. Selo Grab je prirodno stanište i dom sovi ušari, velikom broju žaba i pjegavom daždevnjaku, a cijeli je kraj poznat i po specijalitetima poput uštipaka, sira iz mješine, raštike i arambašića.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

BUNARI RAJČICA

Nedovoljno poznati javnosti zbog svoje nedostupnosti, mističnosti i činjenice kako nisu dovoljno istraženi, bunari Rajčica jedan su od najljepših prirodnih fenomena u Dalmatinskoj zagori. Deset prirodnih bunara okruženo je suhozidima, jednake su veličine, a različiti izvori upućuju na to da je njihova dubina između jedan i osam metara. Oni koji ih posjete kažu da djeluju poput čarobnog mjesta na kojem se uz malu pomoć mašte mogu zamisliti likovi i radnje iz najuzbudljivijih znanstveno fantastičnih filmova.

Mnogo je teorija o tome koje je njihovo točno porijeklo jer se u nekim spisima navode kao rimski, a mještani pak tvrde da su turski bunari. U svakom slučaju, njihov impozantan izgled i povijesni značaj zaista su neupitni, a odigrali su i veliku ulogu u životima mještana ovog kraja. Naime, iz njih su kućanstva odnosila vodu, a također su služili i za napoj stoke. Neke legende kažu i da nikada nisu presušili, a na vama je da izaberete kojim legendama vjerovati.

KUDIN MOST

Nedaleko od mjesta Golubići u okolici Obrovca nalazi se Kudin most čija ljepota očarava jednako kao i priča o njegovu nastanku. Legenda kaže kako je mladić Kude, mlinar u mlinu na Krupi, na drugoj strani rijeke ugledao djevojku Mandu u koju se odmah zaljubio. Da bi došao do nje morao je preskakati s kamena na kamen, ali Mandi baš nije išlo skakutanje po kamenju. Da bi mladi ljubavnici lakše došli jedno do drugoga, Kude je izgradio prekrasan kameni most koji se sastoji od 12 lukova i koji danas, nakon renovacije, ponosno stoji na prekrasnoj rijeci i privlači sve više izletnika i ljubitelja prirode.

Spuštanje do samog mosta traje oko pola sata ne baš uređenom stazom pa taj izlet uprizorite svakako za vrijeme dana, da se stignete i vratiti. Kada konačno dođete do njega, uvjerit ćete se kako nema tog filtera na društvenim mrežama koji bi uljepšao tu beskrajno zadivljujuću prirodu. Most je sagrađen u suhozidu, a sastoji se od sedrenih blokova od kojih su svi do danas sačuvani. Izgrađen je krajem 18. i početkom 19. stoljeća i danas se ubraja u zaštićeni spomenik kulture.

PODIJELI ČLANAK