Nitko ne zna kako su nastali: 10 misterioznih bunara u Dalmatinskoj zagori koji oduševljavaju svojom ljepotom

Bunari Rajčica
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nedovoljno poznati javnosti zbog svoje nedostupnosti, mističnosti i činjenice kako nisu dovoljno istraženi, bunari Rajčica jedan su od najljepših prirodnih fenomena u Dalmatinskoj zagori. Deset prirodnih bunara okruženo je suhozidima, jednake su veličine, a različiti izvori upućuju na to da je njihova dubina između jedan i osam metara. Oni koji ih posjete kažu da djeluju poput čarobnog mjesta na kojem se uz malu pomoć mašte mogu zamisliti likovi i radnje iz najuzbudljivijih znanstveno fantastičnih filmova.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

BUNARI RAJČICA ODIGRALI SU VELIKU ULOGU U ŽIVOTU MJEŠTANA OVOGA KRAJA, A DANAS IH OTKRIVAJU I BROJNI TURISTI

Između sela Nisko i Matasi, sat vremena vožnje od Splita, smjestili su se bunari Rajčice. Ova neodoljiva prirodna atrakcija svakim je danom sve poznatija i popularnija. Do njih vodi i biciklistička staza koja prolazi kroz Gizdavac, Muć, Postinje, Gornje Matase i Brštanovo. Iako će nekima djelovati zastarjelo i zapušteno, deset gotovo identičnih bunara oduševljavaju svojom ljepotom.

View this post on Instagram

A post shared by Dalmatia on my Mind (@dalmatia_onmymind)

Mnogo je teorija o tome koje je njihovo točno porijeklo jer se u nekim spisima navode kao rimski, a mještani pak tvrde da su turski bunari. U svakom slučaju, njihov impozantan izgled i povijesni značaj zaista su neupitni, a odigrali su i veliku ulogu u životima mještana ovog kraja. Naime, iz njih su kućanstva odnosila vodu, a također su služili i za napoj stoke. Neke legende kažu i da nikada nisu presušili, a na vama je da izaberete kojim legendama vjerovati.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Do prije nekoliko godina malo tko je znao za njih. No, od kada je Općina Klis uložila dva milijuna kuna europskih sredstava u rekonstrukciju traktorskog puta koji spaja Brštanovo, Nisko i Matase, sve je više izletnika u okolici Splita koji posjećuju ovo fascinantno mjesto, posebno u doba pandemije kada svi izbjegavaju veće gužve i sve češće odlaze u prirodu.

PODIJELI ČLANAK