Skrivene od pogleda: najljepše uvale i plaže u južnoj Dalmaciji čije čari mnogi još nisu otkrili

Skrivene uvale i plaže u južnoj Dalmaciji koje morate istražiti ovoga ljeta!
piše Putni Kofer

Južna Dalmacija se može pohvaliti brojnim mjestima koja kriju neke od najljepših uvala i plaža na Mediteranu. Svaka regija naše prekrasne obale, svaki otok i poluotok imaju svoj specifičan šarm, a danas ćemo se zaputiti na sami jug Hrvatske koji, uz najljepše more na svijetu i dodir netaknute prirode, nudi svojim posjetiteljima odmor daleko od gužve i monotonije svakodnevice. Upoznajte najljepše skrivene uvale i plaže u južnoj Dalmaciji!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

PLAŽA NUGAL IZMEĐU MAKARSKE I TUČEPA

Makarska rivijera je često sinonim za najljepše plaže i najčišće more na Jadranu. Ipak, govoreći o skrivenim draguljima naše obale ne možemo ne spomenuti uvalu koju je popularni magazin za turistička putovanja Condé Nast Traveler svrstao u 25 najljepših europskih plaža 2020. godine. Premda je prvotno bila namijenjena nudistima, uz spektakularan pogled i kristalno čisto more danas je neizbježna destinacija za sve koji se nađu na jugu Hrvatske. Do plaže možete doći pješice spuštajući se niz strme staze, a trebat će vam otprilike 30 minuta laganog hoda.

View this post on Instagram

A post shared by Tatiana Malimon (@tanyamalymon)

GLUHA VALA NA ŠOLTI

Svi koji su barem jednom posjetili Šoltu znaju da je to otok koji se ne zaboravlja. Daleko od stvarnog svijeta, ovdje ćete osjetiti tišinu i mir koji su toliko opuštajući da ćete se u jednom trenu zapitati je li vrijeme stalo. Samo dva kilometra od Grohota nalazi se Gluha vala sačinjena od sedam manjih uvala, a ime je dobila zbog specifične akustike koja tamo vlada. Štoviše, arheolozi su utvrdili da je jedna od tih malih uvala nekada bila ribnjak cara Dioklecijana, a tome svjedoči zid pod morem koji i danas tamo ponosno stoji.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

STINIVA, GRANDOVAC I PRITIŠĆINA NA OTOKU VISU

Otok Vis je iz godine u godinu sve popularnija destinacija kako za domaće, tako i za strane turiste. Iako je poprilično udaljen od obale i put do njega može izazvati omanju nervozu, svaki trenutak putovanja će se definitivno isplatiti. Najpoznatija i najatraktivnija uvala na otoku Visu nebrojeno je puta proglašena među najljepšim plažama na svijetu, a u izboru 300 najljepših plaža u Europi 2016. godine upravo je Stiniva ponijela titulu one najljepše. Poznati britanski Daily Mail napisao je kako se radi o pravom raju na zemlji koji je svoju potvrdu dobio već 1967. godine kada je uvala Stiniva proglašena zaštićenim dijelom prirode u Hrvatskoj. Kristalno čisto more, bijeli pijesak i impresivne litice koje okružuju malenu plažu postali su prepoznatljiv simbol otoka Visa, ali i cijelog hrvatskog turizma. 

Smještena na istočnom dijelu viškog zaljeva s pogledom na otočić Host, uvala Grandovac jedno je od omiljenih mjesta na otoku Visu. Karakterizira je 60 metara šljunčana plaža, prekrasno prirodno okruženje, kristalno čisto more i opuštena atmosfera u hladu mirisnih borova. Budući da se nalazi blizu gradskog centra Visa, možda nije jedno od skrovitijih morskih blaga, ali svakako je se isplati posjetiti.

Uvala Pritišćina se nalazi na južnoj strani otoka Visa, a do nje možete doći zahtjevnim makadamskim putem od Podhumlja ili pak ugodnom morskom vožnjom. Jedna je od najmanjih uvala na Visu, ali i jedna od omiljenih nautičarskih stanica.

UVALA JAGODNA NA OTOKU HVARU

Otok Hvar je jedan od najposjećenijih otoka na Jadranu koji nudi izuzetno raznovrsne sadržaje za sve uzraste i sve ukuse. Osim izvrsnom ponudom, Hvar neće razočarati niti morskim prostranstvima i intimnim uvalama. Jedna od takvih je i Jagodna, uvala okupana suncem i čistim plavim morem. Borova šuma koja ju okružuje dodatno naglašava ljetnu idilu, pruža zaklon od podnevnog sunca i opija svojim mediteranskim mirisom. Smještena je između Ivan Dolca i Svete Nedjelje, a do nje možete doći iz Hvara cestom koja vodi prema selu Brusje.

