Hvarska mala Venecija uistinu ima sve za savršen obiteljski odmor: dobrodošli u jedan od najljepših gradića na hrvatskim otocima

Zašto posjetiti Vrbosku, najribarskije mjesto na otoku Hvaru
piše Putni Kofer

Vrboska na otoku Hvaru je u pravom smislu riječi biser Mediterana, šarmantno mjestašce koje turizam nije uspio promijeniti. Mnogi koji je posjete kažu da tamo vlada neopisiv mir koji će vam iscijeliti srce, dušu i tijelo, a zbog slikovitih mostića i prekrasnih kamenih kuća, hodajući njenim ulicama imat ćete osjećaj kao da ste se vratili u neko drugo vrijeme i promijenili stoljeće. Jeste li za povijest i kulturu? Nema problema, tu su stare utvrde i fascinantne crkve. Zanimaju vas rajske plaže i uvale? Ovdje ćete ih pronaći. Vaš su izbor fantastična mediteranska hrana i vrhunska vina? Ponovo ste na pravom mjestu jer je Vrboska poznata kao najribarskije mjesto na otoku. Ako trebate još razloga zašto posjetiti Vrbosku, ovaj tekst će vas uvjeriti da će vaš sljedeći odmor biti upravo na najsunčanijem hrvatskom otoku – Hvaru.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

IDEALNA OBITELJSKA DESTINACIJA: KAD JEDNOM DOŽIVITE LJEPOTU, ZELENILO I MIR VRBOSKE, SIGURNO ĆETE SE PONOVO VRATITI!

Odmor od svakodnevice svima nam je potreban, posebno u posljednje dvije godine koje su u potpunosti promijenile naše živote i svijet putovanja kakav smo do jučer poznavali. Mijenjale su se brojne životne navike i okruženje u kojem boravimo, a naši topli domovi postali su nova radna mjesta. Nesumnjivo je da je pojava pandemije utjecala na svaki aspekt našeg života pa su se mnogi na neki način okrenuli prirodi, otkrivanju ljepota Hrvatske, ali i mirnijim, obiteljskim destinacijama gdje mogu uživati daleko od gužve u svojoj privatnosti.

Zamislite da vas budi zvuk cvrčaka, miris mora, šum laganog vjetra u krošnji drveća. Nakon buđenja, izlazite ravno u zelenu šumu, kupate se u čistom moru nestvarne boje, vozite bicikl kroz netaknutu prirodu, pješačite uskim puteljcima uokvirenim borovima… Ako vam sve ovo zvuči privlačno, ne morate zamišljati ni maštati. Sve to pronaći ćete u Vrboskoj na otoku Hvaru, malenom romantičnom i mirnom naselju koje je sačuvalo svoj autohtoni šarm i tipičnu mediteransku arhitekturu. U Vrboskoj se danas živi kao i nekada, u skladu s prirodom i morem koje je glavni izvor sreće, zadovoljstva, ali i prehrane.

STOLJETNA TRADICIJA RIBARENJE I POVIJESNE ATRAKCIJE KOJE NIKOGA NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM

Višestoljetna tradicija ribarenja na obalama Hvara danas je neizostavan dio povijesti ovog otoka i identiteta njegovih stanovnika. Koliko je ribarstvo važno za ovaj kraj pokazuje i činjenica da je upravo radi lova sitne plave ribe u 15. i 16. stoljeću nastala bajkovita Vrboska. Konzerve srdela, skuša i tuna putovale su po cijelome svijetu, a stari stanovnici kažu kako se nije moglo ni proizvoditi koliko se vani tražilo. Ribarenje je ovdje jedna puno draga arhaična priča, a to danas znači samo jedno – sprijateljite se s lokalcima i spremit će vam najbolju i najsvježiju ribu koju ste ikad probali!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Nakon što ste zagrijali srce i zadovoljili nepce, krenite u istraživanje ove hvarske šarmerice koja će vam pokazati kako na trenutak zaustaviti vrijeme. Crkva sv. Marije od Milosrđa je jedinstvena u jadranskoj regiji, nekada je služila kao sklonište za stanovnike Vrboske koji su se u njoj skrivali tijekom nesigurnih vremena. Tu je i predivna crkva sv. Lovre, zaštitnika djece, studenata, mesara, kuhara… Crkvica sv. Petra, jedna od najstarijih na otoku Hvaru i crkvica sv. Roka koja je sagrađena 1577. godine kao zavjet protiv kuge. Kameni mostovi, zbog kojih Vrbosku nazivaju hvarskom malom Venecijom, spajaju njene obale i idealni su za romantične šetnje, a kula Kaštilac, smještena u zagrljaju borova i umirujućeg zelenila, vratit će vas stoljećima unatrag.

ČUVARI TRADICIJE: DANI SVETOG LOVRE, PROCESIJA ZA KRIŽEN, PLES JEDARA I KLAPE KOJE OŽIVLJAVAJU ONAJ STARI DALMATINSKI DUH

O starom načinu života stanovnika na otoku Hvaru najbolje govore običaji koji su uspjeli odoljeti zubu vremena. Oni su danas čuvari tradicije, a posebno je lijepo u Vrboskoj na dan svetog Lovre, 10. kolovoza, kada ovo šarmantno mjestašce slavi svoga sveca živopisnim procesijama i starim crkvenim prikazanjima. Prema pučkoj meteorološkoj predaji, svečev dan je najtopliji dan u godini, poznatiji kao dan gradela, pa se tek ulovljena riba peče na svakom kantunu. Podsjetnik je to na dane kada se je riba dijelila sirotinji i svim štovateljima svečeve muke.

Ako se tijekom uskršnjeg tjedna zaputite na otok Hvar, imat ćete priliku sudjelovati u procesiji Za križen koja će vas povesti na putovanje kroz vrijeme. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz Vrboske, Jelse, Pitva, Vrisnika, Vrbanja i Svirča kreće povorka vjernika, tradicijski običaj kojeg je prepoznao i UNESCO, koja za Hvarane znači više od života, a pobožno se štuje već pet stoljeća. Duboki muški glasovi koji pjevaju kroz noć daju procesiji posebno ozračje, kojem doprinosi i tradicija da svako domaćinstvo u selima koja sudjeluju u procesiji ostavi upaljeno svjetlo kroz cijelu noć.

Pjevanje je ukorijenjeno u dalmatinski mentalitet i, doista, malo tko ostane ravnodušan kada čuje taj a capella vokalni izričaj koji tako lijepo oslikava otočni sentiment. U Vrboskoj se već nekoliko godina za redom održava susret klapa otoka Hvara, a događaj je to koji okupi sve otočne klape koje na repertoaru imaju stare dalmatinske pjesme i moderne skladbe. Domaćini će vas ovdje zabaviti i ‘Plesom jedara’, jedinstvenoj turističkoj atrakciji i svojevrsnoj predstavi gdje jedrilice isplove iz marine, uključe se svjetla reflektora i glasna glazba pa turisti uživaju u prozorima jedrilica koje se bore s vjetrom, onako kako se to činilo prije više stotina godina.

PJEŠAČKE STAZE I ŠETNICE U ZAGRLJAJU MIRISNE BOROVE ŠUME

Želite pobjeći na mjesto gdje se šire opojni mirisa mora? Uroniti u mir i sanjariti pokraj guste borove šume na rubu vinogorja i maslinika? Vrboska je idealna baza za pješačko istraživanje, a s nekoliko divnih šetnica i planinarskih ruta, zadovoljit će sve ljubitelje aktivnog odmora. Jedna od najpopularnijih šetnica zasigurno je prekrasna obalna staza koja vodi sve do susjednog gradića Jelse, a kroz četrdesetak minuta ugodnog hoda upoznat ćete skrivene uvale i tamo poželjeti ostati. Unutar pješačke udaljenosti nalazi se i Starogradsko polje, zaštićeni kulturni krajolik u kojem je antička grčka podjela zemljišta sačuvana do današnjih dana, pa je to idealna prilika za upiti ozračje poljoprivredne kolonije koja se uglavnom nije mijenjala 24 stoljeća.

Dovoljno je razloga da posjetite Vrbosku, skriveno malo blago otoka Hvara i idealnu destinaciju za pravi obiteljski odmor. I vjerujete, poetske ulice i atraktivna obala jednostavno će vas natjerati da se zaljubite u nju i vratite prvom prilikom.

Fotografije: TZ mjesta Vrboska, Pointers, Paleka

PODIJELI ČLANAK