Tri prekrasne pješačke staze u blizini Zagreba za aktivan vikend u prirodi

Tri prekrasne pješačke staze u blizini Zagreba za aktivan vikend u prirodi
piše Putni Kofer

Tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske užurbanosti? Predlažemo da istražite šume i šetnice u okolici Zagreba – evo nekoliko dobrih prijedloga!

POUČNA PJEŠAČKA STAZA ŠUMARICA

Staza u Turopolju povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a lako ćete ju pronaći ako u Google karte upišete samo ime staze – navigacija će vas dovesti na njezin sam početak! Tu ostavite automobil i krenite u šetnju dugu devet kilometara. Staza nije kružna, pa ćete se morati vratiti istim putem, što ukupan broj kilometara povećava na 18: sami procijenite u kojem trenutku vam je dovoljno i spremni ste za povratak. Puteljak vodi kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima, uz potok Curek i preko potoka Kozara, potom uz vinograde i vikendice sve do vidikovca Lakovica nedaleko od Kozjače.

Staza je odlično obilježena i nema šanse da se izgubite – na drveću će vas dočekivati markacije u obliku bijelog cvijeta sa žutim tučkom, a svakih toliko postavljeni su i  putokazi s procjenom vremena potrebnog do određenog kraja staze. Lagana šetnja koja umjereno umara tijelo, ali odmara dušu!

Zašto se Skandinavci ne žale na loše vrijeme i kako se nose sa zimskom depresijom? Ovo je tajna njihova sretnoga života

STAZA STUBLOV ZDENAC

Na području svetonedeljskih brega uređeno je šest kružnih pješačko rekreacijskih staza koje su označene turističkom signalizacijom te na pojedinim dijelovima opremljene interpretacijskim pločama i klupicama za odmor. Staza Stublov zdenac dugačka je 11 kilometara i dobila je ime po zdencu s kojeg su se mještani Male Gorice opskrbljivali vodom.

Staza počinje i završava na glavnom trgu u Svetoj Nedelji, Trgu Ante Starčevića, a za prehodati ju, ovisno o tempu i kondiciji, treba od četiri i pol do pet i pol sati. Dijelom se krećete kroz slikovita mjesta svetonedeljskog kraja, a put vas dovodi i do šume i grebena, sve do Stublovog zdenca po kojem je dobila ime – tu možete natočiti pitku vodu. Kroz šumske puteljke, makadame i nešto asfalta, put vas vodi natrag u centar Svete Nedelje.

DOLINA SLAPNICE

U parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje skrila se jedna od najljepših dolina u Hrvatskoj, udaljena tek 40-ak kilometara od Zagreba, ali često nepravedno zanemarena. Riječ je o dolini Slapnica, šetnici koja prati tok rijeke koja svoje ime duguje upravo bojnim slapovima koji će vas oduševljavati duž rute.

Titulu Europske prijestolnice kulture ove godine nose čak tri grada! Upoznajte Elefsinu, Temišvar i Veszprém

Početka točka za izlet je mjesto Medved draga, gdje treba parkirati kod kamenoloma. Staza je duga oko sedam kilometara, a s nje ćete malo skrenuti kako biste posjetili dva najljepša slapa: Vranjački slap i Brisalo. Nije kružna, pa se potrebno istim putem vratiti, tako da za izlet, s uključenim opuštanjem i odmorom kod Draganova mlina (jedine stalno naseljene kuće u dolini) odvojite oko pet sati čistog, opuštenog uživanja.

ISTRAŽI JOŠ: Izleti oko Zagreba u prirodu

PODIJELI: