Šetnja po Istri: Najljepše pješačke staze koje morate posjetiti

Grad Motovun u Istri
piše Putni Kofer

Istra je potpuno nevjerojatna regija. Slikoviti, očuvani gradovi puni povijesti, vrhunska gastronomija, najbolji hoteli, ogromna ponuda aktivnog odmora, rajske plaže i zelene planine. Zaista je puno toga stalo na taj poluotok površine 2813 četvornih kilometara. Koliko god puta dolazili, uvijek možemo pronaći nešto novo što će nas oduševiti. No, kako vam zvuči šetnja po Istri? Mi smo se ovaj put oduševili činjenicom da u Istri postoji gotovo stotinu uređenih šetnica, pješačkih i planinarskih staza. Da ih sve obiđemo trebalo bi nam nekoliko godina, no provjerili smo koje su najpopularnije, najljepše i najprikladnije za izlet.

Ovaj nerazvikani grad koji leži na prelijepim kanalima “tiha” je alternativa Amsterdamu, a upravo je proglašen Europskim gradom godine

Turistička zajednica Istre napravila je na svojim stranicama zaista pregledan popis svih staza s ključnim informacijama o njihovoj dužini, težini i trajanju. Za svaku se može skinuti i GPS trag pa se poslužite njihovim informacijama kad isprobate naših pet ideja.

STAZA BELLAVISTA

Kružna staza počinje i završava u Rapcu, duga je 15 kilometara, a da je prođete cijelu potrebno je oko pet sati (plus, naravno, pauze koje ćete sigurno napraviti na mjestima s najljepšim pogledima). Uspona na stazi ima, ali ne puno. Ukupno se svladava visina od 500 metara pa se Bellavista smatra srednje teškom stazom. Kreće se od rive u Rapcu, penje prema Standaru i Kosi, uz prekrasne poglede i suhozide koje izazivaju divljenje. Predivni vidici pružaju prema morskom plavetnilu i otocima Cresu i Lošinju na jednoj strani, dok pogled na drugu otkriva mističnost zvonika starih srednjovjekovnih gradića Labina, Pićana i Gračišća.

STAZA SEDAM SLAPOVA

Jedna od najpoznatijih i po mnogima najljepših staza ne samo u Istri, već u Hrvatskoj općenito. Kružna staza počinje i završava u Buzetu, a idealna je kako za iskusne hodače, tako i za početnike. Staza prati tok rijeke Mirne i njezine brojne slapove, najljepša je u proljeće i ljeto kad zelenilo i bujna vegetacija postaju još ljepši uz zvučnu kulisu šuma rijeke. Staza sedam slapova duga je 13,5 kilometara pa krenite ujutro, napunite mobitel jer ćete sigurno puno fotkati i satima uživajte u ovoj zelenoj ljepoti.

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

STAZA SVETOG ŠIMUNA

Staza koja je idealna za obitelji s djecom i početnike, kao i one koje tek želite nagovoriti da se zaljube u hodanje. Kružna je, 8,9 kilometara, a započinje u mjestu Gračišće. Na njenoj ruti naići ćete na niz nevjerojatnih vidikovaca, crkvica, prirodnih fenomena, među kojima je najimpresivniji vodopad Sopot. To čudo prirode na kojem se voda gotovo okomito slijeva niz stijene ostavit će vas bez daha pa tu svakako predvidite pauzu za fotografiranje i uživanje u pogledu.

STAZA STJEPANA HAUSERA

Šetnica koja nosi ime svjetski poznatog violončelista i člana dua 2Cellos uređena je u njegovu rodnom mjestu Rakalj. Riječ je o stazi koja nije dugačka i time je prikladna za svakoga, a vodi uz more, s pogledima na uvale i plaže i mirisom kadulje i smilja u pozadini. Prekrasni pogledi, lagana staza, mirisi i more: tu su svi elementi za uživanje u prirodi!

STAZA SREDNJOVJEKOVNIH PUTEVA

Staza kreće iz Vodnjana, duga je 6,5 kilometara i može se proći za sat, sat i pol vremena. Kružna je i vodi makadamskim putem kroz suhozide, vinograde, maslinike… Duž rute saznat ćete detalje o bogatoj povijesti ovog kraja, uživati u malih crkvicama, stancijama, ostacima ranosrednjovjekovnih naselja… Predivna (i hodački dosta lagana) lekcija iz bogate povijesti istarskog poluotoka.

Mislite da ste vidjeli sve u Istri? Provjerite naš popis

Razgledavanje šarmantnih srednjovjekovnih gradića u unutrašnjosti Istre, romantične šetnje uz more, uživanje u ukusnim delicijama, sportskim avanturama… Tu su i najljepši zalasci sunca, najbolje maslinovo ulje, zavodljive vinske kapljice i veličanstveni tartufi. Ako se pitate kamo na izlet u Istru, najveći i po mnogima najljepši hrvatski poluotok, donosimo dvanaest genijalnih mjesta koja morate posjetiti!

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK