Upoznajte čaroban svijet zagrebačkih ulica uz Šetnju s Kolumbinama

Glumice ispred zgrade HNK
piše Putni Kofer

Kako vam zvuči predstava u pokretu? I upoznavanje povijesnih činjenica, legendi i zanimljivosti o gradu Zagrebu? A sve to uz puno smijeha i dobre zabave? Upoznajte Kolumbine, dvije talentirane glumice koje će vas na trenutak odvesti u jedan potpuno drugi, začarani svijet zagrebačkih ulica.

‘Šetnja s Kolumbinama’ je jedinstveni razgled grada Zagreba u vidu predstave koji sadrži puno komedije, veselih glumačkih izvedbi i zabave. U nastavku saznajte tko stoji iza samog projekta i kada je na rasporedu sljedeća izvedba.

RAZGLEDAVANJE ZAGREBA UZ PREDSTAVU U POKRETU

Već dvije godine na ulicama grada Zagreba možete sresti dvije glumice koje pričaju o povijesti grada na jedan zanimljiv način. Kroz glumu u pokretu. Obučene u zanimljive kostime, Kolumbina i Kolumbinotica svoju veselu priču započinju pokraj spomenika Zdenac života ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Za svaku kupljenu kartu za vlak ova tvrtka posadi jedno stablo! Do 2025. godine planiraju ih posaditi čak 10 milijuna

Tijekom rute u trajanju oko 1 sat i 45 minuta vode vas po cijelom gradu i kroz glumačke likove iznose brojne zanimljivosti. Predstava protkana povijesnim činjenicama i legendama vezanim uz znamenite zagrebačke lokacije namijenjena je svima, od 7 do 77 godina. Prema riječima autorice Irene Matas, ovaj jedinstveni i originalni razgled grada Zagreba u vidu interaktivne predstave u pokretu u sebi nosi i elemente expressive art terapije.

Koliko je iskren osmijeh važan često nismo ni svjesni, a upravo zbog situacije koja nas je prisilno zatvorila u svoje domove, Irena i Tea nastavljaju prenositi pozitivan duh i oživljavati ulice potresom ranjenog Zagreba. Za terapijsko razgledavanje Zagreba trebate imati samo masku i veliki kapacitet u srcu za primiti puno dobre energije i smijeha.

‘Kolumbine su ženski glumački likovi iz Commedie Dell’Arte nastale sredinom 16.st na Apeninskom poluotoku. Glavna karakteristika tog inače uličnog kazališnog stila bili su glumci koji su igrajući stripovski tipizirane likove improvizirali vesele, zabavne i satirične dijaloge iz stvarnog života puka i plemstva na trgovima i prolazima gradova i sela, i na taj način nasmijavali publiku’, kaže nam Irena koja inspiraciju u svojoj uličnoj predstavi crpi iz originalnih izvora.

Neobična priča o nekad najelitnijem bordelu u Rijeci: U La Grotti su se zabavljali pomorci, vojnici i kapetani, a sobe su imale rupe u zidu i naplaćivalo se gledanje

DOK PRIČAJU O GRADU, GLUMICE NOSE TIPIČNE VENECIJANSKE MASKE

‘Mi svakako u našem izgledu i našoj glumi crpimo inspiraciju iz originalnih izvora. Ne da bi ih preslikali, već da bi ih prilagodili našem podneblju, našoj povijesti, kulturi i umjetnosti’. Glumice tijekom izvedbe nose tipične venecijanske ženske maske imenom Kolumbina Bauta koje skrivaju samo pola lica. Takav tip maske popularizirale su kroz povijest upravo glumice Commedie Dell’ Arte koje su inzistirale na maskama koje neće skivati njihova cijela lica.

Kolumbine se svakoj predviđenoj i nepredviđenoj interakciji sa šetačima i šetačicama kao i sa slučajnim prolaznicima unaprijed vesele jer ‘ruku na srce’ gluma, pjevanje, plesanje unutar organiziranih izvođačkih trupa u Europi je i nastala upravo na gradskim i seoskim trgovima, ulicama i prolazima u 16. stoljeću gdje su izvođači improvizirali na licu mjesta. Prema tome, moglo bi se reći da su glumice prpošnu interaktivnu komediju uspjele ponovo vratiti na ulice.

BUJNA MAŠTA RADI SVAŠTA

Njihova bujna mašta neprestano izvodi svašta, a Irena za sebe kaže da je kreativna osoba koja misli i živi načelo da je u svakodnevnom životu za prevladavanje svekolikog stresa uistinu potrebno zastati na trenutak, prodisati, uzemljiti se, osvrnuti se oko sebe, zahvaliti na mnogočemu, veseliti se malim stvarima i razvijati svoju maštu kao i njegovati dječji duh. ‘To ne znači biti djetinjast ili neodgovoran, već ushićen životom samim u njegovoj srži, ljepotom i dobrotom  koja nas okružuje u drugim ljudima i u prirodi i to – ovdje i sada. Svaki dan ispočetka’.

‘Optimist sam, vjerujem u dobro u ljudima. Vjerujem da smo sposobni prevladati svoje nedostatke, nedosljednosti, mane ako to uistinu želimo. Smatram da je ovdje uvijek riječ o slobodi izbora bez obzira na vanjske okolnosti. Svaki dan je novi dan koji donosi nove mogućnosti i prostor za novi pokušaj rada na sebi i poboljšavanju kvalitete življenja, opet ponavljam bez obzira na vanjske okolnosti. A tu su humor, smijeh, veselje, zajedništvo, zrcaljenje, kreativnost, umjetnost, međusobna podrška – ako mene pitate – odlučujući faktori!  Cilj je ustvari putovanje prema njemu samom, u putovanju je sva ljepota življenja’. 

Pridružite se ovoj veseloj i interaktivnoj komediji u pokretu! Sljedeća izvedba i razgledavanje Zagreba na rasporedu je 19. prosinca u 16 sati. Predstava u pokretu je prevedena na engleski jezik te je prilagođena za potrebe izvođenja stranim gostima. Sve detalje o projektu ‘Šetnja s Kolumbinama’ pronađite na službenim stranicama te društvenim mrežama Facebook i Instagram.

PODIJELI: