Dvije osamdesetogodišnje bake obišle svijet za 80 dana: ”Jahale smo deve u Egiptu, susrele slonove na Baliju, plesale u Nepalu…”

Foto: Instagram /@aroundtheworldat80
piše Putni Kofer

Ellie Hamby, iskusna dokumentarna fotografkinja, i Sandy Hazelip, poznata liječnica i predavačica, su nevjerojatne žene koje su odlučile ostvariti svoje snove i proputovati svijet u 80 dana. Svoju ambicioznu avanturu su započele 11. siječnja, krenuvši na putovanje koje će ih voditi od prekrasnih plaža Balija do mističnih pustinja Egipta. Ove osamdesetogodišnje bake su odlučile podijeliti svoje iskustvo sa svijetom, te su stvorile blog pod nazivom “Around the World in 80 Days”, gdje su redovito dijelile svoje doživljaje, slike i priče s putovanja. Njihove priče su postale inspiracija mnogima, dok su svojom hrabrošću i odlučnošću pokazale da godine nisu prepreka za ostvarenje svojih snova.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

BAKE KOJE SU POKORILE SEDAM KONTINENATA

Njihova prva postaja bila je lokacija koja izmiče čak i mnogim iskusnim putnicima: Antarktika. Dolazak do najjužnijeg kontinenta prvo je zahtijevao prelazak Drakeovog prolaza, notorno nemirnih voda između južnog vrha Južne Amerike i antarktičkog otočja South Shetland. “Gotovo dva dana smo se ljuljali, kotrljali i klizili kroz Drakeov prolaz i bojale smo se za život”, rekla je Hamby u intervjuu za CNN. “Ali kada smo zakoračili na tlo Antarktika, sve smo to zaboravile”, prisjetila se. “Vidjele smo pingvine, sante leda i ledenjake. Jednostavno, ovo iskustvo je bilo nevjerojatno.”

View this post on Instagram

A post shared by Around The World at 80 (@aroundtheworldat80)

Od tog prvog pothvata, najbolje prijateljice su proputovale 18 zemalja na svih sedam kontinenata, uvijek usklađene u istim majicama. S vremenom su privukle velik broj pratitelja na društvenim mrežama, koji su ih često nazivali “putujućim bakama”.

View this post on Instagram

A post shared by Around The World at 80 (@aroundtheworldat80)

Sandy Hazelip je za CNN izjavila da je upoznala Ellie Hamby nakon što je njezin suprug preminuo 1999. Prije njegove smrti, on je “zasadio sjeme u moje srce da bismo trebali započeti voditi naše unuke na misijska putovanja tijekom ljeta”, podijelila je. Ta inspiracija ju je odvela do Zambijske medicinske misije, projekta koji su vodili Hamby i njezin suprug. Njih dvije su se zbližile zbog zajedničkog interesa za putovanja, a posebnu prijateljsku vezu su razvile nakon što je suprug Ellie Hamby preminuo 2005. godine.

PUTOVANJE ZA PAMĆENJE

Hazelip kaže da je ideja za njihovo putovanje nastala nekoliko godina prije nego što su trebale napuniti 80 godina. “Ta ideja mi je došla jer smo prije već zajedno putovale u inozemstvo”, podijelila je. “I otprilike četiri godine prije nego što ćemo navršiti 80, jednog dana sam joj spomenula: ‘Ellie, ne bi li bilo zabavno obići svijet u 80 dana s 80 godina?'”

Na svojoj web stranici, Hamby i Hazelip ističu da su ovo putovanje posvetile svojim pokojnim supruzima, Kellyju i Donu. “Nedostajete nam i voljele bismo da se pridružite našoj avanturi”. Izvorno su planirale započeti putovanje 2022. godine kako bi obilježile svoj 80. rođendan. “Međutim, pandemija je poremetila te planove, ali nas nije zaustavila. Krenule smo ove godine, a naš novi moto postao je: ‘U 81. godini i još uvijek u bijegu’.”

Tijekom tri mjeseca, ove simpatične bake su jahale deve u Egiptu, susrele slonove na Baliju, plesale u Nepalu i promatrale polarnu svjetlost u Finskoj. Unatoč izazovima koje međunarodna putovanja donose, najbolje prijateljice tvrde da su uspješno završile svoje avanture bez ikakvih svađa.

PODIJELI ČLANAK