Najveću palaču na svijetu gradilo je milijun radnika, dvostruko je veća od Vatikana, a njezin je interijer stoljećima bio obavijen mistikom

Foto: Getty Images
piše Martina Hrupić

Najveća carska palača na svijetu, jedna od najvažnijih svjetskih lokacija svih vremena, najposjećenija turistička atrakcija u Kini… Zabranjeni grad u Pekingu, glavnom gradu Kine, doista je nevjerojatno mjesto s izvanserijskom statistikom te obavezna stavka na listama želja onih koji posjete tu daleku zemlju. Kompleks Zabranjenog grada ima površinu od oko 720 tisuća metara četvornih i čak je tri puta veći od Louvrea u Francuskoj (te gotovo dvostruko od Vatikana i njegovih 440 tisuća metara četvornih), a broji nevjerojatnih 980 zasebnih zdanja te ukupno 8728 soba. Prema legendi, Zabranjeni grad navodno ima 9999 soba, no nijedno istraživanje dosad nije potvrdilo te navode.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

KROZ NEKOLIKO STOLJEĆA ZABRANJENI GRAD JE BIO DOM ZA 24 CARA

Zabranjeni grad se na popisu svjetske baštine UNESCO-a nalazi od 1987. godine, a nevjerojatni kompleks navodno je gradilo milijun radnika. Izgradnja kompleksa počela je 1406. i trajala ukupno 14 godina, a kroz pet stoljeća, do abdikacije posljednjeg cara 1912. godine, u njemu je živjelo 24 vladara.

Od 1925. godine služi kao muzej koji je dom najbolje zbirke kineskih povijesnih artefakata na svijetu. Radi se o predmetima koji predstavljaju tisuće godina kineske povijesti, njih ukupno 1,8 milijuna, među kojima su skulpture, slike, pečati… Općenito, muzej se smatra jednim od najboljih na svijetu. Posjetitelji trenutno mogu razgledati oko 60 posto kompleksa, dok zdanja u koja je zabranjen ulaz služe ili kao radni prostori ili kao skladišta ili pak im je prijeko potrebna obnova.

U VANJSKOM DIJELU PALAČE NEMA NIJEDNOG STABLA

Zanimljiva je i sama organizacija kompleksa. On je podijeljen u ceremonijalni vanjski dvor te ‘privatni’ unutarnji dvor, odnosno vanjsku i unutarnju palaču, koja je služila kao dom carske obitelji. Jedna od vrlo očitih razlika između ta dva segmenta kompleksa jesu stabla. Naime, unutarnja palača obiluje njime, dok u vanjskoj nema nijednog drveta.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

Razlozi za to su dvojaki. Vanjski dio palače bilo je mjesto pokazivanja careve moći – drveće bi, stoga, potencijalno smetalo vidiku i odvlačilo pažnju od cara i njegovih kulisa. Isto tako, ono je moglo predstavljati sigurnosni rizik – pružiti zaklon napadačima ili pak općenito utjecati na preglednost. Isto tako, na krovovima tamošnjih zdanja navodno nikada nema ptica. Krovovi, naime, imaju poseban dizajn – graditelji su im povećali nagib dok su elementi koji ih krase napravljeni taman toliko široki da se ptice ne mogu uhvatiti za njih.

IME DOBIO JER JE BIO VAN DOHVATA PODANIKA, PA ČAK I ČLANOVA CARSKE OBITELJI

Inače, Zabranjeni grad predstavlja najveću kolekciju očuvanih drvenih srednjovjekovnih zdanja na svijetu, a osim njegove veličine fascinantni su i detalji koji ga krase. Cijeli je kompleks građen u skladu s feng shui principima, a glavne boje koje njime dominiraju su crvena i žuta. Crvena je simbolizirala vatru, a žuta zemlju.

No, neka su zdanja u potpuno drugom koloritu. Primjerice, paviljon Wenyuan kojim dominira crna, kao simbol vode. Tamo se držala kolekcija knjiga pa se vjerovalo da bi opisana simbolika mogla pomoći u očuvanju kolekcije. Zabranjeni grad svoje je intrigantno ime dobio po tome što je za obične podanike bio uvijek ovijen u veo nedostižnosti i misterije. Pristup je običnim ljudima bio strogo zabranjen, pa čak ni svi članovi obitelji nisu mogli ulaziti u sve dijelove kompleksa. Jedini tko je mogao virnuti u svaku izbu bio je sam car.

OGROMNA MERIDIJANSKA VRATA I GOLEMA DVORANA KAO CENTAR CARSKE MOĆI

Postoji mnogo upečatljivih momenata u ovom ogromnom kompleksu, no tri se posebno ističu. Prvi je jedan od ulaza, tzv. Meridijanska vrata. Riječ je o južnom ulazu u kompleks, a ujedno i jednoj od najviših zgrada cijelog kompleksa koja broji 38 metara. Iza vrata prostire se 140 metara dugačko i 210 metara široko dvorište kroz koje protječe Zlatna rijeka preko koje pak vodi pet mostova. Među impozantna zdanja ubraja se svakako i Dvorana vrhovne harmonije (Taihedian) kao centar carstva s prijestoljem te ujedno najveće pojedinačno zdanje u kompleksu. Među najznačajnija mjesta ubraja se i carski vrt (Yuhuayuan) površine 12 tisuća metara četvornih koji je služio kao privatno dvorište carske obitelji. U njemu stoji 20-ak različitih zdanja.

PODIJELI ČLANAK