Zelenilo ovog pitomog kraja zove na izlet u prirodu i nudi za svakog ponešto: od obiteljskih šetnji do adrenalinskih avantura

Foto: Stipe Boščić /TZ Bjelovarsko-bilogorske županije
piše Putni Kofer

Duboko udahnite, pogledajte oko sebe. Zelenilo vas okružuje, zrak je čist i mirisan. Svakim udahom kao da krijepi vaše tijelo i um, dok izdahom izbacujete iz sebe stres svakodnevice, gradski smog i asfalt. Da priroda liječi već dugo nije tajna, sve više ljudi svaki slobodni trenutak i vikende koristi da “pobjegne” u šumu i resetira se. A ako tražite mjesto do kojeg ne morate voziti satima, a koje nudi obilje šuma, parkova, pješačkih i planinarskih puteva, biciklističkih ruta i staza za jahanje, krenite u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Ovaj je kraj kao stvoren za rekreaciju. Nudi za svakog ponešto, od laganih obiteljskih šetnji do avanturističke vožnje biciklima i jahanja kroz šumu. U nastavku donosimo nekoliko ideja za aktivni odmor u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i uzbudljive izlete koje ćete pamtiti i vraćati im se!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

PITOMI OBRONCI BILOGORE KAO STVORENI SU ZA OBITELJSKE ŠETNJE S DJECOM

Krenite na goru po kojoj ovaj kraj i nosi ime: zelenu i vegetacijom bujnu Bilogoru! Ona nije visoka, najviši Stankov vrh nalazi se na tek 309 metara nadmorske visine, ali je izrazito prostrana i obiluje zelenilom. Staze su dosta pitome, bez oštrih uspona i nagiba. Zato su prikladne za obiteljske izlete ili šetnje za one koji se ne žele previše umoriti. Krenite od planinarskog doma Kamenitovac, smještenog na brežuljku iznad sela Maglenča. On vam može biti početka točka za više staza, ovisno o tome koliko ste raspoloženi hodati.

Za početak obiđite poučnu stazu koja se nalazi nedaleko od doma, dugu 250 metara s dvadesetak poučnih tabli koje će vam predstaviti floru i faunu kraja u kojem se nalazite. Možete krenuti i uređenim dječjim planinarskim putem “Mali Bilogorci”, koji je dug 4 kilometra i ima tri kontrolne točke. Ako ste za malo dužu dionicu, ali i dalje ne pretešku jer nema puno uspona, iskoristite dan da obiđete bilogorsku obilaznicu, dugu 15 kilometara koja je kružna i idealna za cjelodnevni izlet i uživanje u prirodi ovog kraja.

ISTRAŽITE NERAZVIKANU MOSLAVAČKU GORU I ZAPADNI DIO PREKRASNOG PAPUKA

Iz Daruvara, grada prepunog parkova i zelenila, možete krenuti u uspon do najvišeg vrha zapadnog dijela Papuka. Petrov vrh nalazi se na 614 metara nadmorske visine, s njega se ne pružaju neki impresivni pogledi jer se nalazi usred šume. Međutim, sam put do njega prekrasna je šetnja ovim manje razvikanim i posjećenim šumskim puteljcima najveće slavonske planine. Od Daruvarskih toplica možete krenuti nekom od brojnih staza zapadnog Papuka, obići Vrani Kamen, Crni vrh ili Veliki Javornik, te obići srednjovjekovne gradine Dobru kuću i Stupčanicu.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

U okolici Čazme, na moslavačkom dijelu ove županije, možete istražiti još jednu prekrasnu i često podcijenjenu lokaciju: Moslavačku goru. Zbog svojih nepreglednih šuma, nevjerojatnog bogatstva flore i faune, te burne povijesti o kojoj svjedoče ostaci srednjovjekovnih utvrda, ova je gora jedinstveno mjesto koje tek čeka da bude otkriveno. Najviši vrh je Humka, smješten na 489 metara nadmorske visine.

ISTRAŽITE OVAJ NEVJEROJATNI KRAJ NA LEĐIMA KONJA

Bilo da ste već iskusni u jahanju, ili ćete se prvi put u njemu okušati, Bjelovarsko-bilogorska županija idealno je mjesto za upoznavanje s konjima iz kojeg će se, vjerujemo, razviti neraskidiva ljubav. Prva međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj, dugačka 90 kilometara, nalazi se upravo u ovoj županiji, a niz imanja i agroturizama drži konje i nudi uslugu jahanja i turističkog vođenja konjičkih tura.

Kratki krug po manježu za početnike, istraživanje šuma i prostranstava Bilogore na leđima konja za iskusnije: ovaj kraj nudi za svakog ponešto. Posjetite imanje obitelji Vlajnić “Na malenom brijegu” i doznajte sve o konjima, brizi za ove plemenite životinje, okušajte se u jahanju uz stručno i iskusno vodstvo, a cijeli izlet zaokružite vrhunskim specijalitetima i odličnim vinima kojima se u ovom kraju ponose. Popis svih klubova pronađite na ovoj stranici.

BICIKLISTI OBOŽAVAJU ZELENU I MIRNU BILOGORU, A AVANTURISTI PREKRASNU ŠUMSKU GRAVEL STAZU

Područje ove županije idealno je za biciklizam. Prekrasni putevi omeđeni šumama, s malo prometa, koji vode kroz najljepša mjesta, vinograde, sela i parkove već dugo privlače u ovaj kraj ljubitelje dva kotača. Kartu svih ruta možete pronaći na stranici turističke zajednice i isplanirati svoju avanturu. Jeste li za kružnu turu kroz cijelu županiju? Ili možda za nezahtjevnu rutu kroz vinograde sa stajanjima u vinarijama? Želite obilaziti mala, pitoma mjesta ili pak izvore po kojima je daruvarski kraj stoljećima poznat? Ovaj kraj ima za svakog ponešto!

Za one koji se vole odmaknuti od ceste i juriti zelenim šumskim puteljcima uređena je pak gravel staza duga čak 80 kilometara. Pod kotačima će vam se izmjenjivati asfalt, kamenčići, zemljani šumski putevi, a oko vas zelenilo šume i prekrasni pejzaži. Ne morate, dakako, proći svih 80 kilometara, istražite obilježenu rutu i isplanirajte vožnju po svojoj mjeri i želji.

PODIJELI ČLANAK