Elegantna stara dama, 400 godina stara murva sa Skradinskog buka, čuva priču o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovog kraja

Foto: Silvija Čaleta /NP Krka
piše Putni Kofer

Kad šetamo šumom, svako bi nam stablo, da može, zasigurno ispričalo nevjerojatne priče o svemu što je vidjelo i doživjelo. O ljudima koji su u njegovu hladu tražili odmor, o vremenima koja su se pod njihovim krošnjama naočigled mijenjala, o tajnim poljupcima i slatkim susretima kojima su svjedočila. Neka stabla pak imaju sasvim posebne priče, a jedno od njih je i stara murva na Skradinskom buku. Ova elegantna, stara gospođa ove je godine kandidat za Hrvatsko stablo godine, što je prilika da se čuje barem dio njezinih nevjerojatnih priča.

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

POBJEDNIČKO STABLO BIT ĆE NOMINIRANO ZA EUROPSKO STABLO GODINE

Bijeli dud (Morus alba), koji se naziva još i murva, nalazi se na području Nacionalnog parka Krka. Osim njega, nominirana je i topola Sestrica, smještena u Mikluševcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Glasati se može do kraja ovog tjedna na stranici projekta, a pobjednik će biti proglašen 13. listopada. Stablo koja u hrvatskom natječaju prikupi najviše glasova organizator će nominirati za Europsko stablo godine 2024. Neki od hrvatskih kandidata posljednjih godina bili su Gupčeva lipa iz Stubice i veliki, stari daruvarski ginko.

U SKRADINU SE NALAZILO NAJVEĆE UZGAJALIŠTE SVILENE BUBE U DALMACIJI

Murva na Skradinskom buku čuva priču o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovog kraja. Njezina je starost procijenjena na oko 400 godina. “Kako nam kazuje don Krsto Stošić, upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji. Tridesetih godina 19. stoljeća Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji. Do šezdesetih godina tog stoljeća proizvodnja svilenih čahura u Dalmaciji je rasla, no s pojavom bolesti duda (murve) naglo je pala. Početkom 20. st. Skradin je bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu su se proizvodile čahure i svila. Proizvodnja je, zbog niskih cijena, zamrla pred Prvi svjetski rat,” navodi se na stranicama NP Krka.

STABLA KOJA IMAJU PRIČU I POSEBNU POVEZANOST S LOKALNOM ZAJEDNICOM

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla. Ističe se važnost naše brige i zaštite. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost stabla, već i priča o stablu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču da se uključe u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući takvoj vrsti natjecanja stabla se promiču kao važan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, iznimno važan za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

U ovom se gradu ljudi s prijateljima i obitelji nalaze i druže na grobljima! Među posljednjim počivalištima redovito organiziraju izložbe i koncerte

AKCIJA KOJOM SE POTIČE SADNJA STABALA I EDUCIRA O NJIHOVOJ VAŽNOSTI

Ove godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uključila se u akciju „Rastemo zajedno“, koja se provodi u sklopu europske inicijative za sadnju tri milijarde stabala do 2030. godine. Tim povodom su na Praznik rada lokalnom stanovništvu podijeljene i sadnice autohtonih vrsta planike i lovora, a u kolovozu je na Skradinskom buku upriličena i izložba fotografija, koja je naglasila važnost hlada koji nam pružaju stabla. Ne zaboravite do kraja ovog tjedna glasati za murvu na Skradinskom buku, stara dama vaše glasove čeka na ovom linku.

PODIJELI ČLANAK