Tri srednjovjekovna grada u Istri idealna za jesenski vikend izlet

Grožnjan u Istri
Grožnjan (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Na najvećem hrvatskom poluotoku nekada davno živjeli su rimski carevi, srednjovjekovni vladari i predstavnici Austro-Ugarske monarhije. Ali i Liburni, Histri, Grci, Kelti, Rimljani, Ostrogoti, Bizantinci, Langobardi… Svi oni ostavili su neizbrisiv trag u povijesti Istre, posebno vidljiv kroz impresivnu arhitekturu brojnih gradova i kulturno-povijesne spomenike koje današnji stanovnici nastoje sačuvati, oplemeniti i osuvremeniti. Dodamo li tome i najukusnije zalogaje iz tradicionalne kuhinje i uživanje u vrhunskim vinima i maslinovim uljima, nije čudno da cijela destinacija postane jedna od najpopularnijih u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi. Ako tražite inspiraciju za jesenski vikend izlet u Istru i ljubitelj ste povijesne baštine i kulture, ovi istarski srednjovjekovni gradovi oduševit će vas na prvi pogled!

Mistični prirodni fenomen, koji nije rijeka, jezero, potok ni močvara, nerazvikano je carstvo vode, zelenila i životinja na istoku Hrvatske

VODNJAN – GRAD MASLINA, MURALA, POVIJESTI I NEODOLJIVOG ŠARMA

Poput vijugavog, bajkovitog labirinta iz kojeg nikad ne želite izaći, šarene uličice Vodnjana omeđene kamenim pročeljima osvajaju na prvi pogled. U kojem god smjeru pogledate, smiješi vam se povijest, umjetnost, tradicija, neka smirenost i ljepota malog istarskog mjesta. Vodnjan se nalazi nedaleko od Pule, od nje je udaljen tek desetak kilometara, a prema legendi je nastao iz udruge sedam vila koje su bile dio kolonijalnog dobra Pule. 

Grad je najbolje upoznati u opuštenoj šetnji, u koju krenite širom otvorenih očiju, upijajte njegove boje, mirise, ali i osmjehe njegovih stanovnika. Iznenadit će vas ljepota na svakom koraku. Njegove su stare ulice pune upečatljivih detalja gotičko-venecijanskog, renesansnog i baroknog stila, prekrasnih crkvica i kulturno povijesnih spomenika, koje ovdje žive skladan suživot s modernom uličnom umjetnošću i nevjerojatnim muralima koji krase vodnjanska pročelja. 

GROŽNJAN – GRAD GLAZBE I UMJETNIKA

Na slikovitom brdašcu u unutrašnjosti Istre ugnijezdio se srednjovjekovni gradić Grožnjan – grad glazbe i umjetnika. Ovdje su mnoge stare kamene kuće pretvorene u umjetničke galerije gdje se prodaju keramika, slike, nakit i darovi, a tu je i niz neobičnih štandova na kojima možete kupiti med i druge lokalne proizvode. Najatraktivnije znamenitosti Grožnjana su njegove stare zidine, utvrde, crkve i spomenici čija je izvorna ljepota sačuvana do danas.

Njegove su ulice kao galerija na otvorenom te mjesto ugodnih druženja. S impresivnih srednjovjekovnih zidina puca i pogled na dvadesetak okolnih sela koji će vas posebno oduševiti. Uživajte u romantičnim šetnjama, rustikalnim kavanama i fantastičnim istarskim konobama koje pozivaju na uživanje.

PAZIN – GRAD DUGE I BOGATE TRADICIJE

Pazin je grad duge i bogate tradicije. Nalazi se u samom središtu istarskog poluotoka, svega 30 km udaljen od poznatih turističkih središta. – Intenzitet života ovdje je uglavnom podjednak i zimi i ljeti, uz mjesečnu iznimku svakog prvog utorka, kada se iz cijele Istre u grad slijeva bujica znatiželjnih kupaca na tradicionalnu pazinsku tržnicu – kažu iz Turističke zajednice centralne Istre o svom povijesnom dragulju koji osvaja srca posjetitelja diljem svijeta.

Za sve ljubitelje povijesti i srednjovjekovnih građevina tu je Pazinski kaštel iz 983. godine, najveća i najbolje očuvana srednjovjekovna utvrda u Istri. Ova prekrasna građevina više je puta darivana, osvajana, uništavana i obnavljana, a kroz povijest je imala različite vlasnike i upravitelje. Danas su u njoj smješteni Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina koje svakako vrijedi posjetiti!

PODIJELI ČLANAK