Upoznajte bogatu unutrašnjost Istre i dozvolite ovim slikovitim mjestašcima da vas osvoje

Najljepša mala mjesta u Istri: upoznajte bogatu unutrašnjost Istre
piše Putni Kofer

Vidjeli ste Pulu, divili se Areni, razgledali Brijune? Obožavate Rovinj, znate za Poreč, Vrsar i Umag? Istra je predivna, svatko tko ju je posjetio će se složiti, no jeste li znali koliko je čarobna njezina unutrašnjost, zeleno srce najvećeg hrvatskog poluotoka? Neka vam mjesta na brežuljcima i u dolinama Istre ne budu samo usputna postaja prema nekom morskom odredištu. Krenite na izlet i dozvolite ovim slikovitim mjestašcima da vas osvoje!

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

MOTOVUN

Najpoznatije brdo filmova u Hrvatskoj svoju širu popularnost može zahvaliti filmskom festivalu koji već godinama na njegove ulice dovodi tisuće turista, ali i bez festivala otkrili su ga zaljubljenici u mirni seoski život i očuvanu mediteransku arhitekturu. Slikoviti pogled na gradić oduševljava još dok mu se približavate iz daljine, a kad se napokon uvučete u njegove ulice, osjetite mirise tartufa iz fenomenalnih lokalnih restorana, osvojit će vas zauvijek.

HUM

Jedna od najpoznatijih legendi kaže da su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne, a kamenje koje im je ostalo nabacili su na vrh brda i tako je nastao Hum. Danas je najpoznatiji kao “najmanji grad na svijetu” u kojem živi svega 30-tak stanovnika. Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od poznatih rakija po kojima je poznat, posebice bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava upravo u Humu.

KOTLI

Oni isti divovi, koji su od kamena gradili mjesta u dolini Mirne, nakon teškog su se dana dolazili odmoriti u Kotle, selo kroz koje protječe Mirna i koje oduševljava prekrasnom prirodom. Cijelo je selo zaštićena ruralna sredina, najpoznatija po starom mlinu koji i danas odolijeva zubu vremena te sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima.

Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

GROŽNJAN

Nešto veći od ranije nabrojanih, Grožnjan je poseban gradić ne samo po istarskim, hrvatskim, nego čak i svjetskim standardima. To je doslovno grad umjetnika i umjetnosti! Njegove su ulice kao galerija na otvorenom, a posebno oživljava pred ljeto te u samom srpnju i kolovozu kada se u njemu održavaju muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, slikarske intervencije…

Mislite da ste vidjeli sve u Istri? Provjerite naš popis

Razgledavanje šarmantnih srednjovjekovnih gradića, romantične šetnje uz more, uživanje u ukusnim delicijama, sportskim avanturama… Tu su i najljepši zalasci sunca, najbolje maslinovo ulje, zavodljive vinske kapljice i veličanstveni tartufi. Ako se pitate kamo na izlet u Istru, najveći i po mnogima najljepši hrvatski poluotok, donosimo dvanaest genijalnih mjesta koja morate posjetiti! Za sve ljubitelje aktivnog odmora, Putni Kofer donosi prijedloge šetnica i pješačkih staza u Istri koje su pogodne za sve uzraste!

PODIJELI ČLANAK