Ugledni svjetski medij objavio listu najpodcjenjenijih gradova na Balkanu koje mora posjetiti svaki zaljubljenik u putovanja

Ohrid (Foto: Unsplash)
piše Putni Kofer

Prepun slikovitih plaža, visokih planina i prekrasnih znamenitosti za istraživanje, Balkanski poluotok savršen je za odmor, a kao dodatni bonus, golemi dijelovi regije još uvijek su uglavnom izvan radara međunarodnih turista. Dok su hrvatski gradovi poput Splita i Dubrovnika posljednjih godina doživjeli pravi turistički boom, postoji mnoštvo destinacija u susjedstvu koje nude sličnu zadivljujuću arhitekturu i puno manje gužve. Tim riječima ugledni časopis Forbes započinje priču o najpodcjenjenijim gradovima koje treba posjetiti na Balkanu, a turistima savjetuju da dok planiraju svoje sljedeće putovanje Mediteranom, svakako izdvoje malo vremena i posjete ova zadivljujuća mjesta.

Za uzbudljiv jednodnevni city break ne morate daleko, do ovih prekrasnih gradova nećete voziti više od dva sata

VARNA, BUGARSKA

„Iako često u sjeni glavnog grada Sofije, Varna ima prekrasnu obalu koja je jako primamljiva turistima. Smješten na zapadnom rubu Crnog mora, ovaj povijesni grad trenutno je jedan od najistaknutijih bugarskih obalnih odmarališta, koji nudi široku lepezu otmjenih hotela i vrhunskih ribljih restorane. Za sunčanog dana duga gradska plaža s bijelim pijeskom savršeno je mjesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varna nalaze rimske kupke, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primjeraka zlatnog blaga na svijetu”, piše Forbes o ovom prekrasnom gradiću u Bugarskoj.

View this post on Instagram

A post shared by Varna ? Bulgaria ? ? ? (@varna._.bulgaria)

BERAT, ALBANIJA

„Dugačka albanska obala poznata je po svojim idiličnim primorskim selima, ali postoji i mnoštvo fascinantnih povijesnih naselja za istraživanje u unutrašnjosti zemlje. Jedno od njih je i Berat, slikoviti grad smješten na obalama rijeke Osum. Stoljeća vladavine širokog spektra različitih kultura prožela su Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova, bez nedostatka povijesnih bogomolja kojima se možete diviti duž njegovih ulica. Iako džamije i crkve obiluju diljem grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi više zgrada iz 13. stoljeća unutar njegovih zidina”, zaključuju.

Doživite ljepote Slovenije u magičnim jesenskim bojama! Ova jedinstvena čuda prirode u susjednoj zemlji ne smijete propustiti

DOBOJ, BOSNA I HERCEGOVINA

„Povijesni grad Doboj dom je jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina izgrađena je u 13. stoljeću za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tijekom godina doveli do njenog uništenja i rekonstrukcije gotovo dvadeset puta. Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i kušanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište koje posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama”, piše u tekstu.

OHRID, SJEVERNA MAKEDONIJA

„Smješten u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, Ohrid je jedno od rijetkih odredišta na svijetu koje služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-va svjetska baština, zahvaljujući stoljećima starim crkvama u bizantskom stilu i predivnom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama. Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran bijeg u prirodu trebali bi svakako provesti vrijeme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica”, zaključuju.

NIŠ, SRBIJA

„Smješten u južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao izričito velik broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potječu iz tog grada. Ovdje postoji bogat niz povijesnih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, u rasponu od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. stoljeća do Ćele-kule, jezive građevine ukrašene lubanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspjelom ustanku protiv Osmanskog carstva. Uz bogatstvo povijesnih atrakcija, Niš je također dom rastuće gastronomske scene, s mnoštvom vrhunskih restorana koji rade u središtu grada”, poručili su.

PODIJELI ČLANAK