Uskoro počinje Advent u Budimpešti. Evo što vas čeka na najboljem božićnom sajmu u Europi

Advent u Budimpešti
Fotografije: adventbazilika.hu
piše Putni Kofer

Od najljepšeg doba u godini dijeli nas tek nešto više od mjesec dana, a mnogi već krajem ljeta počinju maštati o božićnim sajmovima i adventskim putovanjima u europske gradove koji upravo u studenom odijevaju svoje najsvečanije ruho. Ovogodišnji Advent u Budimpešti mediji su već proglasili najboljim u cijeloj Europi. Mađarska prijestolnica pretvara se u pravu tvornicu doživljaja i nudi poseban blagdanski ugođaj koji privlači posjetitelje sa svih krajeva svijeta. Od nestvarnih ukrasa, preko ledenog parka pa sve do predivnih kućica iz kojih dolaze primamljivi mirisi, provjerili smo što vas ove godine čeka na Adventu u susjednoj Budimpešti!

Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

ADVENT U BUDIMPEŠTI JE NEKOLIKO PUTA PROGLAŠEN NAJBOLJIM U CIJELOJ EUROPI

Božićni sajam ispred bazilike Svetog Stjepana ove godine slavi svoj trinaesti rođendan. Omiljena zimska manifestacija u mađarskoj prijestolnici, koja je nekoliko puta izabrana za ”Najbolji božićni sajam u Europi”, svoja vrata otvara u petak, 18. studenog 2022., a moći će se posjetiti do nedjelje, 1. siječnja 2023. godine.

Na popularnom gradskom trgu dočekat će vas veliki izbor kvalitetnih, ručno rađenih proizvoda, fina hrana i piće te bajkovito klizalište. Raznolik program uključuje brojne koncerte koji obećavaju dobar provod za svakoga.

Gotovo 12 metara visoko stablo i ove će godine biti smješteno na središtu trga. Božićne jaslice i monumentalni adventski vijenac zauzet će svoje mjesto ispred impozantne Bazilike, a ne smijete propustiti ni paljenje adventskih svijeća. U skladu s božićnim običajima, u tjednima iščekivanja jednog od najvećih kršćanskih blagdana svake nedjelje uz prigodan program lokalci i turisti upalit će četiri svijeće koje označavaju Vjeru, Nadu, Ljubav i Mir.

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

BESPLATNO KLIZALIŠTE, TEMATSKE RADIONICE, 3D VIZUALNE PREDSTAVE…

Klizalište, omiljeno djeci, ali i odraslima, moći će se besplatno posjetiti svaki dan. Ne morate brinuti ako nemate klizaljke jer postoji mogućnost besplatnog iznajmljivanja. Osim toga, selfie spot i spektakularna radionica kovača također obećavaju izvrsnu zabavu za sve uzraste.

Posjetitelje čeka nova, još spektakularnija 3D vizualna predstava koja se projicira svaki dan nakon zalaska sunca na pročelju Bazilike Svetog Stjepana. Ova spektakularna građevina je jedna od najčešće fotografiranih turističkih atrakcija u Mađarskoj koja krije mnoštvo tajni. U njoj se nalazi mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja, Stjepana I. Ona je ujedno i treća crkva po veličini u Europi koja može primiti do 8.000 vjernika.

Kako je Božić blagdan ljubavi i brige jednih za druge, organizatori su se pobrinuli da u svoj program uključe nekoliko dobrotvornih organizacija. Na taj način žele pokazati kako žive u skladu s kršćanskim vrijednostima pomažući ugroženima i potrebitima.

Radno vrijeme ovogodišnjeg Adventa u Budimpešti bit će od ponedjeljka do četvrtka od 11 do 21 sati, petkom i subotom od 11 do 23 sata te nedjeljom od 11 do 21 sati. Dodatne informacije o programima i izlagačima možete pronaći na društvenim mrežama Facebook i Instagram te službenim web stranicama.

PODIJELI ČLANAK