Izgrađen prije 200 godina zbog voljene žene, Kudin most na rijeci Krupi jedno je od najljepših skrivenih mjesta u Hrvatskoj

Kudin most na rijeci Krupi
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Iako od brojnih gradova na moru put do njega nije dalek, posjetitelji ovdje rijetko dođu, no tko je jednom bio – ostao je bez daha. Udaljen od Zadra tek nešto više od sat vremena vožnje, u neposrednoj blizini malenog mjesta Golubić, Kudin most na rijeci Krupi jedno je od najljepših skrivenih mjesta u Hrvatskoj. Ovaj zaštićeni spomenik prirode je sagrađen u tehnici suhozida, sastoji se od 12 očuvanih sedrenih blokova, a priča o njegovom nastanku ubraja se među najljepše hrvatske ljubavne priče.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

KUDIN MOST: NAJLJEPŠA PRIČA O LJUBAVI PODNO MOĆNOG VELEBITA

Nedaleko od mjesta Golubići u okolici Obrovca nalazi se most čija ljepota očarava jednako kao i priča o njegovu nastanku. Legenda kaže kako je mladić Kude, mlinar u mlinu na Krupi, na drugoj strani rijeke ugledao djevojku Mandu u koju se odmah zaljubio. Da bi došao do nje morao je preskakati s kamena na kamen, ali Mandi baš nije išlo skakutanje po kamenju. Da bi mladi ljubavnici lakše došli jedno do drugoga, Kude je izgradio prekrasan kameni most koji se sastoji od 12 lukova i koji danas, nakon renovacije, ponosno stoji na prekrasnoj rijeci i privlači sve više izletnika i ljubitelja prirode.

View this post on Instagram

A post shared by Upoznaj Balkan (@upoznajbalkan_)

Spuštanje do samog mosta traje oko pola sata ne baš uređenom stazom pa taj izlet uprizorite svakako za vrijeme dana, da se stignete i vratiti. Kada konačno dođete do njega, uvjerit ćete se kako nema tog filtera na društvenim mrežama koji bi uljepšao tu beskrajno zadivljujuću prirodu. Most je sagrađen u suhozidu, a sastoji se od sedrenih blokova od kojih su svi do danas sačuvani. Izgrađen je krajem 18. i početkom 19. stoljeća i danas se ubraja u zaštićeni spomenik kulture.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Iako duga samo 11 kilometara, tok rijeke Krupe ima čak 19 slapova koji privlače posjetitelje tijekom cijele godine. Ova bistra i hladna planinska rijeka pravi je mali raj za šetače i zaljubljenike u prirodu, a izlet je idealno upotpuniti s kanjonom rijeke Zrmanje, nestvarnom ljepoticom u koju se ulijeva rijeka Krupa.

ISKUSITE NEZABORAVNU PUSTOLOVINU I POSJETITE VELIČANSTVENI KANJON RIJEKE ZRMANJE

Izlet na kanjon rijeke Zrmanje, nema sumnje, pretvorit će se u nezaboravnu avanturu jer ne zovu je bez razloga jednom od najljepših i najuzbudljivijih europskih rijeka sa savršeno bistrom vodom, čarobnim vodopadima i veličanstvenim kanjonima. Izvire podno planine Poštak u općini Gračac, a ulijeva se u Novigradsko more. Nabujalu rijeku avanturisti obožavaju zbog raftinga, a kad se smiri, očarava svojom iznimnom ljepotom.

Rijeka je duga 69 km, a kanjon Zrmanje koji se prostire od Obrovca do ušća danas je poznata turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Očarala je čak i tvorca Winnetoua, koji je upravo područje kanjona odabrao za lokaciju snimanja svog legendarnog filma. Zrmanja je super ideja, čak i u srcu ljetne sezone, jer pruža malo više od samo lijepih plaža i divnog mora. Nije razvikana, a pojedini prizori zauvijek će vam se urezati u sjećanje.

PODIJELI ČLANAK