Ovo je službeno najjeftiniji grad za putovanje u Europi. Danas je u njemu izmjereno čak 20 stupnjeva

Granada, Španjolska
Granada, Španjolska (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

U posljednjih nekoliko mjeseci troškovi života za prosječnu četveročlanu obitelj narasli su za nekoliko stotina kuna, veliko poskupljenje energenata utjecalo je na rast cijena gotovo svih proizvoda na policama u trgovinama pa si mnogi više ne mogu priuštiti bacanje novca na luksuzne stvari poput putovanja, a čak i oni koji još uvijek žele pobjeći od svakodnevice možda su u potrazi za jeftinijim destinacijama.

Putovanja vlakom po Europi se vraćaju na velika vrata! Uvodi se niz novih željezničkih linija koje će vas ostaviti bez daha

Ako se pitate gdje se trenutačno nalazi najpovoljnije mjesto za putovanje, novo istraživanje koje je provela stranica za planiranje puta Omio možda bi vam moglo pomoći. Omio je usporedio čak 100 popularnih odredišta diljem Europe, a kao ključne čimbenike za kreiranje ove liste uzeli su u obzir broj besplatnih atrakcija i znamenitosti, cijene hrane i pića, troškove razgledavanja i javnog prijevoza.

NAJJEFTINIJI GRAD ZA PUTOVANJA IMA ČAK 112 BESPLATNIH TURISTIČKIH ATRAKCIJA

Titulom najpristupačnije destinacije u Europi proglašen je španjolski grad Granada. Prema Omiu, Granada ima nevjerojatnih 112 besplatnih atrakcija, 10 besplatnih muzeja, pivo u prosjeku košta samo 2,19 eura, a cijena dnevne karte za lokalni autobus iznosi tek 1,23 eura. Večeru za dvoje u prosjeku ćete u ovom gradu platiti 44 eura, a za fast food meni izdvojit ćete 7 eura.

A Granada nije samo najjeftiniji grad – to je jedno od najfascinantnijih odredišta u Španjolskoj. Od zapanjujuće palače Alhambra i veličanstvene gradske katedrale pa sve do lakog pristupa obližnjim planinama Sierra Nevada, ovaj španjolski gradić je i više nego vrijedan posjeta.

DRUGU I TREĆU POZICIJU DRŽE BRUGES I VENECIJA

Sljedeći na popisu je Bruges u Belgiji, uglavnom zahvaljujući velikom broju besplatnih atrakcija. Radi se o jednom od najčarobnijih europskih gradova u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Zbog brojnih kanala kojima je okružen dobio je nadimak ”Venecija sjevera”, a turisti ga obožavaju zbog slikovitih kamenih uličica, galerija i muzeja, trgova s visokim tornjevima, impresivnih crkvica i predivne prirode koja oduzima dah. Stari dio grada prepoznao je i UNESCO koji ga je svrstao na popis svjetske baštine, a poznat je i po otmjenim restoranima u kojima se provjereno dobro jede i pije.

Treće mjesto na listi je zauzela Venecija koja, unatoč sjajnoj reputaciji, očito ima hrpu besplatnih muzeja i mnoštvo atrakcija zbog kojih nećete posegnuti dublje u džep. Povijesne zgrade, kanali umjesto cesta, svjetski poznati karneval i raskošne maske, slikovite gondole… Venecija je bez sumnje jedan od najpoznatijih talijanskih, pa čak i europskih gradova, a kako je relativno blizu svih dijelova naše zemlje, oduvijek je bila omiljeno odredište brojnih Hrvata.

Osim Granade, Brugesa i Venecije, na listi najjeftinijih europskih destinacija svoje mjesto su pronašli Valencija, Edinburgh, Innsbruck, Cambridge, Sevilla, Màlaga i Firenca. Ako želite saznati više o ovom istraživanju, pročitajte cjelovitu Omiovu studiju koja ima hrpu dokaza da, čak i kada su teška vremena, postoji mnogo mjesta na koja možete otputovati, a da ne potrošite previše novca.

PODIJELI ČLANAK