Trajektna linija Ploče – Trpanj (Pelješac): vozni red, cijene karata i korisne informacije

Trajekt Ploče - Trpanj: vozni red, cijena karata i informacije o ruti
piše Putni Kofer

Grad Ploče je maleno, lučko naselje koje se smjestilo na prekrasnom ušću rijeke Neretve. Na samo par kilometara zračne linije krije brojna prirodna bogatstva i atrakcije koje morate posjetiti, a brojni putnici će se složiti da njegova okolica pruža baš sve za idiličan odmor iz snova – more, rijeku, jezera, planine i dolinu. U samom centru grada, na predivnoj obali s koje vijore raskošne palme smjestila se i trajektna luka koja povezuje Ploče s Trpnjom. Trajekti Jadrolinije ovdje prometuju tijekom cijele godine pa ako ste odlučili skratiti put i izbjeći gužve oko Stona kako bi došli na Pelješac, donosimo informacije poput voznog reda i cijene karata koje trebate znati na ovoj ruti. Trajekt Ploče – Trpanj vozi nekoliko puta dnevno, ovisno o sezoni taj se raspored mijenja, te varira i cijena karata.

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

TRAJEKT PLOČE – TRPANJ (PELJEŠAC): VOZNI RED

Trajekt koji vozi na relaciji Ploče – Trpanj možda nije najpoznatija linija u Hrvatskoj, no vrlo je važna za ovaj kraj jer godinama povezuje sjever s jugom Hrvatske, bez da prođete Neum koji se nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini. U periodu van sezone, od 1.1. do 3.6. i od 4.10. do 31.12. trajekt prometuje 4 puta dnevno i to u sljedećim terminima: iz Ploča u 5:30, 11:00, 14:15 i 19:30, a iz smjera Trpnja u 6:45, 12:00, 17:15 i 21:00.

U niskoj sezoni, u periodu od 4.6. do 1.7. te od 30.8. do 3.10. trajektna linija prometuje 6 puta dnevno u terminima: iz Ploča u 5:00, 7:30, 10:15, 12:45, 15:15 i 19:30, a iz smjera Trpnja u 6:15, 9:00, 11:30, 14:00, 17:15, 21:00.

U srcu sezone, od 2.7. do 29.8. na ovoj liniji možete putovati čak 7 puta dnevno u sljedećim terminima: iz Ploča u 5:00, 7:30, 10:20, 13:15, 16:00, 18:30, 20:50, a iz smjera Trpnja u 6:15, 9:00, 11:45, 14:40, 17:15, 19:45, 22:00.

Ovaj nerazvikani grad koji leži na prelijepim kanalima “tiha” je alternativa Amsterdamu, a upravo je proglašen Europskim gradom godine

Jadrolinija zadržava pravo izmjene reda plovidbe bez prethodne najave i otkazivanja putovanja u slučaju tehničkih ili bilo kojih drugih razloga. Također, otklanja sa sebe odgovornost za posljedice nastale zbog kašnjenja broda u liniji.

CIJENA KARATA ZA TRAJEKT PLOČE – TRPANJ

Standardna cijena karte za odraslu osobu iznosi 32 kune, za djecu od 3 do 12 godina košta 16 kuna. U zimskim mjesecima je 27, odnosno 13,5 kuna. Za osobni automobil do 5 metara dužine izdvojit ćete 138 kuna u sezoni i 115 kuna van sezone, a za osobni automobil preko 5 metara dužine 220 kuna, odnosno 188 kuna. Karte se mogu kupiti online putem službene stranice Jadrolinije.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Trpanj (@visittrpanj)

GDJE SE NALAZI TRAJEKTNO PRISTANIŠTE U PLOČAMA?

Trajektno pristanište u Pločama nalazi se u samom centru grada, na suncem okupanoj rivi na adresi Trg kralja Tomislava 26. Udaljeno je tek nekoliko minuta vožnje od autoceste koja spaja grad Ploče sa Zagrebom. Preko puta pristaništa, na adresi Neretljanskih gusara 4, pronađite i prodajno mjesto Jadrolinije za kupovinu putnih karata.

KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE TRAJEKTOM

Ljetni mjeseci u znaku su pojačanog prometa pa svakako pripazite na gužve u prometu i dođite barem jedan do dva sata prije u trajektnu luku. Prodaja karata za točno određeno vrijeme nije moguća na ovoj liniji pa se ukrcaj temelji na redoslijedu dolaska u luku. Bilo da kartu kupujete elektroničkim putem ili u poslovnicama Jadrolinije, pripremite prometnu dozvolu jer je upis određenih podataka obavezan.

View this post on Instagram

A post shared by Tomasz_S_Krk (@tomasz_s_krk)

Na trajektnim linijama cijena za bicikl naplaćuje se sukladno tarifi. Ako je bicikl na krovu vozila, ne naplaćuje se dodatno, ali ga je potrebno prijaviti kao dodatnu visinu prilikom kupovine karte zbog prostora na trajektu. Kartu na trajektu možete kupiti samo iznimno, u slučaju kada agencija ne radi. Iz Jadrolinije savjetuju da putnu kartu kupite ranije kako biste bili sigurni da ćete putovati upravo onda kada želite, a u luku je potrebno doći najkasnije do 45 minuta prije polaska trajekta.

ŠTO RADITI U PLOČAMA DOK ČEKATE TRAJEKT ZA TRPANJ?

Iako se Ploče gotovo u potpunosti oslanjaju na svoju luku koja dalje prevozi teret prema zemljama središnje Europe, ovaj maleni gradić osvojit će vas mirnoćom koja odmara i dušu i tijelo. Prošetajte pločanskom rivom čiju vizuru krasi velebna crkva Kraljice Neba i Zemlje, popijete kavu u jednom od mnogobrojnih kafića koji se nalaze tik uz more u ulici Vladimira Nazora, uživajte u obroku u jednom od restorana poput Zminjca, omiljene gastro oaze brojnih Pločana, Stare Dame, Piazze ili pak Fulina.

Ako imate malo više vremena, posjetite po mnogima najljepša jezera u Hrvatskoj – bajkovita Baćinska jezera. Udaljena su samo nekoliko minuta od centra grada, a ako ste ikada prolazili tim dijelom jadranske magistrale, zasigurno vas je oduševio pogled na ove vodene ljepote. Poznata su i kao Teutini biseri, budući da ih je istoimena ilirska kraljica obožavala te je u području jezera imala svoje dvori. 

PRVI PUT PUTUJETE I ZANIMA VAS ŠTO SVE POSJETITI NA PELJEŠCU? PROVJERITE NAŠE PRIJEDLOGE

Za poluotok Pelješac uistinu se može reći da ima sve. Jeste li za povijest i kulturu? Nema problema, tu su muzeji, stare utvrde, slikovite crkve i gradske jezgre. Zanimaju vas rajske plaže? Na Pelješcu ih je na pretek, možete ih istraživati mjesecima. Volite aktivni odmor? Mogućnosti za vodene sportove, vožnju biciklom i planinarenje na svakom su uglu.

Vaš su izbor fantastična izvorna hrana i vrhunska vina? Ponovo ste na pravom mjestu. Pelješac je poznat po brojnim vinarijama, njegov je plavac jedinstven, a mediteranska kuhinja i svježe školjke iz lokalnih uzgajališta oduševljavaju svakoga. Ako smo vas zainteresirali, evo što sve posjetiti i doživjeti na Pelješcu, domovini pomoraca, maestrala, školjaka i vina!

PODIJELI ČLANAK