Ovaj je grad proglašen najopuštenijim na svijetu! U deset najboljih plasirao se i biser juga Hrvatske, koji je idealno posjetiti u proljeće i jesen

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Duboko udahnite, zatvorite oči i zamislite svoj idealan, opušten godišnji odmor. Vjerojatno će vam na pamet pasti neka predivna plaža, skrovita uvala ili pak lagana šetnja prirodom među zelenim krošnjama. No, prema rezultatima istraživanja koje je provela stranica Money Super Market, ispada da i gradovi mogu biti prilično mirna mjesta za odmor. Uzimajući u obzir čimbenike kao što su onečišćenje zraka, svjetlo i buka, prometne gužve, prosječne sunčane sate kao i sreću i susretljivost lokalnog stanovništva, ova je studija donijela zanimljive rezultate te je islandski Reykjavik proglašen najopuštenijim gradom na svijetu.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

REYKJAVIK JE NAJOPUŠTENIJI GRAD NA SVIJETU, A CIJELU ZEMLJU KRASE MIR I NEVJEROJATNE PRIRODNE LJEPOTE

Prekrasni glavni grad Islanda postigao je impresivnih 85,5 bodova na skali od 1 do 100, zahvaljujući dobroj kvaliteti zraka, niskim razinama zagađenja, sretnim mještanima i pregršt zelenih površina. Zapravo, postigao je dobre rezultate u svim analiziranim segmentima. U ovoj nordijskoj zemlji, koja je dom mnogim vulkanima i nevjerojatnim prirodnim ljepotama, danas živi oko 350.000 ljudi, od toga čak 60 posto u glavnom gradu Reykjaviku.

Osim ove titule koja je pripadala Reykjaviku, Island je nedavno proglašen i najmanje stresnom zemljom na svijetu. Opsežno istraživanje je pokazalo kako se ovaj slikoviti otok može pohvaliti najnižom stopom siromaštva u Europi, ali i idealnim balansom između privatnog i poslovnog života njegovih stanovnika. Sve ga to čini idealnim odredištem za posjet, no prije polaska potrebno se je informirati o stanju u zemlji zbog aktivnih vulkana.

MEĐU TOP 10 NAJOPUŠTENIJIH GRADOVA SVIJETA SVRSTALI I DUBROVNIK

Estonski glavni grad Tallinn našao se na drugom mjestu s ocjenom 82,3 zahvaljujući mirnim ulicama i super učinkovitoj infrastrukturi. Na trećem mjestu bio je Bergen, grad na zapadnoj obali Norveške koji je imao najčišći zrak i najnižu razinu svjetlosnog onečišćenja u cijeloj studiji. Štoviše, među top 10 najopuštenijih gradova na svijetu svi se nalaze u Europi, a 10. je mjesto zauzeo Dubrovnik s indeksom 76.5.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

Iako je Dubrovnik na glasu kao jedan od gradova koji ima problema s velikim turističkim gužvama, prvo i najvažnije pravilo je da pametno odaberite vrijeme posjeta. Time što ćete Dubrovnik posjetiti u svibnju, lipnju, rujnu ili listopadu ne gubite ništa, možda pokoji dan kupanja na plaži, a dobivate jako, jako puno. Nema gužvi koje viđamo na fotografijama cijelo ljeto, ne stvaraju se čepovi na gradskim vratima, hoteli su povoljniji, a klima je idealna pa se moguće i kupati na njegovim prekrasnim plažama.

Ovo je deset najopuštenijih gradskih destinacija na svijetu:

  • Reykjavik
  • Talin
  • Bergen
  • Beč
  • Stockholm
  • Vilnius
  • Ljubljana
  • München
  • Zürich
  • Dubrovnik
PODIJELI ČLANAK