Magični Grožnjan: istarski kameni gradić kojeg su sagradili divovi, a oživjeli umjetnici

Grožnjan Istra
piše Ana Kolarić

U Istru se lako zaljubiti jer na najvećem hrvatskom poluotoku caruju prekrasna priroda i plaže, srednjovjekovni gradići smješteni na vrhovima brežuljaka, odlična vina, domaći pršut, vrhunsko maslinovo ulje, aromatični tartufi… No zateknete li se ovoga ljeta na njenoj obali i odlučite da će vaš odmor biti više od izležavanja i hvatanja boje, imamo odličnu ideju! Udaljen manje od sat vremena od najpoznatijih plaža, na ljupkom brdašcu u unutrašnjosti Istre, ugnijezdio se srednjovjekovni gradić Grožnjan – grad umjetnika i glazbe. Prođite kroz kamena gradska vrata i zakoračite u neki sasvim drugi svijet te osjetite dašak prošlih vremena, u kojima je glavno prijevozno sredstvo bicikl, a službena valuta ljubav prema umjetnosti. Evo što sve posjetiti u Grožnjanu, kamenom gradiću kojeg su sagradili divovi, a oživjeli umjetnici

GROŽNJAN – DRAŽESNI GRADIĆ U KOJEM SE POVIJEST MOŽE SUSRESTI NA SVAKOM KORAKU

Prema jednoj od najpoznatijih hrvatskih legendi, davno prije nego što su ljudi nastanili Istru, u njoj su živjeli divovi. Oni su izgradili gradiće koji i danas stoje na istarskim brežuljcima, a priča se da su bili toliko veliki da su si s jednog brda na drugo dodavali alate te je tako nastao i Grožnjan. Najveći je div, Dragonja, zaorao brazdu od Ćićarije prema moru i njome je potekla današnja rijeka Mirna, a mještani kažu kako i danas u istarskim šumama živi Dragonjin sin – Gorazd.

Povjesničari nude manje šarmantno, ali sasvim praktično objašnjenje zašto su gradovi u unutrašnjosti Istre podignuti na brdašca: zbog obrane od poplava, gusara i drugih neprijatelja. A Grožnjanu, nekadašnjoj mletačkoj utvrdi, zaista nije manjkalo uzbuđenja kroz povijest. Preživio je i Veneciju i kugu i Uskočki rat, no nakon Drugog svjetskog rata i velikog odljeva Talijana, ostao je pust i gotovo zaboravljen. Ipak, 60-ih godina prošlog stoljeća u napuštenim su kućama počeli boraviti umjetnici, a na inicijativu kipara Aleksandra Rukavine, mnogi su se ondje i nastanili. Zbog toga je 1965. Grožnjan dobio epitet ‘Grada umjetnika’ koji i danas ponosno nosi.

KAMENE ZIDINE, POPLOČANE ULICE I IDLIČNI POGLEDI NA VINOGRADE

Kamene zidine, popločene ulice i sačuvana arhitektura zrače jedinstvenom ljepotom i iskonskim mirom, a mnogi koji ga posjete kažu da je šetnja kroz Grožnjan zapravo kratka šetnja kroz prošlost. Prošećite kamenim ulicama bez automobila, osluhnite glazbu, pomilujte neku od prijateljski raspoloženih mačaka, a potom sjednite na klupicu i s mještanima, uz čašicu rakijice i ugodnu atmosferu, popričajte o aktualnostima te događanjima u svijetu.

U dane kada je bio tvrđava, Grožnjan je imao dvoja gradska vrata, Mala i Vela, koja su nekada bila dostupna samo pokretnim mostom. Danas su sačuvana samo jedna, ona veća, no zaputite li se prema mjestu gdje su nekad bila mala vrata i gdje još uvijek postoji venecijanski stup, bit ćete nagrađeni savršenim panoramskim pogledom koji puca na okolna sela i seže sve do mora. Razglednica je to bogata vinogradima, maslinicima i voćnjacima.

Putovanja koja mijenjaju pogled na svijet: ovo su najsigurnije zemlje na svijetu idealne za solo putnike

A kad smo već kod fotogeničnih i pomalo čarobnih mjesta, svakako svratite u Palaču Spinotti. Barokno mjesto oduvijek je bilo važno mjesto u gradu. Jedina je razlika što su se u 17. stoljeću ondje okupljali bogataši, zemljoposjednici i notari, a sada to čine ljubitelji vina. Palača je danas, naime, vinoteka.

GROŽNJAN JE GRAD KOJI ŽIVI UMJETNOST

Dovoljna je samo jedna šetnja kako biste shvatili zašto je Grožnjan grad umjetnika. U toj šetnji, za koju preporučamo udobne cipele jer u Grožnjanu nema asfalta ni novogradnje, jedno ćete zasigurno zamijetiti – cijeli grad izgleda kao jedna velika izložba. S čak dvadesetak galerija i umjetničkih ateljea te galerije Fonticus s likovnim radovima umjetnika iz cijelog svijeta, to zapravo i nije daleko od istine. Gotovo svaka kamena kućica je atelijer ili studio te je nemoguće ne pronaći nešto po svom ukusu. Umjetnine, rukotvorine pa čak i namještaj… Odvojite vrijeme i odaberite svoje najdraže primjerke koje ćete htjeti ponijeti na povratku kući!

Najpoznatiji grčki otoci: romantika, partiji, povijest i kilometri rajskih plaža

LJETNA IDILA KOJA HRANI I DUŠU I TIJELO

Grožnjan je prekrasan u svako doba godine, ali ako ga odlučite posjetiti u periodu od kasnog proljeća do rane jeseni, onda to donosi neke prednosti. Tada grad postaje mala oaza brojnih slikara, glazbenika i glumaca te raj za sve one koji traže nešto kreativniji tip odmora. Od svibnja do listopada grožnjanskim uličicama odjekuju zvuci ‘Glazbenog kulturnog ljeta’, a izuzetan je doživljaj za vrijeme toplih ljetnih večeri slušati zvukove jazza u tom malenom pitoresknom gradiću, u sklopu ‘Jazz is back‘ manifestacije koja okuplja najbolje svjetske jazz glazbenike. Ljubitelji dramske umjetnosti također će doći na svoje budući da je Grožnjan dom ‘Imaginarne filmske akademije’ koja organizira ljetnu filmsku školu.

Odlučite li ljeto ispratiti u sjeverozapadnoj Istri preporučamo i ‘Ex tempore’, međunarodni slikarski festival koji se održava krajem rujna. Šarmira li vas ovaj gradić i poželite li ostati, nagradite se posjetom ‘Izložbi crvenih vina, bijelog tartufa i gljiva’, gdje možete kušati najbolje od prirode tog kraja. A kada jednom posjetite maleni gradić u unutrašnjosti istarskog poluotoka – teško ćete ga zaboraviti.

Fotografije: TZ općine Grožnjan

PODIJELI: