Snježana je otvorila slastičarnicu nakon otkaza i pretvorila hobi u posao života: zbog njezinih kolača ljudi u Dugave dolaze iz svih krajeva grada

Slastičarnica Krokant ima ugodan i čist prostor te prekrasnu terasu, no pravo blago skriva se u vitrini. Schillerova, Doboš ili Medovik torta, ma ne zna se koja je bolja!

Foto: Ivana Vašarević

Zeleni novozagrebački kvart Dugave, smješten na istočnoj strani hrvatske metropole, južno od rijeke Save, puno je više od spavaonice, kako su ga pojedinci nekoć zvali. Naselje koje se počelo graditi u svibnju 1977. godine danas ima sve, ambulantu, dječji vrtić, osnovnu školu, parkove i igrališta, autobusnim linijama odlično je povezan s Glavnim kolodvorom i Črnomercem, a uskoro će onuda prolaziti i tramvaj. A upravo kod autobusne stanice Dom zdravlja, u neposrednoj blizini male kvartovske trgovine, pekarne i restorana idealnog za gablece, već osam godina uspješno posluje i obiteljska slastičarnica Krokant, koju vodi gospođa 56-godišnja Snježana Vrban.

HTJELI SU SE ISTAKNUTI PA SU IZABRALI ZVUČNO IME. I TO JE BIO PUN POGODAK!

Točno na mjestu na kojem počinje niz živopisnih kućica, koje Dugavljani od milja zovu svojim Beverly Hillsom, na adresi Ulica sv. Mateja 108/1, pronaći ćete slatki mali raj u kojem možete uživati u kavi i odličnim kolačima. Prostor je ugodan i čist, ima prekrasnu terasu, no kad se malo bolje zagledate u vitrinu, mogli biste se naći u velikom problemu. Jer slastice u njoj toliko su primamljive i oku ugodne da će vam biti zbilja teško odlučiti koju prvu kušati!

Slastičarnica u Dugavama ime dijeli s desertnom poslasticom koja se radi od sjeckanih ili cijelih orašastih plodova (badema, oraha, lješnjaka), pečenih u karameliziranom šećeru, a koristi se za dekoraciju torti ili je samostalni hrskavi zalogaj. ”Kad smo otvarali slastičarnicu, već je bilo toliko varijacija na temu slatkog… Htjeli smo se nekako istaknuti pa sam izabrala ime Krokant. Drugačije je, pomalo neočekivano i meni se baš sviđa”, kaže nam Snježana.

KOLAČE JE OD MALIH NOGU BESPLATNO PEKLA ZA OBITELJ I DRAGE PRIJATELJE

Ova slastičarka po struci, koja s obitelji živi u susjednom Jakuševcu, veći dio svog radnog vijeka provela je na potpuno drugačijem poslu. Naime, punih 14 godina bila je administrativna djelatnica u jednoj građevinskoj firmi, no 2010., kad je čitavu Hrvatsku pogodila velika gospodarska kriza, dobila je otkaz. ”Drugog posla nije bilo, a s obzirom na to da sam odjednom bila kod kuće i imala puno slobodnog vremena, odlučila sam se prekvalificirati za slastičarku”, priča gospođa Vrban.

Kolače je, dodaje, voljela raditi još od malih nogu. Pekla ih je za obitelj i prijatelje, za svaku prigodu, od rođendana i krstitki do raznoraznih godišnjica i neizostavnih blagdana. ”Naravno, to sam čitav život radila iz ljubavi, potpuno besplatno. O slasticama sam najviše naučila u srednjoj školi, kad sam ih radila uz šest godina stariju sestričnu, uvijek sam joj htjela pomagati u kuhinji. Kasnije sam eksperimentirala i usavršavala se sama”, prisjeća se Snježana.

DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE PA GOSTI U KROKANT DOLAZE IZ SVIH DIJELOVA GRADA

A nakon što je ostala bez posla, logičan korak bio je pokrenuti nešto svoje i posvetiti se onome što najviše voli. Njezin Krokant danas je jedina obiteljska slastičarnica u Dugavama, a osim gostiju iz kvarta, rado je posjećuju i oni iz drugih dijelova grada. Jer dobar glas daleko se čuje pa ljubitelji slatkog za Snježanin kolač bez problema potegnu do Dugava iz Velike Gorice ili čak Črnomerca.

Gospođa Vrban u kuhinji provede čitav dan. Od pola sedam do barem 14.30 sati, ovisno o gužvi, sav njezin fokus je na biskvitima, kremama, korama… U vođenju slastičarnice, osim supruga Marijana, pomažu joj i djeca. Kći Kristina zadužena je za marketing i društvene mreže, dok je sin Juraj, uz još jednu djevojku, simpatičnu Ivanu, zaposlen kao konobar.

VEĆ PROVJERENE RECEPTE TALENTIRANA SNJEŽANA PRILAGODI I PERSONALIZIRA

Prvi kolač koji je Snježana sama napravila bio je mramorni. ”Prvo sam ga radila s oštrim pa glatkim brašnom, zatim s miješanim… Na kraju se ispostavilo da je najbolji s glatkim. Bilo je tu i pokušaja i promašaja, ali tako je u svakom poslu. I sad se zna dogoditi da mi nešto ne uspije pa se nerviram, to je sasvim normalno. Treba paziti na puno stvari, temperaturu, brzinu miksanja… No znate kako kažu: ‘Praksom do savršenstva’. To je moj moto već dobrih osam godina”, kaže naša sugovornica.

Već provjerene recepte Snježana često prilagodi i personalizira, bilo da smanji šećer, doda nešto svoje ili promijeni masnoću. Najdraži su joj ipak oni stari, koje je osmislila legendarna Mira Vučetić, velika autorica brojnih kuharica. ”Njezina Schillerova torta mi je apsolutni broj jedan. Naravno, volim i Doboš te Medovik tortu. S klasicima nikad ne možeš pogriješiti. Ali šećera mora biti jer kolač mora biti sladak, oko toga jednostavno nema smisla ni raspravljati”, dodaje.

BLAGDANSKI PAKETI S ČAK DESET VRSTA KOLAČA UVIJEK IZAZOVU PRAVU POMAMU

A s dolaskom jeseni, vjerni ljubitelji Krokanta ne mogu dočekati i sezonu mnogima omiljenog kesten pirea. Snježana nam otkriva da ona nikad ne koristi onaj zamrznuti, već kupuje isključivo kuhani, koji zatim malo obradi, doda mu maslac, šećer i rum… Jedina obiteljska slastičarnica u Dugavama svake godine u ponudi ima i blagdanske pakete s čak deset vrsta slasnih kolača, a osim toga, od talentirane Snježane možete naručiti i torte koje radi po želji.

Za kraj, pitamo je peče li kolače i kod kuće, sad kad su joj oni ipak primaran posao. ”A ne, doma to više ne radim, sad pečem samo palačinke! Srećom, imamo slastičarnicu iz koje si uvijek nešto možemo uzeti. Uostalom, u Krokantu nudim isključivo kolače kakve bih napravila i svojim najmilijima, to mi je jako važno, da sve što serviram bude domaće, provjereno i kvalitetno. To je, na kraju krajeva, jedini ispravan recept za uspjeh”, zaključuje Snježana Vrban.

Pročitajte još