Romantični Trakošćan: spomenik ljubavi koji je proglašen jednim od najljepših dvoraca u Europi

Izlet u dvorac Trakošćan, jedan od najljepših hrvatskih dvoraca
piše Putni Kofer

Na udaljenosti od 40 kilometara od Varaždina i 80 kilometara od Zagreba nalazi se po mnogima najljepši dvorac u Hrvatskoj – dvorac Trakošćan. Ne zna se tko ga je i kada sagradio, a prema nekoliko izvora pretpostavlja se da je nastao na samom početku 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. S obzirom na to da nedostaje informacija i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak dvorca i njegove prekrasne okolice, razvilo se plodno tlo za stvaranje legendi o povijesti ovog impresivnog mjesta. Krenite na izlet u dvorac Trakošćan i upoznajte najljepše priče iz svijeta slavne obitelji, prošetajte uz jezero, perivoj i prekrasne šume koje ga okružuju!

DVORAC TRAKOŠĆAN JE ODLIČNA DESTINACIJA ZA KRATKI JEDNODNEVNI IZLET

Jedna od omiljenih tura za izlete u Hrvatsko zagorje upravo je ona u kojoj se obilaze dvorci, no tu je i niz kleti i imanja s finom domaćom hranom, kao i muzeja koji pričaju priču o bogatoj i slavnoj prošlosti. U dvorcu Trakošćan se nalaze brojne prostorije koje oživljavaju svijet slavne obitelji i koje najbolje dočaravaju život hrvatskog plemstva kroz povijest.

Od šarmantnih blagovaonica, malih i velikih salona s obiteljskim portretima, spavaćih soba s prekrasnim ogledalima i vrhunskim umjetničkim slikama, knjižnice s preko 1500 knjiga pa sve do soba za molitvu, rekreaciju i umjetnost, ovdje ćete u potpunosti moći uroniti u duh prošlih vremena. Muzej koji se nalazi unutar dvorca osnovan je 1954. godine te je otvoren za posjetitelje svaki dan, uključujući vikende i blagdane.

Regija koja slavi život tisućama boja, zvukova i okusa: ovo su mjesta koja morate posjetiti u Baranji

Osim same tvrđave koja je impozantna sama po sebi, Trakošćan je poznat i po svojoj okolici gdje možete uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će vas jednostavno očarati. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza dužine 5 kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata.

Na stazi se nalazi čak 20 poučnih točaka te ribarska kućica za predah i uživanje u nestvarnoj ljepoti krajolika. Ljetno radno vrijeme dvorca je od 10 do 18 sati, zimsko od 9 do 17 sati, a cijena ulaznice za odrasle košta 40 kuna, dok će učenici do 18 godina izdvojiti 20 kuna. Djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz u park i dvorac.

ISTRAŽITE POVIJEST: LEGENDA O NASTANKU DVORCA TRAKOŠĆAN JEDNA JE OD NAJLJEPŠIH LJUBAVNIH PRIČA

Zbog ljubavi su se osvajale planine, zbog nje se ratovalo i osvajalo druge države, abdicirali su kraljevi i carevi, gradile građevine, a u ekstremnim situacijama i gubili životi. Jedna od takvih priča je i ona o nastanku dvorca Trakošćan. Legenda kaže da je nekada davno grofica htjela da joj se napravi romantičarski dvorac s perivojem i jezerom u podnožju te je moćni grof, vođen snažnim osjećajima, u čast svojoj voljenoj napravio ovaj fascinantni kompleks.

Titulu Europske prijestolnice kulture ove godine nose čak tri grada! Upoznajte Elefsinu, Temišvar i Veszprém

Spomenuta legenda asocira na priču o najpoznatijem spomeniku ljubavi na svijetu, indijskom Taj Mahalu, kojeg je dao izgraditi Džahan-šah, peti po redu vladar iz dinastije Mogula u spomen na svoju ženu koja je preminula prilikom porođaja njihovog četrnaestog djeteta.

IDEALNO MJESTO ZA LJUBITELJE POVIJESNIH PRIČA I PRIRODNIH LJEPOTA

Bilo da je riječ o legendi ili ne, Trakošćan je danas jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj kojeg ubrajamo u spomenike kulture i prirode najviše kategorije. Priznanje mu je dao i poznati svjetski turistički magazin Conde Nast Traveler koji je uvrstio Trakošćan na prestižnu listu najljepših dvoraca Europe.

Za današnji izgled Trakošćana najzaslužniji je podmaršal Juraj šesti Drašković sa suprugom Sofijom, koji je u duhu mode i novog vremena govorio: ‘Napravit ću od Trakošćana dvor kojemu će se diviti svijet i generacije koje dolaze!’ Izgleda da je Juraj dobro predvidio budućnost! A ako već niste, svakako posjetite ovaj ‘biser Hrvatskog Zagorja’ i zaljubite se u život, romantiku i sve čari koje skriva dvorac, perivoj, jezero i prekrasne šume koje ga okružuje.

Naslovna fotografija: Domagoj Sever

PODIJELI: