Tri prekrasne pješačke staze u blizini Zagreba za aktivan vikend u prirodi

Tri prekrasne pješačke staze u blizini Zagreba za aktivan vikend u prirodi
piše Putni Kofer

Tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske užurbanosti? Predlažemo da istražite šume i šetnice u okolici Zagreba – evo nekoliko dobrih prijedloga!

POUČNA PJEŠAČKA STAZA ŠUMARICA

Staza u Turopolju povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a lako ćete ju pronaći ako u Google karte upišete samo ime staze – navigacija će vas dovesti na njezin sam početak! Tu ostavite automobil i krenite u šetnju dugu devet kilometara. Staza nije kružna, pa ćete se morati vratiti istim putem, što ukupan broj kilometara povećava na 18: sami procijenite u kojem trenutku vam je dovoljno i spremni ste za povratak. Puteljak vodi kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima, uz potok Curek i preko potoka Kozara, potom uz vinograde i vikendice sve do vidikovca Lakovica nedaleko od Kozjače.

Staza je odlično obilježena i nema šanse da se izgubite – na drveću će vas dočekivati markacije u obliku bijelog cvijeta sa žutim tučkom, a svakih toliko postavljeni su i  putokazi s procjenom vremena potrebnog do određenog kraja staze. Lagana šetnja koja umjereno umara tijelo, ali odmara dušu!

Kad planinarenje postane zaštitni znak jednog otoka – ajmo na Krk!

STAZA STUBLOV ZDENAC

Na području svetonedeljskih brega uređeno je šest kružnih pješačko rekreacijskih staza koje su označene turističkom signalizacijom te na pojedinim dijelovima opremljene interpretacijskim pločama i klupicama za odmor. Staza Stublov zdenac dugačka je 11 kilometara i dobila je ime po zdencu s kojeg su se mještani Male Gorice opskrbljivali vodom.

Staza počinje i završava na glavnom trgu u Svetoj Nedelji, Trgu Ante Starčevića, a za prehodati ju, ovisno o tempu i kondiciji, treba od četiri i pol do pet i pol sati. Dijelom se krećete kroz slikovita mjesta svetonedeljskog kraja, a put vas dovodi i do šume i grebena, sve do Stublovog zdenca po kojem je dobila ime – tu možete natočiti pitku vodu. Kroz šumske puteljke, makadame i nešto asfalta, put vas vodi natrag u centar Svete Nedelje.

DOLINA SLAPNICE

U parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje skrila se jedna od najljepših dolina u Hrvatskoj, udaljena tek 40-ak kilometara od Zagreba, ali često nepravedno zanemarena. Riječ je o dolini Slapnica, šetnici koja prati tok rijeke koja svoje ime duguje upravo bojnim slapovima koji će vas oduševljavati duž rute.

Staza sedam slapova: sve što trebate znati o izletu na najljepšu istarsku šetnicu

Početka točka za izlet je mjesto Medved draga, gdje treba parkirati kod kamenoloma. Staza je duga oko sedam kilometara, a s nje ćete malo skrenuti kako biste posjetili dva najljepša slapa: Vranjački slap i Brisalo. Nije kružna, pa se potrebno istim putem vratiti, tako da za izlet, s uključenim opuštanjem i odmorom kod Draganova mlina (jedine stalno naseljene kuće u dolini) odvojite oko pet sati čistog, opuštenog uživanja.

ISTRAŽI JOŠ: Izleti oko Zagreba u prirodu

Umor koji nas odmara: zašto je aktivni odmor sve popularniji i gdje ići (i što raditi) ovog proljeća
PODIJELI: