
IDEJA ZA IZLET
Da se u prekrasnoj Istri dobro jede, nama je to kristalno jasno. Regija je to poznata po proizvodnji nekih od najboljih hrvatskih delicija, poput pršuta, vina i maslinovog ulja. U proljeće će vas kuhari iznenaditi divljim šparogama, ljeto je u znaku ribe i školjki, a u jesen uvijek možete računati na tartufe. Zimi se u toplim konobama pripremaju kupus i pečene kobasice. Ako uskoro planirate provesti svoj godišnji odmor na najvećem hrvatskom poluotoku i pitate se gdje jesti u Istri nakon dana provedenog u omiljenoj uvali, ova lista će vam dobro doći da pronađete idealna mjesta za najbolji gastro doživljaj. Ovo su restorani i konobe koji nude izvrsnu atmosferu uz opuštajući ambijent i domaće specijalitete!
Restoran Peteani dio je malog i intimnog boutique Hotela Peteani, smještenog u srcu Labina. Isti je otvoren za goste i kapacitet mu je približno 40 osoba. Taj elegantni i ugodni istarski restoran prava je mala riznica istarskih specijaliteta temeljenima na tradiciji i spravljenima u duhu modernog kulinarstva.
U jelovniku ovog labinskog restorana naći ćete uvijek svježu jadransku ribu i različite mesne delicije, stoga će svatko ondje naći nešto po vlastitom izboru. Također, bogata vinska karta skriva brojna vrhunska vina u kojima će zasigurno uživati i oni najzahtjevniji vinoljupci. Svoju rezervaciju možete napraviti ovdje.
Osim što se u kuhinji ove čuvene istarske konobe i pizzerije kreiraju nenadmašno originalne pizze, kažu i najbolje u Istri, ondje se spremaju i tipična jela istarskih nona s dozom modernog pristupa istima te spravljenih od pomno biranih sastojaka. Također, velika posebnost ove konobe i pizzerije jest ta što tijesto za svoje pizze i domaću tjesteninu rade od vlastitog brašna. Tako će se u ponudi naći tjestenina i pizza od pirovog i pšeničnog brašna.
Vlasnici Pizzerije i Konobe Aquarius posjeduju svoja polja pšenice na jednoj od najboljih vinogradarskih pozicija u Bujama, Santa Lucija, dok tu istu pšenicu melju u mlinu u Vižinadi. Isto tako, sve svoje pizze rade od domaćeg kvasca. Uz fine pizze i tjestenine, svakako se isplati kušati njihova odležana mesa.
Kraj Pazina, u lijepom istarskom mjestu Beram, poznatom po srednjovjekovnim freskama u crkvi sv. Martina i u crkvici sv. Marije, smjestila se konoba Vela vrata. Vela Vrata je konoba lijepog i ugodnog uređenja s prekrasnim pogledom koji se prostire s njene terase na zadivljujući istarski krajolik. Ovdje ćete kušati najbolji pršut, odličnu istarsku tjesteninu, najfinije komade mesa te razne deserte. Posjetite njihovu službenu stranicu i potražite sve važne detalje za rezervaciju.
U Konobi Jadruhi u blizini Vižinade svi okusi Istre osjete se na tanjuru proizašlom iz njezine kuhinje. Ova je konoba nadaleko poznata po svojim suhomesnatim proizvodima, nagrađenim kobasicama, kosnicama ili šalaminima. Svaki ljubitelj istarske kuhinje bit će zadivljenim s njihovim carpacciom od boškarina s crnim tartufima, domaćom maneštrom s bobićima, zatim pladnjem s tri vrste domaćih tjestenina, kozlićem na padeli s pečenom palentom, domaćim kobasicama i ombolom, tagliatom od ramsteka, fiorentinom. Svoje mjesto možete rezervirati ovdje.
Ovaj restoran poznat je po ribljim specijalitetima, od svježe ribe, škampa, hobotnica do jastoga. Sve vrste rižota i tjestenina koje možete zamisliti i poželjeti naći ćete na jelovniku ovog pulskog restorana. Također, u Lanterni se ulaže mnogo truda i ljubavi u stvaranju jedne od najvećih i najpriznatijih ponuda vina u Hrvatskoj, od kojih većinu toče na čaše. Ovdje ćete najbolje upoznati svu krasotu i raznolikost koju nude istarska vina! Rezervaciju mjesta možete napraviti klikom na link.
Danas je konoba La Parenzana mjesto s modernim i kreativnim pristupom hrani, a nude i mogućnost smještaja. Njihov jelovnik je bogat kombinacijama namirnica koje su međusobno, u onom svakidašnjem smislu, nespojive. Takve kombinacije djelo su Ane Gergorić, chefice La Parenzane. Namirnice nabavlja iz domaćeg lokalnog uzgoja, no nerijetko zaviri i u svoj vrt koji s posebnom pažnjom i zadovoljstvom njeguje. Međutim, u sva njena jela, neovisno o trenutačnom godišnjem dobu, utkan je segment mediteranske kuhinje.
Oliveto nudi konvencionalnu lokalnu kuhinju s određenim twistom i ponekim talijansko-istarskim klasikom, koji nas odmah podsjeća na kuhinju naše none. Bilo da želite samo prezalogajiti ili uživati u laganom ručku koji osvaja i izgledom i okusom, u potpunosti se možete prepustiti opuštenoj atmosferi koja ovdje vlada. Oliveto ponuda idealna je okrepa nakon kupanja u moru ili višesatnog sunčanja na obližnjoj plaži.
Na jelovniku se mogu naći specijaliteti kao što su istarski fuži s ljetnim tartufom, burata s pršutom San Danielle, rižoto od kvarnerskih škampa, crni tagliolini s jastogom, teleći osso bucco te burger od boškarina. Oliveto restoran zaista je mjesto pristupačnih cijena, vrhunske hrane, savršenog ambijenta i sve to s dozom luksuza.
Kada se radi o iznimnim prilikama i važnim romantičnim proslavama onda je tu Spinnaker – fine dining restoran s izvrsnim jelima i posebnom prezentacijom jela. Smješten u srcu starogradske rive u Valamar Riviera Hotelu, savršen je spoj lokacije, kvalitete hrane, izvrsne usluge i vrhunske vinske karte.
Chef Goran Hrastovčak koji je učio od svjetskih imena uz tim višestruko nagrađivanih šefova i sommeliera pobrinuo se da gastronomska scena u Poreču dosegne jednu novu razinu. Autohtonim, domaćim namirnicama i njihovim neočekivanim spojevima, Spinnaker je postao savršenim mjestom za gastroavanturiste čiji okusni pupoljci i mašta jedva čekaju da ih se probudi.
Ukoliko želite najbolje riblje specijalitete, počastite se hlapom na buzaru uz samo more na rivi u Poreču. Restoran Divino ponosi se najsvježijim namirnicama, a i jedan je od rijetkih restorana koji ima jastozeru! Samo nekoliko metara od valova, na jednoj od najljepših terasa u Istri možete birati između moderne mediteranske i tradicionalne istarske kuhinje, a za sve je zaslužno veliko iskustvo u ugostiteljstvu i brojne edukacije.
Ovo je savršeno mjesto za one koji žele da im se okus morskih plodova ureže u pamćenje, a naša je preporuka da se odvažite na kamenice, školjke ili ribu u soli. Za upotpunjen doživljaj tu je i bogata karta hrvatskih i svjetskih vina.
Konoba Pod voltom nalazi se u unutrašnjosti Istre, u Motovunu, u centru romantičnog srednjovjekovnog gradića. Predivno mjesto u rustikalnom stilu, s 30 godina dugom tradicijom i predivnom terasom. Dok uživate u savršenstvu okusa predivan pogled vam se pruža na dolinu rijeke Mirne i jedinstveno stanište bijeloga tartufa – motovunsku šumu. Konoba posjeduje licencu tartufo vero, što znači da vam između ostalog nudi brojne specijalitete s uvijek svježim tartufima.
Konoba Doma smještena je u mjestu Sveti Petar u Šumi, svega nekoliko kilometara od Tinjana, a vode ju Mihael i Antonija Budak. Imali su želju stvoriti mjesto na kojem će nuditi samo najbolje proizvode od svinje u različitim kombinacijama. Imaju svojih 150 svinja, 150 kokoši i 25 hektara zemlje na kojoj uzgajaju hranu kojom hrane životinje, žitarice od kojih rade svoje brašno i sezonsko povrće koje koriste u kuhinji.
Ako želite pojesti odličan tartar biftek – onda je za vas savršeno mjesto svega 2 km od Poreča, konoba Daniela u Velenikima s predivnom terasom. Domaća atmosfera sa svjetskim okusima i pristupačnim cijenama nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zajedno s uvijek ljubaznom uslugom. Bogat izbor mesnih i ribljih jela zadovoljit će baš svačiji ukus.
IDEJA ZA IZLET
Kvizovi
Ljepote istoka Hrvatske
Moćna prašuma Balkana
Priroda usred grada
Kvizovi
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa