Skriveno blago Jadrana: zašto je Vrboska na otoku Hvaru jedna od najpoželjnijih nautičkih destinacija

ACI marina Vrboska, najpoželjnija nautička destinacija
piše Putni Kofer

Od neodoljivog mediteranskog šarma, kamenih srednjovjekovnih uličica, živopisnih mjestašaca pa sve do blage klime i zdrave prehrane – hrvatska obala je jedna od najrazvedenijih obala na svijetu, a mogli bismo reći i jedna od najljepših. Mnogi će se složiti da je najbolji način za istraživanje njezinih ljepota ploveći jer omogućuje direktan kontakt s iskonskom prirodom i uživanje na moru bez primjesa civilizacije. Gotovo da nema mjesta gdje se ne možete skloniti u sigurnu luku, a dobro je poznato da je Hrvatska popularno odredište koje nautičarima pruža izvanrednu infrastrukturu i miran san. Na obali se nalazi gotovo sedamdeset marina od kojih su neke među najboljima na Sredozemlju, a danas putujemo u onu najljepšu – ACI marina Vrboska, sigurnu luku i oazu mira kojoj se nautičari uvijek rado vraćaju!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

NAUTIKA JE JEDAN OD NAJBOLJIH NAČINA U KOJEM SE MOŽETE IZOLIRATI OD VANJSKOG SVIJETA

Ljepota hrvatske obale nadaleko je poznata, a koliko god puta uživo ili na fotografijama uživali u njoj, često znamo zastati i pitati se jesu li ti prizori stvarni. Taj savršen spoj plavih dubina, inspirativne kulture, zavodljive gastronomije i odmaka od monotone svakodnevice moguće je pronaći ponajprije na prekrasnim hrvatskim otocima koji su idealni za istraživanje morskim putem. Boravak na brodu i plovidba u doba pandemije postali su jedan od najsigurnijih načina održavanja socijalne distance pa je sasvim logično da je nautički turizam u Hrvatskoj doživio procvat.

Nautičarima je hrvatska obala posebno privlačna jer je Jadransko more jedno od mirnijih mora, bez velikih valova i jakih morskih struja. Sa svojih 1244 otoka, otočića i hridi, u jadranskom arhipelagu nalaze se brojne marine, sigurna utočišta u kojima se nude svi potrebni sadržaji. S tisućama mokrih i suhih vezova dostupnih tijekom cijele godine, nautika je zaista jedan od najboljih načina u kojem se možete izolirati od vanjskog svijeta i potpuno doživjeti Mediteran kakav je nekada bio. Tako je i ove sezone nautičarima diljem svijeta jedna marina posebno zapela za oko, a potvrđuju to i podaci o konstantnoj popunjenosti te nagradama i priznanjima koje su došle u ruke domaćina. Riječ je o ACI-marini Vrboska, šarmantnom gradiću s otoka Hvara koji je uspio sačuvati svoj autohtoni šarm i tipičnu mediteransku arhitekturu u koju se lako zaljubiti na prvi pogled.

MIR JE NEŠTO ŠTO NAUTIČARIMA U VRBOSKOJ NAJVIŠE GODI

Smještena na sjevernoj obali otoka Hvara na kraju dubokog i uskog zaljeva, ACI marina Vrboska zasigurno je jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare. Otvorena je tijekom cijele godine, savršeno je zaštićena od vjetrova sa svih strana i raspolaže s 119 vezova u moru te s 12 mjesta za smještaj plovila na suhom. Ljubitelji plovidbe ističu kako je riječ o atraktivnoj marini koja nudi apsolutno sve što je jednom nautičaru potrebno, a ono što je posebno izdvaja od drugih je profesionalno i stručno osoblje te pogled na slikovite ulice starog ribarskog mjesta koje odišu mediteranskim ugođajem iz svakog kutka.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Zbog opuštajuće atmosfere koja vlada u mirnoj uvali, ACI marina Vrboska je u borbi za ovogodišnju nagradu “Zlatno sidro” Nautičke patrole osvojila visoko treće mjesto, što je samo još jedna u nizu potvrda da nakon cijelog dana plovidbe – mir je nešto što nautičarima u Vrboskoj najviše godi. Mali mostići i otočić koji se smjestio usred uvale razlog su zbog kojih joj tepaju “mala Venecija”, a priče o bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini pričaju očuvane kamene kuće koje će vas, na najljepši mogući način, vratiti u neka druga vremena.

Izvrsna gastronomska ponuda ovog malog mjesta koje “vraća život u umorno tijelo i pruža potreban mir za svačiju dušu“ još je jedan adut koji će zadovoljiti nepce nautičara željnih trenutaka za pamćenje. Zbog bogate ribarske tradicije koja se itekako ogleda u gastronomskoj ponudi u restoranima te konobama, ovdje možete uživati u vrhunskoj ponudi raznovrsne ribe pripremljene na gregadu i brujet, hobotnici ispod peke, školjkama na buzaru te ukusnim mesnim specijalitetima. Zdravo povrće koje se koristi kao prilog dolazi iz domaćeg, organskog uzgoja, a uz čašu dobrog vina nude se i razne hladne dalmatinske delicije kao što su pršut, sirevi, slane srdele i sezonske salate.

VRBOSKA – MJESTO KOJE POSJETITELJIMA IZAZIVA LJUBAV NA PRVI POGLED

Najmanji gradić otoka Hvara idealan je za miran obiteljski odmor, a šetajući njegovim ulicama na trenutke ćete imati osjećaj kao da je vrijeme odavno stalo. Mjesto u kojem će se svaki posjetitelj osjećati dobrodošlo poznato je kao najribarskije na otoku, a posebnu čar i toplinu mu daju kamene kuće koje se oslikavaju u vodi i mirno usidrene ribarske barke. Vrboska će vam dati dozu romantike, sunce koje dovoljno grije, prekrasno zeleno-plavo more, egzotične biljke i odmor koji ćete dugo, dugo pamtiti.

Fotografije: TZ mjesta Vrboska

PODIJELI ČLANAK