Odmor u miru Slavonije i Baranje: pet prirodnih bisera istoka Hrvatske

Prirodne atrakcije u Slavoniji
piše Putni Kofer

Iako su dugo bili turistički zanemareni zbog prekrasne hrvatske obale i mora, posljednjih godina mnogo je onih koji se odluče na izlet u Slavoniju. Ponuda je sve bogatija, a turisti sve više prepoznaju ljepotu koju nudi ovaj kraj. Unatoč tome, ostala je regija autentičnosti, tradicije i gostoljubivosti bez turističkih gužvi i namještenih kulisa. Osim prekrasnih gradova, bogate kulturne i povijesne baštine te fantastične gastronomije, na istoku Hrvatske možete naći i neke od najljepših prirodnih fenomena naše zemlje. U pet županija koje se administrativno smatraju Slavonijom, nalaze se dva parka prirode, koji su dakako našli mjesto na našoj listi, ali oni nipošto nisu jedini prirodni biseri koje se na istoku zemlje isplati posjetiti. Upoznajte prirodne atrakcije u Slavoniji!

PAPUK

Park prirode Papuk obuhvaća veći dio površinom najveće slavonske planine (no ne i najviše, najviši je Psunj s vrhom Brezovo polje visokim 985 metara). Ova prekrasna planina idealno je odredište za aktivni odmor, posebno za planinarenje. Istoimeni najviši vrh na visini je od 953 metra nadmorske visine. Park je pun prirodnih fenomena, poput park šume Jankovac s uređenim izletištem ili područja Geoparka Papuk, ali i brojnih kulturno povijesnih spomenika, među kojima je najpoznatija utvrda Ružica Grad.

SPAČVANSKA ŠUMA

Narodna izreka kaže kako “hrast raste sto godina, sto godina živi, sto godina umire”, no jedno stablo može živjeti i do 800 godina. Spačva je najveća cjelovita šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj te jedna od najvećih u Europi. Omeđena Savom i Dunavom, prostire se na oko 40 tisuća hektara i oduvijek je bila važna za život i gospodarstvo ovog kraj. Osim florom, bogata je u faunom: u njoj su dom našle brojne vrste ptica, gmazovi, sisavci, vodozemci i kukci. 

Šumu možete obići na više mjesta, no mi preporučujemo posjet lovačkom domu Kunjevci pored Vinkovaca koji se nalazi usred šume i u kojem možete dogovoriti stručno vođenje s čuvarima prirode.

BOŠNJAČKI I OTOČKI VIROVI

Virovi se nalaze na području mjesta Otok i mjesta Bošnjaci i zaštićeni su krajolik te prirodni fenomen. Omeđeni su šumom hrasta lužnjaka i raj su za ljubitelje netaknute prirode. Uz vodu obitavaju brojne vrste ptica, a šumski potoci puni su riba. Ako virove posjećujete iz mjesta Otok, u blizini možete posjetiti i stari mlin na konjski pogon koji datira iz 19. stoljeća.

Hedonistički izlet uz dobru kapljicu: najljepše hrvatske destinacije za uživanje u vrhunskim vinima

KOPAČKI RIT

Park prirode smješten u srcu Baranje najveće je močvarno područje u ovom dijelu Europe pa se ponekad naziva i europskom Amazonom. Brojne vrste ptica, ali i drugih životinja, slikovita igra vode i šaša, kao i organizirane mogućnosti obilazaka i razgledavanja čine ovu lokaciju jednom od nezaobilaznih u istraživanju istoka Hrvatske. U samom parku, ali i njegovoj okolici, nalazi se niz restorana i seoskih domaćinstava u kojima možete objedovati u pravom, tradicionalnom slavonskom stilu.

ISTRAŽI VIŠE: Izlet u Kopački rit

Rijeka ima savršen položaj za uzbudljive dnevne izlete: krenite u brda, na otoke i istražujte povijesne utvrde

JEZERO PETNJA

U blizini Slavonskog broda smjestilo je umjetno jezero Petnja, idealno za šetnje prirodom, kupanje ili ribolov. Ukratko sve što nam treba za kratki bijeg od civilizacije. Nalazi se na južnim obroncima Dilj gore, oko 7 kilometara sjeverozapadno od Slavonskog broda. Posjetitelje oduševljava uređenim pješačkim stazama, šumskim okruženjem, mogućnostima za veslanje, kupanje i uživanje u vodenim aktivnostima. U blizini ćete naći i nekoliko lokalnih vinara kod kojih možete kušati i kupiti domaće vino.

Naslovna fotografija: Tomislav Tomašević

PODIJELI: