Putovanje s kućnim ljubimcima: kako se pripremiti za putne avanture sa svojim životinjskim suputnicima

Putovanje s kućnim ljubimcima
piše Lara Žučko

Putovanje samo po sebi iziskuje puno planiranja, vremena i dobre organizacije, a kada u kombinaciju uključimo i svoje najdraže životinjske ukućane, ne ostaje nam puno prostora za improvizaciju. Ipak, kada pohvatamo sve konce i osiguramo najbolje uvjete za sebe i svoje kućne ljubimce, zasigurno nas čekaju nezaboravne avanture. U nastavku potražite najbolje destinacije za putovanje s kućnim ljubimcima te saznajte što je sve potrebno za pripremu i dobru organizaciju puta!

Jedno od najneobičnijih sela na svijetu skriveno je visoko u planinama, u njemu nema signala za mobitel, a broji samo sedam kuća sa slamnatim krovovima

BIROKRATSKI IZAZOVI U SVIJETU KUĆNIH LJUBIMACA

Planiranje putovanja u pratnji naših ljupkih ljubimaca podrazumijeva puno informiranja, planiranja i vještu organizaciju. Traženje pet friendly smještaja prilično je izazovno, budući da još uvijek nema puno takvih opcija, ali moramo istaknuti kako njihov broj svakodnevno raste. Kako biste preko granice preveli svoje dlakavo klupko sreće, postoje određeni uvjeti koje morate ispuniti. U zemljama Europske Unije putovati možete sa psom, mačkom ili tvorom, dok se za sve ostale životinje morate informirati putem službenih dokumenata i pravila pojedine zemlje koju posjećujete. Tako je, primjerice, u Hrvatskoj dopušteno prevesti ljubimce preko točno određenih granica, a to određuje Pravilnik o graničnim prijelazima Republike Hrvatske za nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca.

Pod kućnim ljubimcima podrazumijevaju se psi, mačke, kune, beskralježnjaci, ukrasne tropske ribe, vodozemci, gmazovi, ptice, glodavci i kunići. Putovnica i potvrde o cijepljenju protiv bjesnoće i raznih parazita su dokumenti koje ćete svakako morati imati uz sebe kako biste bezbrižno mogli nastaviti prema svojoj željenoj destinaciji.

PUTOVANJE S KUĆNIM LJUBIMCIMA: ZDRAVLJE JE NA PRVOM MJESTU!

Putovnice za ljubimce izdaju veterinari ovlašteni za takvu vrstu djelatnosti, a one se razlikuju od zemlje do zemlje. Ipak, sve one jamče da je vaš kućni ljubimac zdrav, odnosno da nije prijenosnik bolesti opasne po ljude i po druge životinje te da je psihički i fizički spreman za putovanje. Dokumenti poput putovnice i Certifikata EU o zdravlju životinje obavezni su za putovanje, a sadrže službene informacije i potvrde o cijepljenju protiv bjesnoće, protiv parazita i zaraznih bolesti, povijesti bolesti te podatke o vlasniku i kodu u mikročipu ili tetovaži.

Šetnja od milijun doživljaja: omiljeno proljetno događanje na istoku Hrvatske spaja vrhunska vina i ljepote prirode, a ove je godine program najbogatiji do sad

Ipak, ako je vaša destinacija Ujedinjeno Kraljevstvo, moramo napomenuti da ta zemlja ima specifična pravila ponašanja vlasnika i kućnih ljubimaca od rođenja do ulaska u zemlju. Svi oni koji se ne drže svih pravila i ne slijede procedure vezane uz cjepiva i održavanje zdravlja te higijene kućnih ljubimaca, može se dogoditi da vaš kućni ljubimac završi u karanteni u trajanju do čak 6 mjeseci. Kako biste izbjegli neugodne situacije, osim što je dobro informirati se i prikupiti sve potrebne dokumente, dobro je znati i koje su poznate pet friendly destinacije.

POZNATI PET FRIENDLY GRADOVI U KOJIMA SU ŽIVOTINJE VIŠE NEGO DOBRODOŠLE

Mnogi europski gradovi poznati su po svojoj pet friendly kulturi, a među njima se ističu Italija, Francuska, Portugal i Belgija. U Parizu postoji više od 500 pet friendly hotela, u Lisabonu 400, a u belgijskom gradu Valoniji dobro raspoloženi mještani i ljubitelji životinja mogu se pohvaliti s čak 1000 hotela u kojima možete odsjedati sa svojim kućnim ljubimcima.

Oni koji će se zaputiti preko oceana, mogli bi razmisliti o posjetu Seattleu u kojem je dozvoljeno šetati sa psima bez povodca u 14 parkova, a poznati Dogwood Play Park poslužuje pivo i domaće pseće poslastice u lijepom ambijentu na otvorenom. Postoji i pekarski kamion koji obilazi pseće parkove pa nas ne čudi i činjenica da mještani obližnji Marymoor Park nazivaju Disneylandom za pse.

U Torontu postoji festival pasa Woofstock koji slavi pseću kulturu, organizira natjecanja, koncerte i modne revije, a sve u čast kućnih ljubimaca. Psi se jako dobro provode i u Melbourneu gdje šeću po Kraljevskim botaničkim vrtovima Victoria i Carlton, a posebne pješačke ture usmjerene kućnim ljubimcima ponosno nose naziv Gourmet Pawprints.

KAKO PUTOVATI S KUĆNIM LJUBIMCEM: MOJ AUTO, MOJA PRAVILA

Kako bi naši kućni ljubimci što bolje podnijeli putovanje, potrebno im je osigurati dovoljno mjesta te prigodne spremnike i torbe. Prikladni su oni spremnici u kojima se ljubimac može okrenuti, ustati i leći bez da ga stranice stišću, a važno je osigurati i dobar protok zraka. U zrakoplovima se preporučuju metalne konstrukcije u kojima je životinja zaštićena od potencijalnih ozljeda uzrokovanih turbulencijama. Putovanje avionom može biti posebno stresno za kućne ljubimce, a morat ćete njihov transport rezervirati unaprijed i to po cijeni od 150 do 750 kuna.

Na brodovima ljubimci uglavnom ostaju na palubama, vezani i pod stalnim nadzorom. Prije nego se uputite autobusom ili vlakom morate provjeriti dozvoljava li pojedini prijevoznik transport životinja. U Hrvatskoj je, primjerice, dozvoljeno u putnički vagon uvesti male pripitomljene životinje niže od 30 centimetara koje imaju veterinarsku potvrdu te one koje su u posebnom spremniku ili nose brnjicu.

Ipak, život je zasigurno mnogo lakši kada putujemo pod svojim pravilima, točnije u autu. Najvažnije je da ljubimcu bude ugodno, da je ljeti automobil klimatiziran i da je voda cijelo vrijeme dostupna. Nije preporučljivo otvarati prozor tijekom vožnje jer vjetar može oštetiti oči i uši životinja, a svakako se savjetuje zaustavljanje svakih 2 sata kako bi se ljubimci mogli malo razgibati i prošetati. Ako putujete na mjesto u kojem vaš ljubimac nikada nije bio dosad, dobro je ponijeti njegovu najdražu igračku, ne samo kako bi se zabavio, već da uz sebe ima nešto što mu je poznato i što će mu ublažiti stres bivanja u nepoznatom prostoru.

LJUBIMCI SU NAJSRETNIJI U POZNATOM I TOPLOM DOMU

Iako vlasnici kućnih ljubimaca teško mogu zamisliti da su dugo odvojeni od njih, to ne znači da odmor bez ljubimca ne može biti dobar. Ako putujete na mjesto u kojemu nije dozvoljeno uvoditi ljubimce u muzeje, restorane, parkove i ostale znamenitosti, bolje je da se na takve destinacije zaputite bez njih. Čak i ako na vašoj željenoj destinaciji postoje pet friendly mjesta, to ne znači da će svi kućni ljubimci biti oduševljeni naglom promjenom svog životnog prostora. Oni će se zasigurno bolje osjećati na poznatom terenu pod budnim okom vaše obitelji, prijatelja ili ostalih čuvalica. U svakom slučaju, za koju god opciju da se odlučite, najvažnije je da se vi i vaši kućni ljubimci osjećate ugodno i sigurno!

SAZNAJ VIŠE: Kako se spremiti za putovanje? Pet savjeta za pametnije pakiranje

PODIJELI ČLANAK