Jedinstvena zvjezdarnica koja oduševljava obožavatelje Ratova zvijezda oslikana je poput omiljenog robota iz daleke galaksije

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Do prije nekoliko godina, to je bila obična građevina s oblom kupolom umjesto krova. Smještena na brežuljku u njemačkom gradu Zweibrücken, bila je idealno mjesto za promatranje zvijezda i slušanje predavanja i radionica o astronomiji. A onda je 2018. jedna umjetnička intervencija pretvorila ovo mjesto u malu atrakciju. Zvjezdarnica Zweibrücken oslikana je u bojama jednog od omiljenih likova iz filmskog serijala Ratovi zvijezda. Oblik je već bio tu, a s novim uređenjem, bijelom i plavom bojom, simpatični robot R2D2 zaživio je u Njemačkoj i donio zvjezdarnici dodatnu popularnost.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

ZVJEZDARNICA KOJA ODAJE POČAST DALEKOJ, DALEKOJ GALAKSIJI

Zvjezdarnica se nalazi na brežuljku u kampusu Zweibrücken Sveučilišta primijenjenih znanosti u Kaiserslauternu. Ideja za njezinu izgradnju rodila se 1999. godine. Tri godine kasnije podignuta je kupola promjera 4,7 metra. U samoj se kupoli danas nalazi impresivni optički teleskop Celestron C14, promjera 36 centimetara. Imaju i solarni teleskop Coronado SolarMax promjera 4 centimetra. I dok su sve zvjezdarnice na svijetu posvećene zvijezdama i dalekim planetima, ova je odlučila odati i počast omiljenom fiktivnom stanovniku daleke, daleke galaksije.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Andreas Rapp (@andreas.rapp_fotografie)

KUPOLU SU OBOJILI STUDENTI I PROFESOR KOJI OBOŽAVA RATOVE ZVIJEZDA

U rujnu 2028. tim predvođen Hubertom Zittom obojio je kupolu teleskopa da nalikuje robotu R2-D2 iz Ratova zvijezda. Inicijator projekta Zitt veliki je obožavatelj franšize koji drži i niz predavanja o ovim filmovima. On i njegovi studenti oslikali su zvjezdarnicu i pretvorili je u homage pop kulturi i neobičnu atrakciju kakva je i danas.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Bojanje je trajalo 120 radnih sati. Novi izgled zvjezdarnice stekao je internetsku slavu nakon objave na Twitteru Marka Hamilla, glumca koji je u Ratovima zvijezda utjelovio Lukea Skywalkera.

Zvjezdarnica Zweibrücken dio je sveučilišta, ali se koristi i za javna predavanja i moguće ju je posjetiti. Nađete li se u blizini grada, koji se nalazi u blizini granice s Francuskom, provjerite predviđeni program i datume na njihovoj službenoj stranici.

PODIJELI ČLANAK