UVALA ŽULJANA I PLAŽA VUČINE NA PELJEŠCU

Poluotok Pelješac na svakom koraku oduševljava svojom prirodnom kulisom i pravom mediteranskom atmosferom. Jedna od ljepših uvala nalazi se na njegovoj južnoj obali, a radi se o Žuljani. Do nje možete doći obalnom cestom od Stona, a kada stignete na ovo rajsko mjesto dočekat će vas šljunčane i pješčane plaže od kojih je najljepša plaža Vučine. Okružena borovom šumom koja pruža utočište od jakog sunca, Vučina je idealno mjesto za relaksaciju i uživanje u plavom moru koje ide u beskrajne dubine.

SAPLUNSKA UVALA USRED LASTOVSKOG OTOČJA

Na najjužnijem dijelu lastovskog arhipelaga pronaći ćete skrivenu lagunu koja živi na osami u društvu mora, galebova i cvrčaka. Smještena između otoka Sapluna i dva mala Arženjaka, Saplunska uvala je raj za ljubitelje kristalno bijelog pijeska, nautičare i ljubitelje mediteranske divljine. Do ovog otočića, koji je okružen grebenima i modrim morem koje se mreška uz ritam ugodnog vjetra, možete doći turističkim brodom koji za vrijeme ljetne sezone vozi iz Zaklopatice na Lastovu.

UVALE SUTMIHOLJSKA I BLACE (LIMUNI) NA OTOKU MLJETU

Osim prekrasnog Nacionalnog parka, na otoku Mljetu, najzelenijem i najšumovitijem hrvatskom otoku nalaze se i dvije čarobne uvale u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Smještena na južnoj strani otoka, plaža Sutmiholjska jedna je od najljepših na cijelom Jadranu, a do nje možete doći malom uskom cesticom iz naselja Babino Polje. U ranim jutarnjim satima ovdje ćete uživati u zvukovima zrikavaca koji upotpunjuju doživljaj i pogled na nepreglednu pučinu prema susjednoj Italiji. Ovo je mjesto idealno za posjet s djecom, a strme stijene koje ga okružuju pogodne su bezbrižno uživanje na suncu.

Zaštićena stijenama i borovom šumom, uvala i plaža Blace (Limuni) nalazi se na istočnom dijelu otoka. Njeni usamljeni kutci i djevičanska priroda uz miris divljih borovih šuma nekoć su poslužili za snimanje hrvatskog reality showa ‘Survivor’, a borbe za opstanak, u stilu Adama i Eve, snimale su i talijanske te španjolske producentske kuće. Žuta pješčana plaža graholikog oblika prilično je izolirana od ostatka otoka: do nje se dolazi pješice kroz borovu šumu, a brodovi u nju ne mogu ući zbog plitkog mora.

PLAŽA BETINA ŠPILJA I UVALA ŠUNJ U BLIZINI DUBROVNIKA

Nedaleko od Dubrovnika, na samom jugu Hrvatske između vile Šeherezada i plaže Gjivovići, smjestila se šljunčana plaža Betina špilja. Na ovom prekrasnom mjestu vlada apsolutni mir, a tišinu prekidaju samo zvukovi valova te pokoji zvuk brodskog motora jer do nje možete doći isključivo morskim putem. Ime je dobila po dubrovačkom znanstveniku Marinu Getaldiću, čiji je nadimak bio Bete, a koji je dio svog istraživačkog rada posvetio upravo ovoj špilji. Teška dostupnost plaže ima i svoje dobre strane jer nema gužvi niti u ljetnim mjesecima.

Jedna od najatraktivnijih uvala dubrovačkog akvatorija nalazi se na malom romantičnom otoku Lopudu. Predivna pješčana plaža Šunj velika je oko kilometar, a dio plaže je namijenjen nudistima koji su nerijetko pomiješani s obučenim kupačima. More je stotinu metara od obale jako plitko pa je idealna za posjet s djecom, a odmah iza nje se nalazi gusta borova šuma u koju se možete skloniti od jakog sunca. Do uvale Šunj možete doći izletničkim brodom i svakodnevnom brodskom linijom koja kreće iz Dubrovnika.

Najljepše plaže u Hrvatskoj urezat će se svakome u sjećanje, a kad ih jednom posjetite, poželjet ćete se opet vratiti. Uz lagani popodnevni povjetarac, tirkizno plavo more i šešir na glavi, što nam zapravo više treba?

PODIJELI ČLANAK