Trajektna linija Prapratno (Pelješac) – Sobra (Mljet): vozni red, cijena karata i korisne informacije

Što posjetiti na Mljetu, najzelenijem hrvatskom otoku
piše Putni Kofer

U strasnom zagrljaju Jadranskog mora, u neposrednoj blizini Pelješca i Dubrovnika, smjestio se Odisejev otok Mljet koji kao da ljubomorno čuva svoje ljepote i neponovljive čari prirode. S pravom ga se može nazvati divljim otokom jer, unatoč snažnom turističkom razvoju južnog dijela Hrvatske, i dalje uspješno odolijeva masovnom turizmu. Ako uskoro planirate na put, donosimo korisne informacije i savjete poput voznog reda i cijene karata koje trebate znati na ovoj ruti. Trajekt Prapratno (Pelješac) – Sobra (Mljet) vozi nekoliko puta dnevno, ovisno o sezoni taj se raspored mijenja, te varira i cijena karata.

TRAJEKT PRAPRATNO (PELJEŠAC) – SOBRA (MLJET): VOZNI RED

U periodu van sezone, od 1.1. do 3.6. i od 4.10. do 31.12. trajekt prometuje 4 puta dnevno i to u sljedećim terminima: iz Sobre na otoku Mljetu prema Pelješcu u 06:00, 10:00, 15:00 i 19:00, a iz mjesta Prapratno na Pelješcu prema Mljetu u 07:00, 12:00, 17:00 i 20:30.

U sezoni, od 4.6. do 3.10. na ovoj liniji možete putovati čak 5 puta dnevno u sljedećim terminima: iz Sobre na Mljetu u 06:00, 09:00, 12:00, 16:00 i 19:30, a iz mjesta Prapratno na Pelješcu prema Sobri na otoku Mljetu u 07:00, 10:15, 13:00, 17:00 i 20:30.

Neobična priča o nekad najelitnijem bordelu u Rijeci: U La Grotti su se zabavljali pomorci, vojnici i kapetani, a sobe su imale rupe u zidu i naplaćivalo se gledanje

Jadrolinija zadržava pravo izmjene reda plovidbe bez prethodne najave i otkazivanja putovanja u slučaju tehničkih ili bilo kojih drugih razloga. Također, otklanja sa sebe odgovornost za posljedice nastale zbog kašnjenja broda u liniji.

CIJENA KARATA ZA TRAJEKT PRAPRATNO (PELJEŠAC) – SOBRA (MLJET)

Standardna cijena karte za odraslu osobu iznosi 28 kuna, za djecu od 3 do 12 godina košta 15 kuna. U zimskim mjesecima je 23, odnosno 13,50 kuna. Za osobni automobil do 5 metara dužine izdvojit ćete 140 kuna u sezoni i 126 kuna van sezone. Za osobni automobil preko 5 metara dužine 248 kuna, odnosno 223 kune. Karte se mogu kupiti online putem službene stranice Jadrolinije.

KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE TRAJEKTOM

Ljetni mjeseci u znaku su pojačanog prometa pa svakako pripazite na gužve u prometu i dođite barem jedan do dva sata prije u trajektnu luku. Prodaja karata za točno određeno vrijeme nije moguća na ovoj liniji pa se ukrcaj temelji na redoslijedu dolaska u luku. Bilo da kartu kupujete elektroničkim putem ili u poslovnicama Jadrolinije, pripremite prometnu dozvolu jer je upis određenih podataka obavezan.

Ova poznata mjesta koja je zaštitio UNESCO do 2050. neće postojati ili će izgledati posve drugačije

Na trajektnim linijama cijena za bicikl naplaćuje se sukladno tarifi. Ako je bicikl na krovu vozila, ne naplaćuje se dodatno, ali ga je potrebno prijaviti kao dodatnu visinu prilikom kupovine karte zbog prostora na trajektu. Kartu na trajektu možete kupiti samo iznimno, u slučaju kada agencija ne radi. Iz Jadrolinije savjetuju da putnu kartu kupite ranije kako biste bili sigurni da ćete putovati upravo onda kada želite, a u luku je potrebno doći najkasnije do 45 minuta prije polaska trajekta.

PRIJE UKRCAJA NA TRAJEKT ZA MLJET, ŽELITE ISTRAŽITI POLUOTOK PELJEŠAC?

Za poluotok Pelješac uistinu se može reći da ima sve. Jeste li za povijest i kulturu? Nema problema, tu su muzeji, stare utvrde, slikovite crkve i gradske jezgre. Zanimaju vas rajske plaže? Na Pelješcu ih je na pretek, možete ih istraživati mjesecima. Volite aktivni odmor? Mogućnosti za vodene sportove, vožnju biciklom i planinarenje na svakom su uglu.

Vaš su izbor fantastična izvorna hrana i vrhunska vina? Ponovo ste na pravom mjestu. Pelješac je poznat po brojnim vinarijama, njegov je plavac jedinstven, a mediteranska kuhinja i svježe školjke iz lokalnih uzgajališta oduševljavaju svakoga. Ako smo vas zainteresirali, evo što sve posjetiti i doživjeti na Pelješcu, domovini pomoraca, maestrala, školjaka i vina!

PRVI PUT PUTUJETE I ZANIMA VAS ŠTO SVE POSJETITI NA MLJETU? PROVJERITE NAŠE PRIJEDLOGE

Otok na kojem se nalazi najjužniji hrvatski nacionalni park, Mljet, prava je riznica prirodnih ljepota, povijesne baštine, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park Mljet najstarije je zaštićeno područje na cijelom Mediteranu, taj je status dobio davne 1960., a kad ga jednom obiđete i vidite sve prirodne ljepote koje krije i mogućnosti koje nudi bit će vam jasno i zašto.

Područje parka zauzima oko trećinu otoka na sjeverozapadu i pravi je raj za sve ljubitelje iskonske prirode. Provjerite naš vodič i uživajte na putovanju – evo što sve posjetiti na otoku Mljetu.

PODIJELI:

AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