U ovoj je državi nedavno pokrenuta škola u kojoj se uči kako biti pastir! Interes je velik, a već su se upisali i odrasli i djeca

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “poslati sve u neku stvar i otići čuvati ovce na Velebit”. Međutim, statistički, gotovo nitko to zaista i ne napravi. I taj manjak zanimanja za tradicionalno zanimanje čuvanja životinja nije problem samo kod nas, već se s njim suočava cijeli svijet. Zato je u Bugarskoj nedavno pokrenuta prva službena škola u kojoj se uči kako biti pastir. Prva akademija za pastire otvorena je u slikovitom okruženju planine Pirin i već je izazvala velik interes.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

MEĐU PRVIM POLAZNICIMA JE 20 ODRASLIH I 8 DJECE, A NASTAVA POČINJE NA JESEN

Akademija za pastire zove se “Todorovi koshari”, prema refrenu poznate bugarske narodne pjesme, a osnovana je s ciljem da se očuvaju autohtone pasmine ovaca i koza, kao i stari zanat. Škola je smještena na planini Pirin, u blizini sela Vlahi u jugozapadnoj Bugarskoj.

Okruženje u kojem se nalazi je gotovo idilično, mirno, udaljeno od civilizacije i time savršeno za izučavanje zanimanja u kojem radno mjesto izgleda upravo tako. Prvi polaznici škole za buduće pastire upisali su se na jesen, a među njima je bilo 20 odraslih i 8 djece.

VJEŠTINE PASTIRSKOG POSLA NEKAD SU SE PRENOSILE S OCA NA SINA, A DANAS IH LJUDI NEMAJU OD KOGA NAUČITI

Stočarstvo i zanimanje pastira nekad je bilo iznimno važno u Bugarskoj, zemlji čije se gospodarstvo u prošlosti pretežno temeljilo na poljoprivredi. Iako se to danas mijenja, tradicije poput uzgoja voća i povrća, te briga o stoki još uvijek se poštuju. Vještine pastirskog posla nekad su se prenosile s oca na sina, a danas ih većina ljudi nema od koga naučiti. Upravo je to praznina koju Akademija za pastire želi popuniti. Obuka će imati četiri razine i pomoći će studentima da se upoznaju s poviješću autohtonih pasmina u zemlji, izradom torova, ispašom i mužnjom životinja, čišćenjem pašnjaka i učenjem tradicionalnih praksi u stočarstvu.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

OSNIVANJE ŠKOLE VAŽAN JE KORAK U OČUVANJU I OPSTANKU AUTOHTONIH PASMINA OVACA I KOZA

Osnivači Akademije nadaju se, piše portal The Mayor, da će uspjeti osigurati opstanak autohtonih pasmina ovaca i koza. Karakačanska ovca i planinska dugodlaka koze su najvažnije. Te dvije pasmine igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosustava u planinskim predjelima ove balkanske zemlje. A tradicionalne pasmine domaćih životinja osiguravaju bioraznolikost i vrijedan lokalni genetski fond, ističu osnivači Akademije.

PODIJELI ČLANAK