Prekrasna gora u Zagorju, s najljepšim pogledom na Trakošćan, ispresjecana je pitomim stazama i bogata poviješću i zelenilom

Foto: Lana Mindoljević
piše Martina Hrupić

Po glavi vam se ‘smuca’ neki vikend izlet… Htjeli bi nešto relativno blizu, pristupačno, ne prezahtjevno, a opet pomalo uzbudljivo. S druge strane, želite uživati i u predivnim pogledima, možda se malo vratiti u povijest, naučiti nešto novo. I nikako ne biste htjeli ostati gladni… Dakle, nabrojali smo manje više sve što bi podrazumijevalo savršen izlet. Upravo to možete dobiti na 694 metara visokoj Ravnoj gori u Zagorju i u njezinoj neposrednoj okolici, u kojoj se nalazi i predivni dvorac Trakošćan. U biti, možete dobiti i pravi adrenalinski ‘kick’! Naime, Ravna gora slovi kao jedna od najboljih destinacija za paraglajding u središnjoj Hrvatskoj, s dva starta za poklonike tog sporta.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

USPRKOS IMENU, RAVNA GORA OBILUJE ŠPILJAMA, STRMIM PADINAMA I STIJENAMA

Najsjeverniju planinu Hrvatskog Zagorja, koja se vodi kao posljednji ogranak Alpa, mnogi smatraju i jednom od najzanimljivijih u tom području. Ravna gora se, u kontrastu sa svojim imenom, može pohvaliti špiljama, jamama, strmim padinama, pa čak i 80 metara visokim vapnenačkim stijenama. One se zovu Velike pećine i zahtijevaju alpinističko znanje i spretnost.

Uz te se stijene veže i narodna legenda o plemkinji koja se, nesretno zaljubljena u lokalnog seljaka, bacila s njih u smrt. Ravna gora može se pohvaliti i špiljom u kojoj su 1974. godine pronađeni i jedni od najboljih ostataka neandertalaca na svijetu. Riječ je o špilji Vindija, dugačkoj 50, visokoj 10 i širokoj 30 metara.

ZAPADNI DIO RAVNE GORE NAJATRAKTIVNIJI ZA PLANINARENJE

Ako vas zanima planinarenje, upućeni tvrde kako je za tu aktivnost najzanimljiviji zapadni dio Ravne gore, koja inače ima oblik potkove. Na tom se području nalaze i najčešće okrjepne ‘mete izletnika’ – planinarska kuća Pusti duh, na visini od 672 metra, te Filićev dom s blagovaonicom koja može primiti 80 ljudi. Isto tako sa zapadnog se dijela Ravne gore pružaju i lijepi pogledi na dolinu Bednje i Maceljsko gorje. Kao najljepši prilaz vrhu Ravne gore slovi onaj koji započinje kod Trakošćana.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

POGLED S ‘PIRAMIDE’ SEŽE SVE DO KAMNIŠKIH ALPI

Sam vrh Ravne gore nalazi se u šumi, a za pogled – koji seže do Kamniških Alpi – morat ćete se popeti na tamošnji vidikovac. On je zapravo 11 metara visoka piramidu. U blizini samog vrha nalazi se i crkvica Sveta tri kralja. Ona je izgrađena 1626. godine, a dao ju je izgraditi grof Ivan Drašković, tadašnji vlasnik dvorca Trakošćan. Mala bogomolja navodno je podignuta na mjestu na kojem se nekada nalazila neka veća građevina, potencijalno samostan, a imala je burnu povijest. Nekoliko je puta izgorjela, no svaki je put i obnovljena. Njezina unutrašnjoj čuva izvornu propovjedaonicu i tri oltara.

Nasuprot samog vrha Ravne gore se nalazi čistina popularna među paraglajderima te vidikovac Zupci, skupina šiljastih razlomljenih stijena. Ova se gora smatra najatraktivnijom lokacijom za paraglajding u tom dijelu Hrvatske. Najveću gužvu možete očekivati kod Filićeva doma. To je popularno mjesto za izletnike na kojem se može i prespavati. Odmah do njega nalazi se i vidikovac Balkon. Ispod samog vidikovca vodi i poučna staza, a upravo je ona najbolji put za pronalazak zavjetrine s odličnim pogledom na Trakošćan daleko od gužvi.

NEZABORAVAN POGLED NA TRAKOŠĆAN, NAJPOZNATIJI SREDNJOVJEKOVNI DVORAC U ZAGORJU

Prije ili poslije osvajanja vrha Ravne gore, bila bi šteta ne zaustaviti se u Trakošćanu, najpoznatijem srednjovjekovnom dvorcu u Zagorju. On je izgrađen u 13. stoljeću, a obnovljen u 19., u neogotičkom stilu. Dvorac je danas u vlasništvu Republike Hrvatske, a od 1954. godine u njemu se nalazi muzej velikaškog života. Postav se prostire u 25 soba, a tu je i zbirka oružja te galerija slika.

U okolici dvorca nalazi se i park šuma s jezerom, površine 17 hektara, koje je trenutno ispražnjeno, a oko jezera vodi i poučna staza „Put vila“, dugačka pet kilometara. Laganim hodom stazu se može prehodati za oko dva sata, a šetače na njoj čeka 20 poučnih točaka na kojima se mogu doznati detalji o samom dvorcu te prirodnim vrijednostima park šume Trakošćan i okolice.

PODIJELI ČLANAK